LA RONDA ESPANYOLA

Contador entra en la llegenda

El ciclista madrileny s'acomiada guanyant a l'Angliru on Froome sentencia la Vuelta a Espanya

zentauroepp40024828 trek segafredo s spanish cyclist alberto contador celebrates170909180820

zentauroepp40024828 trek segafredo s spanish cyclist alberto contador celebrates170909180820 / JOSE JORDAN

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Plorava d'emoció al cim de l'Angliru. Era el comiat somiat per a qualsevol esportista. Anar-se'n guanyant i fent-ho a més al gran cim de la Vuelta i amb el Mortirlo del Giro a la muntanya més difícil que es pot pujar sobre la bicicleta. L'abraçava Chris Froome, sempre vestit de vermell, sempre dominant, sempre demostrant que era el millor. Alberto Contador ja és llegenda del ciclisme. Aquest dissabte va pujar la seva última muntanya. I ho va fer en gran i com només saben fer-ho els millors; en el seu cas, el segon millor ciclista espanyol al darrere del campioníssim Miguel Induráin.

El cel de Contador / javier lizón (EFE)

La Vuelta 2017 ja està sentenciada per Froome. A la ronda espanyola només li faltava el que necessitava, el que implorava, el que pràcticament era una obra de justícia. I no era una altra cosa que la victòria d'etapa d'un Contador que aquest diumenge a Madrid serà elegit com el corredor més combatiu de la carrera. Ell també pujarà al podi de la plaça de la Cibeles. "Podia tenir mil comiats, però acabar la meva carrera guanyant a l'Angliru és per a la història".

Les caigudes

Contador es va fotografiar de bon matí a l'autobús del Trek. Se'l veia meditant, com el prehistòric gladiador instants abans de saltar a l'arena del circ. Aquí no hi havia arena, sinó els cims asturians, La Cobertoria primer i el Cordal després, amb un descens que posava els cabells de punta, on van caure els catalans Marc Soler i David de la Cruz (que va abandonar), i on Contador es va llançar cap a la victòria, el primer i únic triomf de la seva última temporada. Apoteòsic.

Chris Froome arriba al cim de l'Angliru / javier lizón (EFE)

"He vist que era el meu dia i no hi havia un lloc millor que l'Angliru". Se'n va anar a buscar la llegenda, mentre al darrere també queia Vincenzo Nibali. Va anar agafant ciclistes i, de sobte, es va trobar al costat dels dos xavals rebels, els que en un futur pròxim prendran el seu relleu i també el d'un Alejandro Valverde, que ja sap que tornarà a ser el de sempre, sense data de caducitat, quan s'acabi de recuperar de la seva brutal caiguda soferta al Tour. Eren Enric Mas, un mallorquí, i Marc Soler, un català, sabor del Mediterrani, aroma de futurs campions. És més, a Mas ja fa dies que Contador el va escollir com el seu hereu.

Els hereus

Però els dos nois criats a Mallorca i Catalunya sabien que l'Angliru encara era molt dur per a ells. El públic embogia. Els aficionats no s'ho creien i s'abalançaven sobre Contador. «¡Vinga, Alberto!». I ell patia en la terrorífica Cueña Las Cabras, una rampa del 23% sorgida de l'infern. Però sentia els ànims, li donaven les gràcies, i li semblava que la seva bici en lloc de patinar volava cap al cel d'Astúries.

Froome, al darrere, també semblava que volava, i fins i tot que ho feia feliç, en companyia del seu holandès de confiança, de Wout Poels. Tots dos els deixaven a tots. Ja només quedaven dos quilòmetres per al cim que es feien tan interminables com esgotadors. Patia Nibali i molt més Wilco Kelderman, que s'acomiadava del podi. I fins i tot feia la impressió, ja en els mil metres finals, que podien atrapar Contador i aigualir-li el comiat, la seva última gran escalada, la seva tercera gran muntanya, amb Verbier, on va començar a guanyar el Tour 2009 o el Mortirolo, on es va catapultar cap a la victòria al Giro del 2015.

'El Pistoler'

Notícies relacionades

Va poder simular per última vegada el tret d''El Pistoler'. Froome arribava al darrere, per guanyar la Vuelta i per convertir-se aquest diumenge a Madrid en el primer corredor de la història que aconsegueix el doblet Tour-Vuelta, des que la ronda espanyola es va traslladar de la primavera a l'estiu. Contador ja és llegenda. Pell de gallina.

Totes les classificacions a la pàgina oficial de la Vuelta.

Una victòria carregada d'amor

<strong>Fa tres setmanes que exterioritza el seu amor cap a la Vuelta</strong>, com si fos una noia de la qual estigués tremendament enamorat. Perquè <strong>Chris Froome</strong> estima el Tour i l'any que ve buscarà igualar Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault i Miguel Induráin amb una cinquena victòria a París. Però a ell el que li agrada, on disfruta, on s'ho passa bé, on vibra i fins i tot se sent perfectament desenvolupat com a ciclista és a la Vuelta, carrera que fins ara, per caigudes o badades, com la de l'any passat a Sabiñánigo, sempre se li resistia. Avui aconseguirà un èxit que el farà tan feliç o més que quan aixeca els dos braços, es vesteix de groc i contempla al seu darrere la imatge de l'Arc del Triomf des del podi dels Camps Elisis.