Purito Rodríguez guanya al Mur d'Huy i Froome se situa líder del Tour

Contador, Nibali i Quintana cedeixen segons respecte al nou mallot groc

Purito Rodríguez entra vencedor a Huy.

Purito Rodríguez entra vencedor a Huy. / EFE / SÉBASTIEN NOGIER

1
SERGI LÓPEZ-EGEA / HUY (enviat especial)

El català Joaquim 'Purito' Rodríguez ha aconseguit aquest dilluns al Mur d'Huy la seva segona victòria al Tour de França, davant del britànic Chris Froome, que ha aconseguit una petita renda que, sumada a les bonificacions, l'ha convertit en el nou líder de la prova. El ciclista del Katuixa, de 36 anys, s'havia imposat el 2010 en l'etapa amb final a Mende. Rodríguez, tercer de l'edició del 2013, s'ha sobreposat a les conseqüències de la caiguda que va patir la vigília i ha aconseguit imposar-se en un mític cim, de tercera categoria, tradicional final de la Fletxa Valona.

Un triomf de prestigi per al ciclista català al final d'una etapa accidentada, marcada per una impressionant caiguda al quilòmetre 50 que ha obligat els organitzadors a neutralitzar la prova durant diversos minuts davant els problemes per obtenir assistència mèdica per a tothom. És la primera vegada que una caiguda obliga a parar el Tour de França.

Froome ha aconseguit una renda important respecte a la resta dels candidats a la victòria final, que han portat el ciclista de l'Sky, vencedor del 2013, al liderat provisional en la tercera etapa. El suís Fabian Cancellara, que havia sortit amb el mallot groc per 29 vegada en la seva carrera, ha acabat l'etapa amb problemes al veure's afectat per la caiguda.

El britànic supera en un segon l'alemany Tony Martin, en 13 el nord-americà Tejay van Garderen i en 36 l'espanyol Alberto Contador, que avui s'ha deixat 18 segons al Mur d'Huy. L'italià Vincenzo Nibali, guanyador de la passada edició, i el colombià Nairo Quintana, segon el 2013, han cedit 11 segons amb Froome i ara estan, respectivament, a 1,38 i a 1,56 del nou líder.