COHESIÓ SOCIAL

La Generalitat destinarà 23 milions d'euros a l'ampliació del parc de vivendes de lloguer social

Des del 2015, l'Executiu català ha destinat 137 milions d'euros a la compra de 2.636 vivendes per tempteig

87324886 l

87324886 l

2
Es llegeix en minuts
Lara Bau

L’Institut Català del Sòl (Incasòl) subscriurà un acord amb l’Agència Catalana de l’Habitatge pel qual finançarà amb 23 milions d’euros l’agència perquè pugui comprar vivendes provinents d’execucions hipotecàries i destinar-les a lloguer assequible. És el tercer acord d’aquestes característiques que s’aprova entre els dos ens, dependents de la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori, després que el 2018 l’Executiu autoritzés un primer acord entre les dues parts per un import de 30 milions d’euros i un altre de 20 milions el 2019.

El decret llei 1/2015, de 24 de març, de mesures extraordinàries i urgents per a la mobilització de les vivendes provinents de processos d’execució hipotecària estableix que la Generalitat de Catalunya pot exercir el dret de tempteig i retracte a favor d’aquestes vivendes. Des de la seva entrada en vigor, a finals del 2015, fins al setembre del 2020 s’han pogut comprar un total de 2.636 pisos amb una inversió de 137.263.992 euros (uns 52.000 euros per vivenda comprada).

Els 20 milions d’euros que aporta ara l’Incasòl estima que permetran a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya la compra d’unes 440 vivendes més, que es destinaran a lloguer social i que serviran per incrementar el parc públic de vivenda. A finals del 2019 es va ampliar fins al 2027 el termini per exercir el dret de tempteig que tenen les administracions i les entitats del tercer sector i que es va fer extensiu a tot Catalunya. Aquest dret es pot aplicar també en segones i terceres transmissions de vivendes anteriorment adquirits per grans tenedors.

Compra de vivenda per tempteig

D’aquesta manera, es reforcen els mecanismes de l’Administració per fer efectiu el retorn social del rescat bancari. El dret de tempteig i retracte a favor de les administracions permet mobilitzar aquestes vivendes per destinar-les a famílies en situació d’especial vulnerabilitat i ha evitat la venda d’aquests pisos a fons d’inversió internacionals que podrien haver portat a una nova dinàmica especulativa.

Notícies relacionades

Una altra de les mesures portades a terme pel Govern per impulsar la compra de vivendes per tempteig i afavorir l’accés a vivenda assequible han sigut els convenis firmats entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Institut Català de Finances per concedir crèdits bonificats a ajuntaments i entitats del tercer sector per adquirir vivendes per tempteig.

Fomentar la rehabilitació

El consell d’administració de l’Incasòl també ha acordat finançar l’Agència de l’Habitatge de Catalunya perquè pugui constituir un fons de garantia davant de l’Institut Català de Finances, per 21,25 milions d’euros, per a la línia de préstecs a les comunitats de propietaris per a la rehabilitació d’edificis de vivendes.