L'INICI DE LA RONDA ITALIANA

Dumoulin estreny i Froome decep a l'inici del Giro a Israel

El ciclista holandès porta ni més ni menys que 37 segons al líder del Sky que va caure entrenant

dumoulin

dumoulin / THOMAS COEX (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Tom Dumoulin va ser com un llamp sobre el perillós asfalt de Jerusalem. Chris Froome va ser com una espelma a la qual és impossible calar foc. Ni tan sols es va encendre en una contrarellotge inicial de gairebé 10 quilòmetres on el quatre vegades guanyador del Tour i una vegada de la Vuelta va ser la gran decepció, si bé és cert que va caure entrenant i que les ferides, cops al maluc, el costat dret i al braç, no van ser ni de bon tros un al·licient per trobar el toc ideal de pedalada.

Tanmateix, aquest decebedor paper de Froome serveix per encendre totes les alarmes i qüestionar si, realment, el ciclista britànic ha arribat prou entrenat a aquesta estrena del Giro en terres israelianes. ¿Li ha passat factura mental que no s'hagi resolt i no hagi pogut demostrar la seva innocència (si és així) al positiu per salbutamol (Ventolin)? Un campió necessita pau i assossec, absoluta tranquil·litat, no estar preocupat per res perquè les cames i el cos assimilin tot l'esforç d'un entrenament titànic, el necessari per intentar guanyar el Giro. No és la primera vegada que problemes familiars, amorosos o econòmics enterboleixen un esportista i no rendeix com seria el seu desig. I Froome ja ha admès que ha estat complicat mentalment abstreure's de tot el cas que l'afecta.

Dumoulin, en canvi, ha seguit el seu camí. I sobretot a Jerusalem ha volgut demostrar per què és el campió del món de contrarellotge, per què aquest jersei multicolor que ha lluït es tradueix com a propietat del més ràpid en aquesta especialitat, i sobretot per què pot tornar a guanyar el Giro i per què llueix el dorsal número u, que l'acredita com a vencedor del 2017.

Amenaça per a tots

No va de broma. En absolut. No és només una amenaça per a Froome i la resta de contrincants, sinó una realitat i un candidat molt ferm i consistent per guanyar el Giro a Roma. De moment, i després de la seva exhibició als carrers de Jerusalem, Dumoulin ja té els principals contrincants almenys a 30 segons de diferència. Perquè a part dels 37 que va lliurar FroomeThibaut Pinot se'n va deixar 33, i Aru , ni més ni menys que 50 segons. Per si fos poc, els suposadament millors escaladors colombians (perquè n'hi pot haver un altre com Carlos Betancur, del Movistar, que només va cedir 28 segons)  van ser també molt lluny de DumoulinEsteban Chaves, a 46 i ‘Superman' López, a 56 segons.

Bona actuació de Pello Bilbao

Entre les grates sorpreses del dia, almenys pel que fa a la representació espanyola, hi va haver Pello Bilbao, un ciclista de 28 anys enrolat a Astanà, dels d'explosió tardana, però que ha arribat en una gran forma al Giro. 

Les ferides a la cama de Chris Froome / RONEN ZVULUN (REUTERS)

Notícies relacionades

Aquest diumenge es disputa la segona etapa de la prova, penúltima pels territoris israelians, entre les ciutats d'Haifa, el principal port d'Israel, i Tel-Aviv, de 167 quilòmetres, i que pot ser la primera oportunitat perquè s'estrenin els velocistes, sense grans especialistes en la nòmina del Giro, amb les clàssiques ‘volatas' de la prova.

Totes les classificacions del Giro a la pàgina oficial de la carrera.