UN MAL ENDÈMIC

Tractaments per al tabaquisme

La teràpia substitutiva amb nicotina (TSN) (en forma de pegats, xiclets i comprimits), el bupropión i la vareniclina són els tres tractaments farmacològics de primera línia que han demostrat evidència científica suficient

shutterstock 1008469072

shutterstock 1008469072

2
Es llegeix en minuts
AGENCIAS / SV

Per a algú que no fuma, suggerir a un fumador empedreït que ho deixi sembla fàcil. Però no ho és. Tot fumador ha de rebre intervenció terapèutica que l’inciti, l’animi o l’ajudi a deixar de fumar. La forma i intensitat del tractament que es brindi a qualsevol fumador depèn de les característiques de cada un. El grau de motivació que el subjecte tingui per deixar de fumar, així com el seu grau de dependència física i psíquica han de ser adequadament valorats per proporcionar-li el millor tractament.

El tractament que ha de rebre qualsevol fumador que vulgui realitzar un seriós esforç per deixar de fumar inclou una combinació de tractament farmacològic, per alleujar la dependència que el subjecte té per la nicotina, i assessorament psicològic, per combatre l’addicció que el fumador té pel consum inhalat de tabac.  La teràpia substitutiva amb nicotina (TSN) (en forma de pegats, xiclets i comprimits), el bupropió i la vareniclina són els tres tractaments farmacològics de primera línia que han demostrat evidència científica suficient.

TSN

El doctor José Carreras, cap de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Carlos III de Madrid, ha assenyalat que l’avantatge dels pegats TSN de 24 hores és que, al pal·liar en gran manera els símptomes que es produeixen en les primeres hores després d’aixecar-se, l’abstinència resultarà més suportable per a la persona que l’estigui seguint. «En altres paraules, una persona que estigui deixant de fumar, patirà menys amb pedaços de 24 hores que amb els de 16 hores».

Notícies relacionades

A més de tenir menys ‘craving’ –desig intens de fumar–, els participants en l’estudi que van ser tractats amb pedaços de 24 hores van experimentar menys irritabilitat i agitació. La recerca ha permès comprovar també que els pegats de 24 hores no només disminueixen l’ansietat del matí més que els de 16 hores, sinó que el control dels símptomes és més gran durant tot el dia, gràcies al subministrament continuat i regular de nicotina durant tot el dia. Segons el doctor José Carreras, la nicotina pura subministrada per via cutània no té una repercussió negativa en la salut de la persona que porta el pegat.

Bupropió

La prescripció del bupropió, que ja es finança per al tractament de la depressió major, es produeix sota recepta electrònica en pacients que estiguin inclosos en un programa de recolzament individual i/o grupal i que tenen una motivació expressa de deixar de fumar amb, almenys, un intent l’últim any, fumar 10 cigarrets o més al dia i tenir un alt nivell de dependència. El cost del tractament al dia és, aproximadament, de 0,66 euros per persona, un preu més baix que la vareniclina, el qual és de 2,9 euros. Així mateix, mensualment, amb la inclusió d’aquests medicaments en la prestació farmacèutica, la vareniclina reduirà el seu preu en un 30% i el bupropió en un 66%.