Veterà renascut

Glaciar compleix 100 anys i inicia una nova etapa

  • L’emblemàtic local barceloní, el més antic de la plaça Reial, canvia d’amos per oferir cuina catalana de qualitat, vins i còctels

Glaciar compleix 100 anys i inicia una nova etapa
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

En una època en què els establiments històrics de Barcelona són notícia perquè tanquen més que perquè compleixen anys, toca celebrar en gran el centenari de Glaciar, icona, emblema, estendard, bandera, de la plaça Reial. Cent anys ni més ni menys, i per això la festa que aquest dijous s’ha celebrat al local, el més antic que es mantingui en aquest enclavament i que formi part del catàleg de patrimoni historicoartístic de la ciutat.

En els seus primers anys no va ser a la plaça Reial ni es deia exactament igual. En va obrir el setembre dle 1922 en el número 11 de la Rambla amb el nom de Glacier. Amb la celebració de l’Exposició Universal del 1929, es va traslladar a la seva actual ubicació, en el número 3 de la plaça Reial. Les altres coses, que han sigut moltíssimes, ja són història, ja que de seguida es va convertir en punt de trobada social de la ciutat gràcies a uns gelats que triomfaven de valent.

De menjador popular a plató de cine

Durant la Guerra Civil va ser menjador popular, el 1949 va acollir la cerimònia de lliurament del Premi Nadal, el 1967 es van presentar en societat Gabriel García Márquez i la seva dona, Mercedes Barcha, que acabaven d’arribar a la ciutat. També va ser plató de pel·lícules com ‘Libertarias’ (1996) i ‘Salvador’ (2006).

Però no tot va ser glamur i activitat social. El 1971 va tancar les portes a causa d’una mala gestió i va reobrir, 23 anys després, el 1994. Però ja mai va tornar a ser el mateix per molt que fos un bon lloc al qual anar a prendre alguna cosa abans o després de sopar.

Una oferta de més nivell

Però l’octubre del 2021, Javier Lluch i Thaís Ivern, socis del grup de restauració La Pomada, van comprar Glaciar amb un objectiu: «Volem recuperar l’autèntica essència del local, i convertir-lo en un punt de trobada cultural i d’oci, amb un servei de qualitat que dignifiqui l’oferta gastronòmica catalana en ple centre de Barcelona». Explica la Thaís, germana del xef Oriol Ivern (Hisop), que el seu és «un concepte que no hi havia a la plaça i li dona més nivell». «És una manera de difondre la cuina catalana als de fora i de qualitat per als quals són d’aquí», afegeix.

En el seu afany han aconseguit que el veterà establiment no sigui xacrós per a l’edat que té, ja que han renovat les instal·lacions per oferir cuina catalana de tota la vida, còctels i música en viu. Però renovar-se no significa canviar, ja que manté l’estil afrancesat del local, amb la icònica barra de marbre (que també està catalogada com a patrimoni de la ciutat), a més del logotip i la tipografia original. S’ha creat un espai anomenat Clandestí a la primera planta i s’ha col·locat una espectacular cuina oberta que funciona a tot drap des del juny d’aquest any.

Tapes i plats més clàssics

Així doncs, compleix el centenari iniciant una nova etapa sota el lema ‘Clàssics ben fets, vi i cocteleria’. A partir d’ara, Glaciar ofereix dinars i sopars amb una carta basada en productes de temporada i de proximitat, amb receptes catalanes i tocs francesos, a l’estil d’un bistró. Hi ha menú de migdia, amb amanida i arròs, amb postres i beguda, per 18 euros, mentre que a la carta costa uns 25 euros.

Notícies relacionades

Hi ha tapes com braves i croquetes i plats més clàssics com ‘steak tartar’ de vedella sobre moll i xips de patates, canelons, mandonguilles amb sípia, entrecot amb mantega Cafè de París, arròs del senyoret de gambes i sípia, llobarro a la graella, costella de vedella confitada... I fins a les 3 de la matinada també es pot prendre una copa.

«Volem que traspassar la porta impliqui recuperar records passats a la plaça Reial i, alhora, valorar que prendre una copa a la nostra barra no és fer-ho en un lloc qualsevol», resumeixen els nous propietaris, que van crear La Pomada el juny del 2021 i des d’aleshores han comprat altres locals com Baliga-Balaga, El Tros de la Rambla, La Taberna del Coure i Pocasolta.