Anar al contingut

Patrocina:

LA NOVA PREOCUPACIÓ

Alerta en el ciclisme per l'ús estès d'un somnífer

Tres corredors professionals acaben a urgències de l'hospital de Sant Feliu de Guíxols per prendre un medicament no dopant que es diu Stilnox

Molts esportistes, no només ciclistes, prenen aquestes pastilles que, barrejades amb una simple cervesa, provoquen eufòria i al·lucinacions

Sergi López-Egea

Alerta en el ciclisme per l'ús estès d'un somnífer

L'amenaça d'acomiadament per prendre pastilles per dormir que pesa sobre tres ciclistes, un espanyol, Juanjo Lobato, i dos holandesos, Pascal Eenkhoorn i Antwan Tolhoek, ha tret a la llum l'estesa addicció que hi ha en el ciclisme, i de la qual tampoc estan al marge altres esports, a un somnífer que es comercialitza amb el nom de Stilnox i que només es ven a les farmàcies amb recepta mèdica.

L'Stilnox i altres marques genèriques, encara que amb el mateix compost, com el Zolpidem, ja han ocasionat un trànsit de receptes falsificades que, amb altres somnífers com el Rivotril, ha alertat els farmacèutics de Barcelona, segons confirmen a aquest diari fonts del sector. “Diversos farmacèutics tenim creat un grup de WhatsApp i ens avisem amb missatges quan descobrim alguns joves mirant de comprar pastilles d'aquest tipus per les farmàcies del barri”, explica una farmacèutica de l'Eixample de la capital catalana.

Un problema de la societat

El ciclisme, com a exponent de la societat, no està al marge del problema i el cas de Lobato i els seus dos companys del Lotto-Jumbo, amenaçats d'acomiadament per la direcció de l'equip, ha posat sobre la taula la qüestió que suposa l'ús de l'Stilnox i els problemes d'eufòria que provoca si el medicament es barreja amb l'alcohol, encara que sigui simplement amb una innocent cervesa o un got de vi. L'esportista –atletes i futbolistes també haurien entrat en aquesta espiral— veu al·lucinacions, com si hagués fet ús de l'LSD, i, el pitjor, és que després no se'n recorda de res.

És el que li va passar en un hotel de Sant Feliu de Guixols, a la Costa Brava, al corredor holandès Pascal Eenkhorn, una promesa de 20 anys, dimarts passat. Un membre de la direcció de l'equip Lotto-Jumbo, que estava fent una concentració hivernal a Girona, se'l va trobar deambulant per la recepció de l'hotel. Feia i deia coses estranyes. Van anar a la seva habitació i l'escenari que van trobar va ser el testimoni que allà s'hi havia fet una festa. Antwan Tolhoek, de 23 anys, un altre corredor holandès, també estava en un estat de semiinconsciència. Després de diversos intents, els tècnics de l'equip van aconseguir descobrir què passava. Els dos ciclistes van acusar Juanjo Lobato, 28 anys, l'esprínter de Trebujena (Cadis), antic corredor del Movistar, d'haver-los donat pastilles i unes gotes d'un altre somnífer, que ara s'estan analitzant. Sota cap circumstància, de totes maneres, suposa un cas de dopatge, sinó d'addicció.

Denúncia a Holanda

El cas, denunciat divendres a la nit per la televisió holandesa, va provocar una situació complicada quan els directors del Lotto-Jumbo van anar a l'habitació de Lobato i no van aconseguir despertar-lo. “Tot i que el sacsejàvem amb la força de 25 cavalls”, segons les paraules del mànager del conjunt holandès Richard Plugge.

"No vam aconseguir despertar Lobato tot i que el sacsejàvem amb la força de 25 cavalls"

Richarg Plugge

Tècnic del Lotto-Jumbo Els metges de l'equip van trucar a una ambulància, on Lobato va recobrar la consciència. Ell i els seus dos companys van ser conduïts a l'hospital. Lobato i Eenkhoorn van estar en observació fins a les 5 de la matinada, quan van ser donats d'alta.

Acusacions negades

Lobato nega les acusacions dels seus companys holandesos i desmenteix que ell donés als altres corredors cap pastilla o gotes. Ara el cas es troba en tràmit de discussió, ja que l'equip vol rescindir els contractes, a la qual cosa s'oposen els ciclistes.

No obstant, sí que està confirmat l'ús del Stilnox i la problemàtica, sense que ningú vulgui publicitar el nom del seu equip, que aquest fàrmac està estès pel món del ciclisme professional, des de fa molts anys. Fins i tot, alguns corredors han hagut de superar l'addicció amb ajuda mèdica amb quadros patològics bastant greus.

Els precedents

Es coneixen els casos de ciclistes que al matí no han recordat res, tot i aparèixer l'habitació com si una piconadora hagués estat d'inquilina, i fins i tot hi ha situacions límits que afecten exciclistes que, una vegada retirats, s'han tractat, a vegades sense èxit, per sortir de l'espiral de prendre Stilnox sense cap tipus de control.

El conjunt del Lotto-Jumbo, malgrat no haver comunicat oficialment el nom del somnífer, ha sigut el primer que ha publicitat el tema i no ha amagat una situació que podien haver resolt sense treure-la a la llum pública.

El problema d'internet

La venda per internet, en aquest cas a farmàcies que s'escapen del control que existeix a la Unió Europea, ajuda a adquirir el fàrmac als esportistes i sempre, en tots els clubs o equips, depèn de la disciplina, hi ha un integrant que facilita als altres les pastilles quan algú les demana.

Concretament, en ciclisme, alguns equips reconeixen que amb la retirada d'algun corredor o la marxa a un altre bloc d'algun membre de la plantilla la situació s'ha controlat. Però el fet que dos dels afectats del Lotto-Jumbo siguin corredors de 20 i 23 anys causa una enorme preocupació i evidencia que la utilització de l'Stilnox no està ni de bon tros resolta ni controlada en el ciclisme professional.