Últims dies per sol·licitar l'ajuda per contractar cuidadors de la llar

La mesura de la Generalitat té per objectiu fomentar la regularització de la situació administrativa de moltes persones que es dediquen a aquest sector

cuidado

cuidado

3
Es llegeix en minuts

El pròxim 10 de setembre s’acaba el termini per sol·licitar l’ajuda per contractar persones treballadores per a la cura de gent gran i dependent en l’àmbit de la llar del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Aquesta convocatòria de subvencions pretén fomentar la creació de més ocupació en l’àmbit del treball de la cura de la llar.

La mesura, pionera a Europa, té l’objectiu de combatre la situació d’irregularitat laboral i fomentar la regularització de la situació administrativa de moltes dones que es dediquen a la cura de gent gran i dependent i que treballen sense contracte.

La subvenció correspon al cost de la quota de la Seguretat Social

La subvenció consisteix en un pagament únic a les persones que ofereixin un contracte laboral per un mínim de 12 mesos a persones que no hagin estat donades d’alta a la Seguretat Social en els últims dos anys. La quantitat de la subvenció és de 2.685 euros si el contracte és de jornada completa. 

Aquesta quantitat correspon al cost de la quota de la Seguretat Social que ha d’abonar la persona contractant durant 12 mesos. El pagament s’avança amb un avançament del 60 % al començament de la contractació i es tanca amb el 40 % restant quan es completa l’any de contracte. 

La sol·licitud només es pot tramitar a través d’internet i s’ha de tenir un certificat digital o un idCAT d’emissió gratuïta. Així mateix, hi ha més de 100 entitats de suport per a l’acompanyament i assessorament en el procés de la convocatòria com: Anem per feina, Mujeres Pa’lante, Sindillar, AMIC-UGT, CITI-CCOO i Càritas, entre d’altres.

¿Qui pot sol·licitar la subvenció?

Poden demanar l’ajuda les persones físiques que ofereixin un contracte de treball d’un mínim de 12 mesos per cuidar-se de persones grans i dependents en l’àmbit domiciliari. Els requisits són tenir més de 18  anys, estar empadronat i viure legalment en un municipi de Catalunya, conèixer les obligacions tributàries amb l’Agència Tributària i la Seguretat Social i tenir uns ingressos bruts anuals de la unitat familiar que es poden consultar en la resolució de convocatòria. 

¿Qui pot ser contractat?

Per ser contractada la persona no pot haver sigut donada d’alta a la Seguretat Social en els últims dos anys. Si no té nacionalitat espanyola o d’un estat membre de la Unió Europea (UE), ha de tenir l’autorització de residència. En cas de no disposar de la residència legal, ha d’acreditar tres anys de permanència a Espanya a través de l’empadronament, no tenir antecedents penals i disposar de l’informe d’arrelament de la Generalitat de Catalunya

El treball de tenir cura, en xifres

El 90 % de les persones que treballen al sector de tenir cura d’algú són dones i, desafortunadament, no tenen ni la visibilitat ni el reconeixement que mereixen. De fet, el col·lectiu de persones treballadores de la cura en l’àmbit de la llar es caracteritza per la situació d’irregularitat administrativa i l’economia submergida i, com a conseqüència, es veu abocat a la precarietat, la desigualtat i la vulnerabilitat.

En molts casos, les persones que fan aquesta feina no tenen la corresponent relació contractual i les tasques que fan no sempre són considerades com a ocupació, malgrat que la normativa actual reconeix el treball de la llar i de la cura com un àmbit plenament laboral dins el règim general de la Seguretat Social.

El treball de la cura també conforma una part important de l’economia del país, –tot i que poc reconeguda–, ja que permet atendre amb dignitat les necessitats de les persones dependents i, alhora, permet que altres persones puguin exercir les seves professions, contribuint de manera directa i indirecta al desenvolupament econòmic de Catalunya.

Ajudar a la regularització d’aquest sector pot tenir un gran impacte econòmic, facilitar l’obtenció d’autoritzacions de residència i treball a moltes treballadores i, en definitiva, contribuir al progrés de la nostra societat cap a un model econòmic i social més just i equitatiu.

El sector del treball de la cura de la llar ocupa prop de 100.000 persones a Catalunya. Quatre de cada 10 persones ocupades en aquest sector treballen en condicions d’informalitat, és a dir, sense constar en els registres de la Seguretat Social.

Notícies relacionades

De les més de 65.000 persones treballadores que estan afiliades a la Seguretat Social a través del règim especial de la llar a Catalunya, gairebé el 94 % són dones i el 59 % tenen 45 anys o més.

Més informació a curadelallar.gencat.cat o trucant al 012.