la presentació

L'àlbum de la Volta

La ronda catalana comença dilluns amb bona part de les figures mundials encapçalades per Alejandro Valverde

alejandro-valverde

alejandro-valverde

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

No totes les setmanes es pot tenir el plaer infinit de veure passejar –i competir– per les carreteres catalanes a tot un campió del món, que a més és el guanyador de les dues últimes edicions de la Volta i que està a punt, tot i que no ho sembli, ni de bon tros, de fer 39 anys. Però, a més, si Alejandro Valverde (Las Lumbreras, Múrcia, 25 d’abril de 1980) no ve sol i ho fa acompanyat d’una infinitat d’estrelles del pedal, llavors la festa ja és completa. I a sobre gratuïta, sense pagar un euro pel tiberi esportiu, el que no ocorre en cap altre esport. En cap altra disciplina que no sigui el ciclisme les estrelles de l’esport passen per davant de casa, pel carrer, per la plaça o per la carretera on se circula habitualment. Aquesta és la màgia que té la bici.

La Volta ja és aquí. Arriba, des d’aquest dilluns fins diumenge dia 31, acompanyada del cartell esportiu més gran que fins ara no ha pogut tenir cap de les carreres disputades en aquesta primera fase de la temporada. Per exemple, París-Niça i Tirrè-Adriàtic, les dues primeres proves d’una setmana del circuit World Tour on també es troba enrolada la carrera catalana (incomprensiblement i com sempre disputades alhora les proves francesa i italiana) van haver de repartir-se les estrelles, cosa que no passarà amb la ronda catalana que torna a tenir com el 2017 i 2018, vencedor les dues vegades,Valverde com el màxim favorit al triomf final.

Chris Froome, als Alps, durant el Tour 2018 benoit tessier (REUTERS) /

Torna la Volta i ho fa de nou salvada, en l’econòmic, per les arques de la Generalitat i per l’aposta del Tour. ASO, l’empresa que gestiona la ronda francesa, ja la té inclosa al seu paquet de negoci, la qual cosa garanteix la supervivència d’una carrera que l’any que ve arribarà a l’edició número 100. Enrere han quedat sepultats els riscos que fa una dècada gairebé suposen la desaparició de la prova.

Criticada algunes vegades per un recorregut que no és excessivament dur i sense, per exemple, una contrarellotge, una especialitat que, pel que fa a les audiències, cada vegada atreu menys, precisament l’aparent, només aparent, suavitat de la Volta sedueix la gran majoria d’astres d’aquest esport que no volen veure’s exposats a una exigència més gran en aquesta primera fase del calendari quan tots miren ja cap a les tres grans rondes per etapes, principalment, el Tour.

Simon Yates, durant l’ascensió al Turini, en la recent París-Niça / christine poujoulat (AFP)

Per aquesta raó, Valverde no estarà sol, quant a figures, fins diumenge dia 31 i sí, en canvi, pedalarà per Catalunya acompanyat, entre altres, per Chris FroomeEgan BernalNairo QuintanaRomain BardetEnric MasThibaut PinotSimon Yates o Fabio Aru. Per aquesta raó, ell sap que no serà tasca senzilla el camí cap a una tercera victòria consecutiva a Barcelona. El campió del món també es va anotar el triomf en l’edició celebrada el 2009.

Hi haurà dues arribades en alt, a les estacions d’esquí de Vallter 2000 i la Molina

Notícies relacionades

Tampoc s’hauria d’oblidar que la Volta és la tercera carrera per etapes més antiga del planeta. La ronda catalana va néixer el 1911, dos anys més tard que el Giro i seguint la idea del Tour que es va crear el 1903. Per això, cada temporada la prova se submergeix en els llibres d’història que ja inclouen aquests últims anys els textos amb els records de les pujades a les estacions d’esquí de Vallter 2000 (dimecres vinent) i la Molina (dijous) com a tradicionals llocs de peregrinació d’una carrera que també visitarà els plans de Calella, Sant Feliu de Guixols, Sant Cugat del Vallès i Vila-seca; sense oblidar el tradicional punt i final a la muntanya de Montjuïc, per un circuit que ja s’ha fet habitual, on es coronarà el vencedor de la 99a edició de la Volta.

Enric Mas, durant un entrenament la temporada passada / deuceninck quick step team

Només es pot esperar que el temps, tan traïdor de vegades, no torni a perjudicar l’espectacle de la Volta. L’any passat les ràfegues de vent van obligar a suspendre l’ascensió a Vallter 2000 per seguretat. La primavera, a la muntanya, de vegades, es presenta molt traïdora. La prova es retransmetrà diàriament a través de TeledeporteEurosport i Sport3.