Alteració de l’ordre del dia
El Govern retira per falta de suports el decret que havia de prioritzar les renovables i regular les bateries
Tant ERC com Junts han optat per no ratificar una normativa que havia indignat el sector agrícola
Catalunya accelera cap als parcs de bateries, amb autonomia davant eventuals caigudes de xarxa

El president Illa y la consellera Paneque, este martes, en el Parlament /
El Govern ha retirat ‘in extremis’ el decret que regulava els camps de bateries i que declarava les renovables com a prioritàries. El text s’havia de votar aquest dimecres al Parlament, però l’Executiu català va optar per fer marxa enrere al constatar la falta de suports suficients per garantir-ne la ratificació. La decisió s’ha produït poc abans de l’inici del debat en el ple. Ha sigut el president del Parlament, Josep Rull, qui ha anunciat que s’havia sol·licitat modificar l’ordre del dia per retirar el text, una petició que ha comptat amb el suport majoritari de la Cambra, amb les excepcions del PPC, Vox i la CUP.
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha justificat la retirada per la falta de «diàleg» en alguns punts del decret, que, segons ha dit, requereix més consens. Tot i que el Govern havia negociat amb Junts,ERC i els Comuns fins a primera hora d’aquest dimecres, les converses no han cristal·litzat i no hi ha hagut acord a temps, almenys no amb republicans ni postconvergents.
El grup liderat per Jéssica Albiach sí que havia pactat el seu suport condicionat que el decret es tramités com a projecte de llei, cosa que permetria introduir-hi esmenes. «Lamentem que hi hagi grups que bloquegin la possibilitat de debatre per millorar i incorporar qüestions», ha lamentat el diputat Lluís Mijoler, que ha instat el Govern a presentar una nova proposta.
Oposició agrícola
Una de les raons que ha generat reticències tant a Junts com a ERC és l’oposició de certs sectors agrícoles. El Gremi de la Pagesia considerava que el decret proposat expulsava els agricultors de les seves terres per afavorir el «negoci elèctric», i altres plataformes pageses temien que s’expropiessin camps per instal·lar-hi parcs renovables, al ser considerats d’«interès públic superior».
ERC havia arribat a plantejar també l’opció de tramitar el text com a projecte de llei, tot i que el seu portaveu, Jordi Albert, ha avisat del risc de generar «inseguretat jurídica». Per aquesta raó, ha agraït al Govern que finalment hagi optat per retirar el decret, mentre que ha reclamat «més consens territorial». En la mateixa línia, Junts ha demanat a l’Executiu que escolti el món local i els agricultors. «Celebrem aquesta decisió per responsabilitat; compti amb nosaltres per reajustar allò que feia impossible que es validés», ha afirmat la diputada Jeannine Abella.

Un parc eòlic, a l’Anoia. /
El PPC ha sigut el grup més crític amb la retirada del decret i ha acusat Illa d’actuar «malament i tard» en aquesta qüestió. «El que avui es retira té conseqüències greus i perjudicials per a Catalunya», ha advertit el seu portaveu, Juan Fernández. Tot i així, els populars no han tancat la porta a una eventual tramitació del text com a projecte de llei que permeti introduir millores i esmenes en algunes qüestions que no comparteixen. Des de la CUP, han censurat que ningú els hagi informat prèviament de la intenció del Govern de retirar el decret.
Fre a les renovables
Notícies relacionadesEn les converses d’última hora per mirar de salvar el decret, el Departament de Territori havia posat sobre la taula més garanties per als agricultors, asseguren fonts coneixedores de la negociació a EL PERIÓDICO. Una de les propostes era que l’«interès públic superior» no facilités saltar-se la normativa. D’aquesta manera, s’eliminaven les hipotètiques expropiacions en zones productives, una possibilitat que el Govern ja havia especificat que només es plantejava per a casos excepcionals i amb un informe positiu de la Conselleria d’Agricultura.
¿Quines són les conseqüències de no aprovar aquest decret per a l’endarrerida transició energètica a Catalunya? Fonts de l’Executiu alerten que la regulació de les bateries era pionera i que la no existència d’un règim deixa en suspens molts projectes clau per reforçar l’emmagatzematge d’energia verda. A més, la nova normativa facilitava que projectes renovables dels promotors que havien desistit es poguessin traspassar i així tirar endavant. Sense aquest decret, alerten, es perdran oportunitats perquè Catalunya tingui més resiliència energètica.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Transició ecològica Catalunya només disposa del 20% de l'energia verda necessària per a 2030
- Nous estudis revelen que estar solter pot evitar-te tenir demència
- Mamarazzis Tots els detalls que encara no s'han explicat de la festa de Lamine Yamal: 'casino ladys', 'mini-boys' i clàusules de fins a 2 milions
- Sondeig de la Generalitat Enquesta CEO: El suport a la independència de Catalunya es recupera per primera vegada en any i mig
- Pàrquing lliure Aparcar gratis a Barcelona: aquestes són les zones sense àrea verda