DECISIÓ DE PARÍS

El Tour decideix finalment no admetre Froome i el declara persona non grata

L'organització de la prova deixa en mans del Comitè Olímpic Francès i del TAS la sentència final

zentauroepp43517092 britain s chris froome poses with the trophy of the giro d i180527214241

zentauroepp43517092 britain s chris froome poses with the trophy of the giro d i180527214241 / Daniel Dal Zennaro

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea

Gir de 180 graus en el cas Chris Froome. Després d’intenses reunions celebrades durant aquest cap de setmana, i tal com avança el diari 'Le Monde', la direcció del Tour ha decidit aquest diumenge no admetre el corredor britànic, quatre vegades vencedor a París, a la sortida de l’illa de Noirmoutier on dissabte comença la pròxima ronda francesa.

El Tour ha declaratFroome  persona non grata i, malgrat les dificultats jurídiques franceses i internacionals, no el vol a la prova perquè considera que la seva presència "fa malbé la imatge de la carrera". Dimarts, el Comitè Olímpic Francès ha de decidir si dona la raó al Tour o bé s’inclina per permetre el concurs del corredor britànic nascut en Kenya, recent guanyador del Gir i que està pendent que se’l condemni o absolgui d’un presumpte dopatge comès el setembre passat en l’antepenúltima etapa de la Vuelta, que va guanyar, quan va aparèixer a la seva orina un nivell de salbutamol, el fàrmac contingut en l’inhalador ventolín, i que serveix per combatre l’asma.

L’organització de la carrera, de mala gana, i tal com va explicar aquest diari aquesta setmana, estava decidit a mantenir l’alineació presentada per l’Sky, amb FroomeFroome, al capdavant de l’equip ja que no havia trobat arguments jurídics per rebutjar-lo i perquè l’UCI (Unió Ciclista Internacional) havia assenyalat que en cas d’exclusió i si Froome és declarat innocent de dopatge, el Tour s’arriscava a una indemnització milionària per part del corredor i el seu equip.

No obstant, cada dia creix més l’impacte mediàtic a França contrari a la presència del corredor, raó per la que el Tour ha decidit anar per la directa i negar-li la presència.

Coses que poden passar

Notícies relacionades

¿Vol dir això que Froome no correrà el Tour? Depèn de la decisió que prengui dimarts l’organisme olímpic francès. Si dona la raó al Tour, Froome i l’Sky poden acudir al TAS (Tribunal d’Arbitratge Esportiu) el dictamen del qual ja és absolutament decisiu. En casos precedents, amb Manolo Saiz i Richard Virenque al Tour de 1999, el TAS va fallar a favor del tècnic espanyol i el ciclista francès, a qui el Tour no volia després dels escàndols de dopatge viscuts ara fa 20 anys.

Froome ha declarat que ell és innocent i que no ha comès cap infracció i que vol participar esportivament en una prova on aspira a una cinquena victòria. Froome no està suspès ja que encara està pendent d’anàlisi, ja que és tal el volum de documentació presentat pels seus advocats que la interpretació científica, molt complexa, encara no ha permès tancar el sumari. Froome pot ser absolt, però també s’arrisca a dos anys de sanció, a perdre el Giro que va guanyar al maig i –d’allà el temor de la ronda francesa– a ser desposseït del Tour si el guanya el pròxim dia 27 a París.