LA PRESÈNCIA DEL GUANYADOR

El Tour ja contempla admetre Froome

L'organització no troba fórmules per vetar el ciclista, que aspira a una cinquena victòria amb el seu cas obert per presumpte dopatge

froome-maillots

froome-maillots

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Chris Froome no té cap intenció de renunciar al Tour i l’organització de la prova continua sense trobar fórmules legals per vetar la presència del quatre vegades guanyador de la carrera que començarà dissabte vinent, dia 7 de juliol, a l’illa de Noirmoutier, a la regió francesa de La Vendée.

L’Sky, a diferència d’altres equips, encara no ha confirmat la llista oficial de vuit corredors que disputaran el Tour. No obstant, com la resta de grups, el conjunt britànic ja va entregar fa dies la llista de preinscrits, en la qual figuren els titulars i els reserves. Fins dimecres vinent hi ha temps per efectuar canvis, fins i tot si ja s’ha anunciat el bloc titular.

La queixa

"No he fet res dolent i tinc el dret a competir", ha assegurat Froome en declaracions a la cadena britànica Sky Sports, que patrocina el seu equip. "Espero ser exonerat d’aquest procés. Sé que a França hi ha gent que no està gaire feliç de veure’m. Però això no intervé en la meva carrera", ha afegit el corredor britànic i últim vencedor del Giro.

"No he fet res dolent i tinc el dret a competir"

Chris Froome

Quatre vegades guanyador del Tour

El Tour ha provat de buscar arguments jurídics per contemplar un eventual veto a Froome. Segons fonts coneixedores del cas, no n’han trobat ni en la legislació francesa ni en la internacional. A més, tant el Tour com la Unió Ciclista Internacional (UCI) han tingut en compte un altre fet molt important. En el cas que Froome fos declarat innocent del seu presumpte dopatge durant la Vuelta 2017, que va guanyar, i se li impedís disputar el Tour 2018, tant l’organització de la cursa, i fins i tot subsidiàriament la UCI, s’exposarien a una indemnització milionària per part del corredor i el seu equip.

El 2006, quan va esclatar l’operació Puerto, el Tour va forçar els equips amb corredors implicats en la trama de dopatge del metge canari Eufemiano Fuentes a retirar-los de la plantilla, precisament, per evitar una possible demanda dels ciclistes sospitosos. Així mateix, el TAS (Tribunal d’Arbitratge Esportiu) també va obligar uns anys enrere a acollirRichard Virenque, com a corredor, i Manolo Saiz, com a tècnic, arran dels escàndols per dopatge que van enterbolir a l’edició de la ronda francesa fa 20 anys.

L’ambient

Tot i això, l’ambient que espera Froome a França no resultarà gens encoratjador per al quatre vegades vencedor de la cursa. Bernard Hinault, que ja s’ha jubilat com a relacions públiques del Tour, va sol·licitar la setmana passada una vaga de corredors com a rebuig al britànic si acudia i exhibia el dorsal número 1. Les mateixes fonts consultades no estan d’acord amb les declaracionsde Hinault, ja que consideren que promoure una vaga no faria cap altra cosa que perjudicar la prova, les localitats afectades i els patrocinadors.

Notícies relacionades

Froome ha seguit amb el seu programa de recuperació del Giro i adaptació al seu nou repte: guanyar el Tour per cinquena vegada i fer-ho de manera consecutiva després d’adjudicar-se l’edició de l’any passat, el Tour 2017 i el Giro 2018.

El problema

En l’antepenúltima etapa de la ronda espanyola va presentar una dosi de salbutamol (el fàrmac que s’inhala amb la marca ventolín i que està permès fins a un límit) per sobre del permès. El ciclista i els seus advocats tracten de demostrar que es va prendre per raons mèdiques i no per millorar el rendiment. El cas encara està en fase d’estudi. Froome s’enfronta a una sanció de dos anys, malgrat que també pot ser absolt. Si és declarat culpable i guanya el Tour, seria esborrat com a vencedor. I això precisament és el que vol evitar la ronda francesa.