ENTREVISTA

Juan Ramón Boj: «L’odontobebé millora la salut bucodental futura dels més petits»

El dentista Juan Ramón Boj explica com funcionen els tractaments dentals en nadons i perquè és important realitzar-los

Juan Ramón Boj: «L’odontobebé millora la salut bucodental futura dels més petits»
1
Es llegeix en minuts

-Què és odontobebé?

-Des de fa uns anys l’Odontopediatria es va adonar que començar les cures de la cavitat oral i de les dents en els nadons, millorava molt la salut bucodental futura. L’Odontologia realitzada en aquesta època precoç de 0 a 3 anys d’edat, es coneix com a odontobebé. 

-¿A quina edat es recomana la primera visita al dentista pediàtric?

-L’ideal és iniciar el control odontopediátrico en edat primerenca, no més tard dels dotze mesos. D’aquesta manera, podem instaurar pautes preventives i el nen s’adapta amb normalitat a l’Odontologia. Aquesta és la recomanació tant de l’Acadèmia Americana d’Odontopediatria (AAPD), l’Acadèmia Europea (EAPD), com de la Societat Espanyola de l’especialitat (SEOP).

-¿Com aconsegueix l’odontopediatra el control de la por del nadó?

-L’Odontopediatra és un especialista amb formació específica per conèixer les característiques psicològiques i evolutives dels nens de totes les edats. L’Odontopediatra analitza les pors, i guia l’aprenentatge i la conducta dels nens petits.

-¿Quan i com s’han de raspallar les dents als nadons?

S’ha de començar la raspallada a mesura que apareixen les primeres dents dels nens, generalment entre els 6-9 mesos almenys dues vegades al dia. S’utilitzarà una gaseta o un raspall petit. La pasta dental ha de tenir 1000 ppm (parts per milió) de fluor i ha d’aplicar-se la quantitat d’un gra d’arròs.

-¿Quan erupcionen les dents de llet?

Les dents de llet o temporals solen començar la seva erupció sobre els 6 mesos i l’erupció completa dels mateixos acostuma a tenir lloc sobre els 24-36 mesos. Habitualment els primers en erupcionar són els incisius centrals inferiors.

-¿Quina utilitat té el fluor en nens?

El fluor és una de les mesures més importants disponible per a la prevenció de càries. El fluor augmenta la resistència de l’esmalt i afavoreix la maduració de l’esmalt després de l’erupció.

Notícies relacionades

-¿Quins altres consells pot donar el dentista infantil?

Consells sobre efectes a la cavitat oral de xumets, lactància, biberons, hàbits com a succió digital, deglució atípica, aliments i begudes no cariogèniques, i frens maxil·lar, mandibular i lingual.