LA RONDA CATALANA

La Volta a Catalunya 2021 viu de fugues el pitjor dia del Kern Pharma

  • El conjunt català diu prematurament adeu a la carrera després de dos presumptes positius de coronavirus.

  • L’equip dirigit per Juanjo Oroz, que debutava al World Tour, no va sortir a la cinquena etapa.

  • A Manresa, triomf en solitari de l’alemany Kämna amb Yates al capdavant de la general.

La Volta a Catalunya 2021 viu de fugues el pitjor dia del Kern Pharma
4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

No hi havia gaire gent a la sortida de la Pobla de Segur, una petita localitat coneguda en el terreny polític per ser la vila natal de Josep Borrell i en l’esportiu perquè hi va néixer l’exfutbolista Carles Puyol. I no perquè la gent volgués girar l’esquena a la Volta, que es disposava a viure des d’allà la intensitat de la cinquena etapa, sinó perquè a conseqüència de la pandèmia ni més ni menys que 2.000 tanques convertien la carrera gairebé en un fortí sense que ningú es pogués acostar mínimament als protagonistes de la prova.

Com cada dia, des que el ciclisme va recuperar la competició en el nou ordre que estipula la Covid, els corredors van anar al podi en la unitat de l’equip i en l’ordre prèviament establert per l’organització. Ningú se salta el protocol. Els corredors del Bora, per exemple, van esperar sense èxit durant uns minuts que aparegués el seu cap de files, Peter Sagan. «Surt, surt», li xiuxiuejava un dels integrants de l’equip alemany al locutor de la carrera. Allà la megafonia anunciava en el silenci de l’asfalt, sense un espectador que no estigués acreditat a molts metres al voltant, el nom de Lennard Kämma, després vencedor a Manresa, en la seva tercera victòria professional en una carrera World Tour després de les aconseguides l’any passat al Tour i la Dauphiné, una bona collita per al jove corredor alemany de 26 anys.

Però hi havia un forat. El conjunt català del Kern Pharma perdia la plaça al podi de sortida. Inicialment ningú sabia el que podia passar, però certament a la llarga filera d’autocars d’equips aparcats a la Pobla faltava el d’aquest jove equip que debutava a la Volta, al World Tour i que s’havia guanyat una invitació de l’organització. A aquesta hora, Rubèn Peris, màxim responsable de la ronda catalana, i Juanjo Oroz, mànager del conjunt català amb ànima navarresa (patrocinat per un laboratori farmacèutic amb seu a Terrassa però amb la direcció tècnica a la terra d’Induráin) ja havien intercanviat unes quantes trucades.

Tot el somni per terra i just ara quan la Volta entrava en dues jornades, aquest divendres a Manresa i dissabte a Mataró, a la fase de fugues, d’escapades que podien arribar a bon port tal com va passar en la victòria de Kämma amb Carlos Verona (Movistar) com a intens protagonista d’atacs i contraatacs buscant el triomf sense èxit.

Anàlisi voluntària

Notícies relacionades

Ningú els va expulsar, ningú els va obligar a fer les maletes. Si volien continuar podien seguir tot i que sense les dues persones que en les anàlisis amb antígens practicades pel Kern Pharma de forma voluntària havien donat positiu, si més no sospitoses d’estar contagiades amb el maleït virus a falta de la confirmació oficial amb una PCR. Però ells van voler complir la normativa estipulada per una empresa que viu de la farmacologia i que és referent en la fabricació de genèrics d’ibuprofèn i paracetamol. I amb aquest maldecap va arrencar la Volta i amb la decisió del Kern Pharma de posar punt i final al somni de disputar la ronda catalana on s’havien acomodat de forma més que acceptable entre diferents astres més familiaritzats amb aquest tipus de carreres i fins i tot amb el cul pelat de quilòmetres resolts al Tour, la Vuelta i el Giro. Allà hi havia Jaime Castrillo i el prometedor Roger Adrià, instal·lats entre els 30 primers de la general a 10 i 12 minuts del líder Adam Yates, que camí de Manresa no va tenir sobresalts acompanyat per Richie Porte (segon) i Geraint Thomas, tercer de la general. La veritat és que tampoc estaven mal classificats en la lluita per equips, a mitja taula i per davant de conjunts World Tour (la primera divisió del ciclisme, ells són de la segona categoria) com l’Israel, el Trek, el Bora o el Bahrain.

Per aquesta raó, pels dos presumptes positius (es va guardar la identitat dels afectats per la protecció de dades) van dir adeu a la Volta. «Prenem una decisió difícil i responsable però preferim ser cauts i salvaguardar la salut de tothom», va justificar Oroz. Rubèn Peris, a la Pobla, va abaixar la bandera, van començar de seguida els atacs, es va buscar el camí cap a les pujades de Montserrat però no hi eren tots perquè faltaven els corredors del Kern Pharma en el seu afany per guanyar-se un lloc entre els grans del pilot.