cita a Sant Sebastià

Egan Bernal, retorn a la carrera 'maleïda'

El vencedor del Tour torna aquest dissabte a la competició oficial, després del seu triomf a París, en una carrera on fa un any va tenir una greu caiguda

bernal-posado

bernal-posado / VINCENT JANNINK (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

No ha tingut temps per a homenatges, ni tampoc ha descansat gaire des que va aixecar els braços als Camps Elisis. Això sí, ha incrementat el seu compte bancari gràcies als critèriums d’exhibició que se celebren després del Tour en què Egan Bernal, amb el jersei groc, ha sigut el gran atractiu. I això es gratifica al màxim. Aquest dissabte torna a la competició oficial i ho fa com a principal reclam de la Clàssica de Sant Sebastià (Teledeporte i Eurosport, 15.30 hores). La prova basca, que pertany al circuit World Tour, reuneix bona part del pilot mundial i algunes figures que van animar la ronda francesa.

Bernal retorna al que es podria denominar com la seva carrera 'maleïda', perquè, fa un any, a falta de 19 quilòmetres per a la conclusió, va tenir una brutal caiguda, que el va obligar a estar quatre dies hospitalitzat i a dues petites intervencions quirúrgiques. Bernal circulava amb el pilot de figures, juntament amb Mikel Landa. De manera sorprenent, el ciclista nord-americà Ben King va girar el cap, no se sap per a què, va perdre la direcció correcta de la seva bici i va provocar una caiguda massiva. L’accident li va costar a Bernal la fractura de diverses dents i del nas, un tall al llavi superior i una fortíssima contusió cerebral, un gran ensurt. A terra també se’n va anar Landa, que es va fracturar una vèrtebra: adeu a la temporada i renúncia a la Vuelta.

Alaphilippe i Valverde

Ara Bernal arriba com a guanyador del Tour, en una Klasikoa que també tindrà l’altre gran animador de la ronda francesa i últim vencedor de la carrera basca, que no és cap altre que Julian Alaphilippe. El campió del món, Alejandro Valverde, s’uneix al cap de cartell, en una prova que també tindrà el concurs de LandaEnric Mas, els germans Simon i Adam Yates, el campió olímpic Greg van Avermaet i l’irlandès Dan Martin, bo en les carreres d’un dia i que intentarà sobreposar-se a la decepció de firmar un mal Tour.

La prova també significarà l’adeu del veterà corredor basc, Markel Irizar, que posa punt i final amb 39 anys a una carrera esportiva que contempla la participació en sis rondes franceses, deu Vultas i cinc Giros.

Notícies relacionades

La Clàssica Sant Sebastià és la principal carrera d’un dia que es disputa a Espanya i s’uneix a la Volta, la Vuleta al País Basc i la Vuelta com a carreres World Tour. Va ser creada el 1981 i amb l’últim traçat consta de 227 quilòmetres i la dificultat de la pujada a Murgui-Tontorra a només set quilòmetres de la meta. Entre els participants, Valverde compta amb dos triomfs i, curiosament, la victòria aconseguida per Lance Armstrong el 1995 és una de les poques que conserva el texà després d’haver sigut esborrat de la història del ciclisme per la seva relació amb el dopatge.

Aquest any s’estrena la prova femenina amb bona part de les estrelles i televisió en directe en la part final (a partir de les 13.30 hores per Eurosport).