GESTIÓ DELS RECURSOS HÍDRICS

Claus per abordar els reptes de les ciutats del segle XXI

El subministrament d'aigua i el sanejament han sigut declarats serveis essencials

Aigües de Barcelona monitoritza les aigües residuals per anticipar rebrots de Covid-19

laboratori-daiges-de-barcelona

laboratori-daiges-de-barcelona

3
Es llegeix en minuts
Daniela Pina

Si una cosa ha deixat clara aquesta pandèmia és que, ara més que mai, la salut i la higiene han d’anar de bracet. Disposar de subministrament d’aigua i un sanejament de qualitat constitueix la millor protecció contra nombroses malalties infeccioses. Ara, a més, l’estudi de l’empremta que deixem a les aigües residuals s’ha convertit en un potent instrument per seguir el grau de prevalença del coronavirus i per anticipar possibles rebrots de la malaltia. Per rastrejar el virus a les clavegueres i en tot el sistema de sanejament de les ciutats, Aigües de Barcelona ha desenvolupat Covid-19 City Sentinel, una eina que monitoritza les aigües residuals i detecta i quantifica la presència del coronavirus SARS-CoV-2. 

Aquesta innovadora solució combina un pla de mostreig, anàlisis ràpides i l’accés a un observatori digital. És una gran ajuda per anticipar escenaris i prendre decisions davant el desafiament per a tota la població que suposa la pandèmia.

Garantir la continuïtat del servei i preservar la salut de les persones són les principals prioritats per a Aigües de Barcelona. Per això, coincidint amb el Dia Mundial del Sanejament, que se celebra cada 19 de novembre, la companyia posa en relleu la importància del sanejament com a peça essencial per a un nou model de desenvolupament sostenible i com una eina per actuar davant les noves realitats propiciades per la pandèmia. Aquesta celebració té com a objectiu conscienciar sobre la crisi mundial de l’aigua i la necessitat de buscar mesures per abordar-la de manera que es pugui aconseguir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 6: Aigua i sanejament per a tothom abans del 2030.

Laboratoris

Així, l’experiència d’Aigües de Barcelona i el seu coneixement en matèria de xarxes de sanejament i anàlisi en laboratori són factors que li permeten acotar per zones d’influència la xarxa del clavegueram de les diferents poblacions i ajudar a identificar els diferents nivells d’incidència del SARS-CoV-2 quan se’n detecti la presència. Els laboratoris d’Aigües de Barcelona, referència nacional en control de qualitat de l’aigua i en tècniques avançades com l’anàlisi PCR, són capaços d’entregar resultats fiables en menys de 48 hores a partir de marcadors genètics del virus. 

Una vegada recollides les mostres representatives i analitzades al laboratori, els resultats es transfereixen de manera automàtica a la plataforma digital Covid-19 City Sentinel.

Aquest instrument permet al gestor públic visualitzar gràficament les dades mitjançant un mapa dinàmic del municipi, dividit per sectors, partint de la xarxa de sanejament, cosa que facilita seguir l’evolució del virus a les diferents àrees. Els municipis de Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona ja compten amb aquesta ajuda per combatre el coronavirus. La solució, que ha sigut implantada en altres poblacions del territori espanyol, ha sigut seleccionada pel Ministeri de Sanitat com a plataforma per al projecte nacional de seguiment del virus a les depuradores (EDAR) de tot l’Estat.

El subministrament d’aigua i el sanejament van ser declarats serveis essencials pel Ministeri de Sanitat durant la pandèmia. La xarxa de sanejament de les ciutats, que permet tractar i evacuar les aigües residuals, és un equipament estratègic en les polítiques de salut. No obstant, el canvi climàtic constitueix una seriosa amenaça per a aquesta peça clau, que va permetre el creixement de les ciutats en els segles XIX i XX. 

Canvi climàtic

L’edició d’aquest any del Dia Mundial del Sanejament porta per lema ‘Sanejament sostenible i canvi climàtic’. Des de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) remarquen que la intenció de la campanya d’aquest any és mostrar com l’ús que es fa de l’aigua pot ajudar a reduir les inundacions, les sequeres, l’escassetat i la contaminació, així com a combatre el canvi climàtic. 

Notícies relacionades

Aquests factors poden propiciar l’expansió de malalties potencialment mortals. És per això que conscienciar sobre aquest tema és clau per aconseguir que el sanejament sigui sostenible. Tal com asseguren des d’Aigües de Barcelona, «hem de ser conscients que els episodis climàtics extrems com tempestes continuades, inundacions i sequeres poden ocasionar danys en les canalitzacions i suposar un risc de fuga d’aigües residuals». 

A més, el compromís amb el medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic i la gestió eficient dels recursos fa imprescindible apostar per un model d’economia circular en el cicle de l’aigua. D’aquesta manera, passaria de ser el final del cicle a ser-ne l’origen, amb la reutilització de l’aigua i altres recursos, que permetria fer front a la disponibilitat limitada de recursos i a l’augment de població. Per aconseguir aquest sanejament sostenible, «és necessari augmentar la inversió en infraestructures que millorin la competitivitat i la resiliència i que impulsin una gestió amb visió global responent als reptes de les ciutats del segle XXI», asseguren des del grup.