Jordà: «El futur d'un medi rural en igualtat passa per la creació oportunitats per a les dones»

La consellera d'Agricultura va participar la setmana passada en una jornada tècnica en línia per commemorar el Dia Internacional de la Dona Rural

Marc Puig i Perez

Marc Puig i Perez / Marc Puig i Perez

3
Es llegeix en minuts

«El futur d’un medi rural sostenible i en igualtat passa per la creació de més oportunitats per a les dones i també per a la millora de la seva situació laboral, fomentant la seva participació en la presa de decisions, tant econòmiques com polítiques i socials.» Així ho va manifestar la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, en la clausura de la jornada tècnica amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona Rural.

El Departament d’Agricultura, amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, va organitzar aquesta jornada per rendir homenatge a les professionals del medi rural i reconèixer el paper destacat que tenen en els àmbits de l’agricultura, la ramaderia, l’economia, l’emprenedoria rural i, en especial, la fixació de població al territori.

Durant la seva intervenció, la consellera va ressaltar les noves tendències mundials quant a l’emergència d’una nova generació de pagesia més vocacional i preparada. En aquesta evolució, «destaca la rellevància que pren el paper de les dones: formen part de la nova generació de persones que es posen al capdavant de les explotacions agràries familiars amb actituds i aptituds empresarials innovadores i molt orientades als nous mercats emergents», va afirmar la titular d’Agricultura.

Finalment, Jordà va recordar la funció del Consell Assessor de les Dones del Món Rural i Marítim, un organisme amb representació del sector que té per objectiu «la participació de les dones en el disseny de les polítiques agràries d’aquest país i que ens ajudeu en l’anàlisi de les iniciatives del Departament relacionades amb la incorporació de la dimensió de gènere en les seves actuacions i la defensa i promoció de la plena igualtat efectiva al món rural i marítim».

La jornada, en la qual també va participar la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez, va consistir en la presentació d’iniciatives innovadores sorgides com a resposta a noves necessitats derivades de la pandèmia.

Entre les experiències exposades, destaquen els testimonis de vuit participants en el pla pilot de mentoria professional que s’emmarca en el Programa de Dones del Món Rural i Marítim. El pla consisteix a oferir el recolzament d’una mentora amb àmplia trajectòria al sector a una dona emprenedora que vol iniciar la seva activitat professional.

La jornada va incloure també la projecció de testimonis en vídeo de l’Associació de Dones del Món Rural, Llauradores i Ramaderes de Catalunya, i la taula d’experiències ‘Adaptació, innovació i agilitat, claus per connectar amb els consumidors’.

Reconeixement de les dones

Notícies relacionades

L’Institut Català de les Dones, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha posat en marxa una campanya de sensibilització per incidir sobre la importància dels coneixements i les experiències de les dones al món rural per a la cohesió social i el desenvolupament sostenible en aquest àmbit. Els missatges d’aquesta iniciativa, que es fa en suports electrònics, es distribueixen àmpliament fins al pròxim dia 15 a través dels ens locals de Catalunya i les xarxes socials.

La campanya també fa referència a les polítiques rurals i de dones portades a terme per la Generalitat per millorar la seva qualitat de vida al món rural i marítim; fomentar el seu esperit empresarial, lideratge i participació en espais públics i de presa de decisions; potenciar la transmissió dels sabers tradicionals de les dones rurals i reconèixer i fer visible la seva contribució al manteniment de les explotacions familiars. Segons dades del 2019, a Catalunya les dones eren titulars del 31% de les 43.000 explotacions agrícoles propietat de persones físiques.

Temes:

Agricultura