La Volta a Catalunya ja té el seu 'Superman'

Miguel Ángel López s'adjudica la carrera després de salvar una última etapa marcada per un atac d'Adam Yates i les caigudes

segea47580483 astana s colombian miguel angel lopez overall leader celebra190331151850

segea47580483 astana s colombian miguel angel lopez overall leader celebra190331151850 / JOSEP LAGO

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Volta tenia un ‘Caníbal’ (Eddy Merckx), un ‘Diable’ (Claudio Chiappucci), una ‘Bala’ (Alejandro Valverde) i fins i tot un ‘Purito’ (Joaquim Rodríguez). Però li faltava el nom d’un ‘Superman’ (Miguel Ángel López) entre el selecte grup de guanyadors d’una prova que l’any que ve arribarà a les 100 edicions. Amb afany, amb sang freda i amb una dosi estel·lar de tàctica ciclista, el corredor colombià, un més de la meravellosa escola de ‘pedalers’ del país sud-americà, va poder controlar un atac furibund d’Adam Yates, segon de la general, per adjudicar-se el triomf a la ronda catalana després d’una etapa final vibrant i apassionant, a Montjuïc, marcada desgraciadament per les caigudes.

López, o ‘Superman’, segons es prefereixi, amb 25 anys té un futur immens a l’esport de les dues rodes sense motor. A Catalunya va guanyar la seva primera gran prova World Tour, el circuit que agrupa les principals cites ciclistes de l’any, després de triomfar, al febrer, a la ronda colombiana, segurament amb la mateixa passió, entre els aficionats, com la dels centenars de colombians que pràcticament van ocupar les millors places a la meta de l’etapa final de la ronda catalana, a Barcelona, que va guanyar Davide Formolo, ciclista italià, en solitari.

I té un gran futur perquè no és un corredor que s’arrugui o s’espania davant les adversitats. No ho va fer a Barcelona quan va atacar, no un sinó dos germans Yates, en una fuga per guanyar la carrera que podria haver tinguit èxit si Simon, el guanyador de la Vuelta, hagués tingut més forces. Però encara està en fase de rodatge i no estava tan fi com el seu bessó Adam. Mentre hi va haver dos Yates a l’atac, l’Astana de López va tenir problemes. Quan el ciclista anglès es va quedar sol, ‘Superman’ ja va poder volar sense obstacles cap al seu triomf a Catalunya.

Ell no s’arruga davant de res. No ho va fer quan només era un xaval de 17 anys, que tot just feia uns mesos havia descobert el ciclisme com a esport. Estava entrenant pels voltants de Pesca, una ciutat de Boyacá, la regió colombiana que mai oblidarà el Mundial de 1995 marcat pel geni d’Abraham Olano  i deMiguel Induráin. Era l’any 2011 i dos lladres li van voler robar la bici. No sabien amb qui s’enfrontaven. López es va defensar amb dents i ungles. Va salvar la bicicleta però no va poder evitar dues punyalades a la cama dreta.

El sobrenom, ben present

Només unes setmanes més tard, encara amb les ferides fresques, López va tornar a pujar a la bici per disputar la Vuelta al Porvenir de Colòmbia, on creixen els futurs astres del seu país. Va atacar a l’etapa reina i el narrador que retransmetia la carrera va embogir de plaer, coneixedor del tràngol pel qual havia passatLópez . “¡És ‘Superman’!. I amb ‘Superman’ es va quedar. Amb aquest sobrenom el coneixen al pilot i fins i tot presumeix de malnom a les xarxes socials.

Amb dos podis (Giro i Vuelta) en el seu palmarès, els dos l’any passat i acabant en tercera plaça, descobert a Europa per Vicente BeldaLópez sap des d’aquest diumenge què és guanyar una prova davant bona part de la flor i nata del pilot mundial i, sobretot, començar a obtenir bona nota en el màster de ciclista professional; dels bons, d’aquells que aspiren a qualsevol gesta, sobretot si no hi ha contrarellotges (el seu punt més feble) en el guió de les carreres.

Els atacs de Barcelona

A Barcelona va saber estar al seu lloc. No va voler embogir amb l’atac de Yates però tampoc es va inquietar amb un de previ de Nario Quintana i un altre al final d’Egan Bernal, que el va acompanyar, amb Yates, al podi de la Volta. “Sempre vaig tenir molta fe en mi mateix. Vaig estar molt ben recolzat pel meu equip. Quan Yates es va quedar sol ja vaig veure que era complicat que pogués derrotar-me”. 

Notícies relacionades

Tot controlat. Espectacle a Montjuïc i ‘Superman’ en acció. Llàstima d’una caiguda massiva que va acabar, entre d’altres, amb Romain Bardet a l’hospital i Marc Soler fora de la carrera. El ciclista francès podria patir una fractura de costella que enterbolirà, de confirmar-se, la seva preparació per al Tour.

Totes les classificacions finals a la pàgina oficial de la Volta.