Els restaurants de Pau Arenós

La Taverna del Mar (s’Agaró): l’opulència del carretó de peixos

Un bon tàndem per servir i cuinar el mar en un restaurant ficat a la platja: Jaume Solé i el veterà Josep Muniesa, acabat de fitxar

Els Pescadors: la benedicció de Sant Pere

La Morera: menú de 10 € i també llamàntol

La Taverna del Mar (s’Agaró): l’opulència del carretó de peixos

David Aparicio

3
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Altres restaurants tenen carretó de formatges o carretó de postres. Nosaltres tenim carretó de peixos i mariscos». Qui parla és Jaume Solé, de 37 anys, director de La Taverna del Mar, a s’Agaró, i el que condueix són glaçons sobre els quals brilla la riquesa.

Sant Pere, pagre, turbot, llobarro, sorell, percebes, espardenyes, sonsos... I un cap-roig de més d’un quilo. Vermell, a la defensiva, aquesta pell com de coure. És un animal cisellat. És l’elecció.

L’edifici de La Taverna del Mar, a la platja de Sant Pol, parla de canotiers i de banyadors llargs i de mostatxos i de ‘pololos’ i de casetes de colors a la sorra. Aixecat sobre la construcció original de banys de 1920, que es va cremar, va ser inaugurat en una data fatal: 19 de juliol de 1936. Quina punteria. Guerra civil i una altra mena de txa-txa-txa.

La Taverna del Mar

Passeig de Sant Pol. S’Agaró

Tel.: 972.821.669

Preu mitjà (sense vi): 75 €

Propietat de la família Ensesa, amos també del veí Hostal de La Gavina, va retornar a l’activitat banyista i restaurantera el 1939 i va ser rehabilitat el 2014 amb blancs i blaus.

Des del meu seient, al costat d’una finestra, veig la platja en tecnicolor i una parella que s’arrebossa amb sorra fins a convertir-se en escalopes. Fora de perill amb l’aire condicionat, començo amb una copa de xampany Forget-Brimont 2009 i les bombolles formen un cordó salvavides.

Aquest any, La Taverna acull un veterà: Josep Muniesa, de 62 anys, 22 dels quals com a cap de cuina de Via Veneto, la gran casa clàssica de Barcelona.

El Josep va arrendar el restaurant que tenia a Breda («la cuina que feia no era per a aquell local: havia baixat molt la gent de nivell-nivell») i el van fitxar per a La Gavina fa tres anys. No pensa, de cap manera, en la retirada: «Em trobo fort, valent, amb ganes». A les cuines, la joventut crema.

La Taverna és una màquina: «Aquí donem uns 100 coberts, per servei. Els canvis cal fer-los amb molt de compte...».

El Jaume destapa un vi atlàntic, un albariño, Attis Embaixador 2020. Els d’Attis comercialitzen un vi submarí anomenat, per descomptat, Mar.

A més del carretó dels peixos ressuscitats, s’aproximen als clients amb taules auxiliars per al servei directe: sobre una làmina de ‘chūtoro’ –part menys grassa que la ventresca de tonyina–, el Jaume distribueix caviar, l’embolica, ¡hop!, en un rotllet i l’emplata amb maionesa de sèsam. ¡Això sí que és un rotllet i no el tres delícies! Sensacional.

Més crus: el tàrtar d’escamarlà tronc de Huelva amb suc del seu cap i, què hi puc dir: producte immaculat i intel·ligència.

I continuem sense tocar el foc: ‘sashimi’ de vieira, amb llet de tigre, maionesa de ‘wasabi’ i minipanotxes. Un conjunt gras i embolcallant que eleva el mol·lusc, de caràcter tranquil.

El torn, ¡per fi!, del cap-roig: podia ser a la sal, al forn o a la planxa. He demanat planxa. Jordi Salagaray, un altre veterà, amb servei a Sa Punta i Talaia, és l’encarregat de trossejar el cap-roig, i cal fer-ho amb rapidesa perquè no es refredi.

Del cap, en separa les cocotxes amb cullera i forquilla, l’especeja i el col·loca sobre una safata, amb patates al forn i verdures bullides. Al costat, un oli a la donostiarra perquè el comensal se serveixi al seu aire. Bon sistema: massa peixos arruïnats per salses abrasives en què només sobresurt l’all.

No és fàcil el maneig de grans peixos a la planxa com tampoc ho són a la brasa. Un minut de més i la carn s’endureix. I no totes les parts són igual de grasses. La precisió es cotitza. Ah, i les patates, estratosfèriques.

Notícies relacionades

De postres, dues, per incrementar els flotadors: flam de cafè i got de pastís de formatge amb mango i fruita de la passió.

El carretó, els peixos amb ulls de sorpresa, aquest bodegó fresc que no dona temps a ser pintat.  

L’equip

Daniel Arévalo, Sergio Artica, Giovanna Gaona, Ilham Temma, Daniela Cerrato, Marc García, Antonio Pérez, Moulay Driss, Mustapha Mouhajir, Albert Alsina, Halima Ben Zekri, Fatima Buizem, ‘Cato’ Hernández, Azucena Medina, Jordi Salagaray, Tere Pérez, Mildred Aguilera, Alain Hernández, Mireia Torres, Pol Romero, Jesús Rivero, Jorge Andino, Eduard Covelo, Óscar Muñoz, Martí Salcedo i Josep Fradera.