DISFUNCIÓ ERECTIL

Causes i tractaments de la impotència: el problema d’1 de cada 5 espanyols

La impotència és la incapacitat per aconseguir i mantenir una erecció prou ferma com per tenir relacions sexuals

És un trastorn molt freqüent, tant que a Espanya el pateix gairebé el 20% dels espanyols (1 de cada 5)

Causes i tractaments de la impotència: el problema d’1 de cada 5 espanyols
3
Es llegeix en minuts

El problema és que, segons estimacions, la meitat de la població que la pateix retarden la seva visita al metge més d’un any i això empitjora el problema. No obstant, té solució, tot i que per vergonya molts no demanen ajuda professional», reconeix el doctor Mario Álvarez-Maestro, de l’equip d’Urologia de l’Hospital HLA Universitario Moncloa (Madrid). El també membre de l’European Section Urology Oncology (ESOU) i de l’European Section Uro-Technology (ESUT) remarca que sol ser més freqüent a partir dels 50 anys i com a conseqüència del descens de la testosterona en els homes.

Així, i entre els símptomes de disfunció erèctil, el doctor Álvarez-Maestro apunta a: problemes persistents per tenir una erecció; problemes persistents per mantenir l’erecció; disminució persistent del desig sexual. «Els problemes per aconseguir o mantenir una erecció també poden ser un signe d’una afecció de salut preexistent que necessita tractament i un factor de risc de malaltia cardíaca. Per això és important acudir a l’uròleg al més aviat possible», insisteix l’uròleg. 

Amb això, enumera quins són els factors que afavoreixen la disfunció erèctil i les causes més freqüents d’aquesta afecció, partint de la idea que «en molts casos» la disfunció erèctil és deguda a factors físics com una malaltia cardíaca, vasos sanguinis obstruïts (ateroesclerosi), colesterol alt, pressió arterial alta, diabetis, obesitat, nivells alts d’insulina, greix corporal al voltant de la cintura, Parkinson, esclerosi múltiple, consum de tabac, malaltia de Peyronie –desenvolupament de teixit cicatricial dins del penis–, abús d’alcohol i d’altres substàncies, trastorns del son, tractaments contra el càncer de pròstata o l’engrandiment de la pròstata, cirurgies o lesions que afecten la zona pelviana o la medul·la espinal, testosterona baixa.

Les causes psicològiques 

Les causes psicològiquesAra bé, l’uròleg remarca que dins de les causes psicològiques que poden afavorir la impotència podrien influir molts aspectes com l’estrès, l’autoestima, o problemes derivats de la convivència amb la parella, etc. «El fonamental és un assessorament professional per parlar de la disfunció erèctil amb l’afectat i amb la seva parella (si la tingués) per ajudar-los a superar el problema. Contextualitzar el problema i tranquil·litzar l’afectat informant-los de les opcions terapèutiques és molt important, ja que disminueix la tensió per no trobar una solució. Si existeix una depressió o un problema psicològic acusat pot ser necessari un tractament mèdic», valora l’uròleg.

El doctor Álvarez-Maestro recorda també que en l’home, a partir dels 50 anys, es produeix un descens progressiu de la testosterona, que provoca el descens en el desig d’activitat sexual. «És lògic si entenem que l’esperança de vida fa un segle era de 30 anys i avui és de més de 70. Existeixen molts tractaments per recuperar el vigor i el desig sexual». Amb tot això, el doctor afirma que existeixen diversos tipus de tractament, basant-se en la seva causa:

  •  Tractament psicològic: amb un professional que s’endinsi en les causes emocionals que provoquen la disfunció erèctil

  •  Tractament hormonal, aquells en els quals el pacient té un dèficit de testosterona i cal aplicar un tractament substitutiu en forma de gel, de pedaç, o d’injecció…

  •  Tractament arterial mitjançant microcirurgia de revascularització…

  •  Tractament de risc vascular per corregir factors que evitin el desenvolupament d’una malaltia cardiovascular com la hipertensió, colesterol, diabetis, etc.

  •  Tractament protètic a través d’un implant de pròtesi de penis que permet al pacient recuperar la funció sexual. És una solució definitiva i amb una vida mitjana de fins a 10 anys en el 70% dels pacients. Per tant, és més duradora que la resta dels procediments disponibles. A més, la intervenció és molt poc invasiva i al cap de poques setmanes es reprèn completament la capacitat sexual, segons assegura.

Notícies relacionades

En última instància, l’uròleg destaca que un dels motius pels quals és important prestar atenció a la disfunció erèctil és perquè pot ser el primer senyal d’una malaltia cardiovascular. «La disfunció erèctil es considera un factor de risc cardiovascular, sent un important predictor de malaltia coronària, sobretot en menors de 60 anys. A més, hi ha un alt percentatge de pacients amb malaltia coronària que tenen disfunció erèctil», segons adverteix.

Al seu torn, el doctor Álvarez-Maestro indica que la disfunció erèctil i les malalties cardiovasculars comparteixen els mateixos factors de risc: vida sedentària, obesitat, tabaquisme i hipercolesterolèmia. Per això, veu molt important que els pacients amb disfunció erèctil acudeixin a l’uròleg.