Ramon Martori, ‘regional division manager medical systems’ d’Olympus Iberia

«A partir dels 50 anys ens hauríem de fer una colonoscòpia per descartar el càncer de còlon»

«Els símptomes poden variar, però hem d’estar atents a la sang als excrements, al dolor abdominal, a la pèrdua de pes sense motiu, al cansament o a un canvi d’hàbits en el moment d’anar al lavabo»

«A partir dels 50 anys ens hauríem de fer una colonoscòpia per descartar el càncer de còlon»
3
Es llegeix en minuts

El càncer de còlon sol afectar adults grans, tot i que ens pot afectar a qualsevol edat. Per descartar-lo, hem d’estar atents als símptomes i posar-nos en mans d’un especialista si en tenim algun indici. Però el més important, en paraules de Ramon Martori, ‘regional division manager medical systems’ d’Olympus Iberia, és que «a partir dels 50 anys ens hauríem de fer una colonoscòpia per descartar el càncer de còlon». Parlem amb ell sobre aquesta malaltia, la seva prevenció i sobre els avanços tècnics als quals s’ha arribat i els que arribaran.

-¿Quines són les principals causes del càncer de còlon i a qui afecta majoritàriament? 

-El càncer de còlon pot afectar qualsevol, però hi ha certs factors que augmenten el risc de tenir-ne un, com són una dieta pobra en fruites i verdures i rica en greixos (carns vermelles); el sedentarisme; el tabaquisme; el consum d’alcohol, o la diabetis de tipus 2. Tots són números que vas comprant al llarg de la vida i que n’augmenten el risc, però també hi ha factors genètics que hi poden influir.

Per descomptat, l’edat sol incrementar la probabilitat de càncer colorectal. Si a això hi combinem els factors anteriorment descrits, en tenim molts números.

-¿I què hem de fer?

-Consultar el metge i seguir les seves indicacions. Nombrosos estudis i societats científiques recomanen la realització d’una colonoscòpia a partir dels 50 anys com una de les tècniques de detecció, quan hi ha alguna simptomatologia. Això ens permetria detectar la malaltia en les seves primeres fases i que, durant la prova, fins i tot, es puguin eliminar pòlips microscòpics abans que desencadenin en una cosa pitjor i s’hagi de fer una cirurgia, que és molt més agressiva.

-Però la colonoscòpia és una cosa a què les persones tenen molt respecte...

-Sí, però salva vides. I no només això, sinó que les seqüeles d’operar un càncer de còlon en estadi avançat poden ser molt invalidants per a la persona. No nego que sigui una prova desagradable, però quan és necessària, els resultats poden arribar a ser determinants. Hauríem d’aconseguir un cert nivell de conscienciació amb el càncer colorectal.

-¿A quins símptomes hem d’estar atents? 

-Els símptomes poden variar, però hem d’estar atents, entre d’altres, a la sang als excrements, al dolor abdominal, a la pèrdua de pes sense motiu, al cansament o a un canvi en el ritme deposicional habitual.

En el moment en què observem algun dels símptomes, s’ha d’acudir ràpidament a l’especialista perquè ens pugui indicar les proves que podrien confirmar o descartar un càncer colorectal. En aquest cas, el més habitual és que es prescrigui una colonoscòpia, amb la qual es realitzarà un primer diagnòstic per imatge i on, eventualment, es pot prendre una biòpsia (mostra) d’un teixit sospitós, o eliminar-lo per avaluar-lo posteriorment al laboratori.

-Comentaves que s’hi poden veure fins i tot pòlips microscòpics, ¿veritat?

-La tecnologia ha avançat molt, i la nostra missió és que continuï millorant per ajudar els metges a detectar el més mínim indici de càncer. La indústria ha de dotar els metges d’eines més eficients perquè puguin treballar millor i més ràpid. Els donem alta definició a les càmeres, fins i tot el 4K i el 3D. També estem treballant en projectes d’intel·ligència artificial perquè sigui el mateix ‘software’ el que avisi el metge si veu una cosa que no hauria de ser allà. 

-¿Què podem fer per prevenir-lo?

-Mantenir una alimentació rica en fibra i equilibrada; evitar el consum d’alcohol i tabac; i fer activitat física de forma regular. Però el més important és sotmetre’s a proves de detecció així que s’arriba a una certa edat. En aquest sentit, moltes comunitats autònomes ja disposen de programes de cribratge de càncer de còlon on, amb un simple test de sang oculta en excrements, es podria sospitar d’una possible lesió i s’adequarien una sèrie de proves diagnòstiques per confirmar o descartar les sospites.

Notícies relacionades

-En cas de tenir-ne un, ¿a què ens haurem d’enfrontar?

-Afortunadament, els programes de cribratge de càncer de còlon que tenim instaurats des de fa alguns anys a moltes comunitats autònomes ajuden a detectar precoçment una malaltia que als seus estadis inicials és fàcil d’eradicar, i per això la importància de la prevenció i el diagnòstic primerenc. Avui dia, la tecnologia de diagnòstic per imatge ha millorat molt, així com les tècniques endoscòpiques, que en mans dels professionals clínics porten a taxes d’èxit molt altes i a reduir la mortalitat.