comença la ronda italiana

Un Giro amb Mikel Landa

El corredor basc del Movistar és l'opció espanyola després de la renúncia de Valverde a la carrera

landa-giro

landa-giro / LUK BENIES (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

“No ha guanyat pes i vol fer-la grossa a la muntanya”. Així parla una de les persones que millor coneixMikel Landa. El ciclista basc del Movistar (29 anys) té ascensos de sobres, agrupats principalment en la tercera setmana d’un Giro que comença aquest dissabte a Bolonya, la capital de l’Emília-Romanya i la ciutat dels porxos.

Landa surt amb el dorsal número u, el que l’organització tenia reservat per a Alejandro Valverde que va renunciar la setmana passada a la prova. És l’opció espanyola; almenys per destacar i animar una ronda italiana que afronta abans d’un Tour que també l’espera amb els braços oberts. Landa Tom Dumoulin, un altre dels favorits, han sigut els ciclistes que aquests últims anys han demostrat un millor poder de recuperació a França després de l’aventura italiana.

Tom Dumoulin, vencedor el 2017 i segon el 2018, a Bolonya / luk benies (AFP)

La veritat és que Landa, tal com va dir aquesta setmana a EFE, porta uns quants mesos de mala sort. “Vaig acabar el 2018 a terra i vaig començar el 2019 també a terra”. Els accidents el van marcar la temporada passada i també va començar l’actual amb mala sort. Després del Tour va disputar la Clàssica de Sant Sebastià. Allà va tornar a caure després d’afrontar una ronda francesa marcada pel tremend cop que va rebre en l’etapa de les llambordes de Roubaix. La prova donostiarra va marcar l’adeu a la temporada. No es va poder recuperar de cara a la Vuelta i tampoc es va veure amb forces per anar al Mundial i ajudar el seu companyValverde en la seva gesta amb l’arc de Sant Martí.

Bona impressió a Lieja

I com són les coses, el dia en què es disposava a iniciar la temporada 2019 amb optimisme, a Mallorca, en el que simplement era una jornada d’entrenament amb un dorsal a l’esquena, es va veure enmig d’una caiguda. Es va trencar la clavícula i, de nou, hospital i recuperació. No obstant, i tot i que no s’ha pogut lluir el que ell hauria desitjat, la progressió de Landa ha sigut efectiva. Al març, mentre es corria la Volta, a la qual va voler anar tot i que el Movistar l’hi va desaconsellar per falta de rodatge, va guanyar la principal etapa de la Setmana Internacional Coppi i Bartali, a Itàlia, i el 28 d’abril, a Bèlgica, es va mantenir en el grup de les estrelles de la Lieja-Bastoña-Lieja.

El Movistar, en la presentació d’equips del Giro 2019 / Alessandro di meo (EFE)

Notícies relacionades

Per això Landa ha viatjat al Giro carregat de moral i optimisme. “Estic aixecant el cap i per això em trobo molt motivat”. A diferència d’altres anys no ha guanyat pes a la primavera, el que és molt important i, sens dubte, la prova transalpina ha sigut sempre la que millor li ha anat, fins al punt que en el cas de Landa s’ha demostrat que arriba millor de forma al Tour si abans ha pedalat per Itàlia. “El Giro va suposar la meva explosió com a corredor i em va convertir en el ciclista que soc ara”. El 2015 va arribar a Milà en tercera posició i amb la sensació que el conjunt de l’Astana, en el qual militava en aquell temps, va errar tàcticament en la penúltima etapa, on es va frenarLanda en favor de Fabio Aru, cosa que va afavorir unAlberto Contador, guanyador final, que havia entrat en crisi en el sospir final entre muntanyes.

Els principals obstacles

Ara l’espera una contrarellotge inicial amb pujada final al santuari de Nostra Senyora de San Luca, a Bolonya, una setmana inicial pensada més per als velocistes i que acaba amb una contrarellotge a San Marino que, amb pujada, no l’ha d’angoixar massa, un accés gradual cap a la muntanya, en la setmana intermèdia, i tot el poder dels cims, amb l’etapa reina (la 16a, amb els temibles Gàvia i Mortirolo), en els decisius dies de muntanya abans de la contrarellotge final a Verona, diumenge, 2 de juny. 

Ion Izagirre, segona opció de l’Astana

<strong>Ion Izagirre</strong> es presenta amb el conjunt kazakh de l’Astana com a segona opció del colombià i guanyador de la Volta, Miguel Ángel ‘Superman’ López. En total, són 14 els ciclistes espanyols inscrits. 10 d’ells han militat o corren en el conjunt Movistar. L’equip de Telefónica reuneix cinc espanyols (Landa, Lluís Mas, Carretero, Pedrero i Rojas). Després, a part d’Izagirre, participen Bilbao, De la Parte, Ventoso, Plaza, Nieve, Lobato, Navarro i Irizar.

Els principals favorits

<strong>PRIMOZ ROGLIC</strong>