Roglic apareix com a principal favorit, amb Carapaz com a millor escalador; Carthy, a donar la sorpresa; Martin, a resistir, i Mas, amb la confiança d'envalentir-se en la tercera setmana acompanyat d'un potent Movistar

segea55687350 alto de la farrapona  saliencia    31 10 2020   el ecuatoria201102161046

segea55687350 alto de la farrapona saliencia 31 10 2020 el ecuatoria201102161046 / Kiko Huesca

5
Sergi López-Egea

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

A Muros, al costat del mar, terra gallega i corunyesa, d’on parteix la transcendental contrarellotge d’aquest dilluns (33,7 quilòmetres), s’hi arriba amb una general de la Vuelta 2020 en la qual figuren tan sols cinc ciclistes amb opcions de guanyar-la i repartir-se les tres places de podi. Dos d’ells, el líder, Richard Carapaz, i el segon classificat, Primoz Roglic, són els màxims favorits per adjudicar-se diumenge la victòria a Madrid. Hugh CarthyDan Martin i Enric Mas, amb opcions que van decreixent segons la distància que porten al jersei vermell, hauran d’esperar una fallada de la parella de moda de la ronda espanyola.

De Carapaz, primer, a Mas, cinquè, hi ha 1.50 minuts de diferència. Però és que des del líder al quart de la general, Martin, la distància és de tan sols 35 segons, que segurament aquest dilluns s’ampliarà després d’una crono que es presenta amb un perfil pla fins a l’arribada al mirador d’Ézaro, una paret amb trams de formigó de tot just 1,8 quilòmetres, amb un percentatge mitjà del 14,8% però amb desnivells màxims per sobre del 25%, tota una barbaritat.

Dissabte es resol la carrera en la pujada a l’estació d’esquí de Salamanca de La Covatilla; abans, s’haurà d’estar pendent de les pujades de l’etapa gallega, que finalitza aquest dimecres a Ourense; de la llarga travessia de dijous fins a Puebla de Sanabria, i de les muntanyes castellanes entre Salamanca i Ciudad Rodrigo.

RICHARD CARAPAZ

Millor escalador que contrarellotgista

Richard Carapaz, al podi de l’Angliru / MIGUEL RIOPA (AFP)

El ciclista equatorià arriba a la contrarellotge d’Ézaro com a líder de la general, però amb tot just 10 segons de diferència amb Roglic, que ha de recuperar el jersei vermell si es compleixen els pronòstics. L’any passat, en el Giro que va guanyar, Roglic sempre el va superar en etapes d’aquestes característiques. El líder de l’Ineos, que compta amb l’ajuda de Chris Froome, convertit en gregari d’or, haurà de calcular després de la contrarellotge el temps que suposadament cedeix a Roglic per veure com prepara l’ofensiva final; si mira de sorprendre’l amb algun parany a Galícia, Zamora i Salamanca, o espera a jugar-s’ho tot en la pujada final a La Covatilla, que l’afavoreix com a escalador pur i dur.

PRIMOZ ROGLIC

Pendent de la ‘síndrome de les Belles Filles’

Primoz Roglic, després de l’etapa de diumenge / KIKO HUESCA (EFE)

El corredor eslovè és clar favorit aquest dilluns, no només per recuperar el jersei vermell sinó per guanyar l’etapa. No obstant, ha d’estar preocupat en el que podríem denominar com la ‘síndrome de les Belles Filles’, perquè la contrarellotge final del Tour tenia un perfil similar a l’etapa d’aquest dilluns; un inici pla i una ascensió amena, més llarga però menys dura que la de la Vuelta. I va ser, precisament, a la costa final on es va ensorrar i de forma sorprenent li va entregar el jersei groc a Tadej Pogacar. Però si es compleixen els pronòstics, Roglic pot sortir de la contrarellotge molt reforçat per guanyar la carrera, tot i que sempre haurà d’estar pendent d’emboscades i del que pugui passar dissabte a La Covatilla.

HUGH CARTHY

A buscar la sorpresa, com en el Tour i el Giro

Hugh Carthy, camí de la seva victòria a l’Angliru / DAVID RAMOS (EFE / EPA)

El ciclista britànic, de 26 anys, no té res a perdre i ja s’ha convertit en l’autèntica sorpresa de la Vuelta. ‘La Gazzetta dello Sport’, diari organitzador del Giro, va escriure el dia després d’acabar la prova a Milà que si algun dels seus especialistes aventurava a la sortida de la prova a Palerm que la carrera es decidiria entre Tao Geoghegan Hart i Jai Hindley, els lectors haurien dit que sí que s’havien tornat bojos. I de la mateixa manera, ningú s’atrevia a donar Pogacar com a guanyador del Tour, tot i que sí que es presumia –el que no va passar amb els dos primers classificats del Giro, que hi anaven de gregaris– que podia ser un dels grans animadors de la ronda francesa. Carthy està en aquesta dinàmica, a intentar guanyar la Vuelta per seguir la ratxa del Tour i del Giro. No és mal contrarellotgista i ja ha demostrat que és un perfecte escalador. La pega principal és que amb prou feines té equip per dinamitar la competició.

DAN MARTIN

Per primera vegada no ha tingut cap fallada

Dan Martin, en l’etapa de la Rioja de la Vuelta que va acabar a Moncalvillo / KIKO HUESCA (EFE)

El veterà corredor irlandès, de 34 anys, sempre ha patit un dia dolent en les grans voltes de tres setmanes que li han fet perdre tota opció de lluitar si més no pel podi. Ha sigut ‘top ten’ del Tour en tres ocasions (millor classificació, sisè el 2017) i va ser setè de la Vuelta 2014. Per tant, ara apareix més ben situat en la general que en altres ocasions. Molt explosiu, acostuma a patir a l’alta muntanya o en pujades criminals, com li va passar diumenge a l’Angliru. Allà es va armar de sofriment i al final tan sols va entregar 26 segons a Carthy, que el va desplaçar a la quarta plaça de la general. Discret en la contrarellotge i sense equip que el pugui ajudar, sembla el menys preparat dels cinc aspirants per aconseguir la victòria en la Vuelta.

ENRIC MAS

Millora extraordinària en la tercera setmana

Enric Mas, després del seu atac a l’Angliru / DAVID RAMOS (EFE / EPA)

El corredor mallorquí del conjunt Movistar sempre ha millorat en la tercera setmana de competició. Gràcies al seu rendiment en la fase final de la carrera va aconseguir la segona plaça en la Vuelta 2018 i el mateix va passar al setembre quan va acabar el Tour en la cinquena posició després d’un inici molt discret. A l’iniciar la ronda espanyola va dir que el seu objectiu era, almenys, una plaça al podi. Millor contrarellotgista que Carthy i Martin, aquest dilluns pot retallar temps per acostar-se al podi de Madrid i confiar, sobretot, en la tremenda fortalesa del Movistar, l’únic equip que pot fer miques la carrera des de lluny i posar a prova el presumible domini i forrellat que imposarà el Jumbo de Roglic a partir de dimecres.

Totes les classificacions, a la pàgina oficial de la Vuelta.