SALUT BUCODENTAL

El 30% dels nens i el 100% dels adults grans tenen càries

És recomanable portar el nen al dentista a partir del primer any de vida per així detectar i prevenir patologies, càries precoces i altres anomalies

espaolesconcaries

espaolesconcaries

2
Es llegeix en minuts
REDACCIÓN / EUROPA PRESS

El Consell General de Dentistes ha recordat, amb motiu del 5è Dia Mundial per un Futur Lliure de Càries, que per evitar l’aparició de la càries dental és fonamental prestar atenció a factors com l’alimentació, una higiene bucodental adequada i les visites periòdiques al dentista.

Fins a 2.300 milions de persones pateixen càries a tot el món i més de 530 milions de nens pateixen aquesta patologia a les dents de llet, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A Espanya, el 30% dels adolescents presenten càries, xifra que s’eleva al 90% en els adults joves i arriba al cent per cent en els adults grans. Així mateix, s’estima que uns 33 milions d’espanyols presenten càries, i és especialment preocupant la situació bucodental en els adults grans.

La càries és una malaltia bucodental caracteritzada per la presència de microorganismes cariogènics a la superfície dental, que metabolitzen els sucres i els converteixen en àcids que debiliten la dentició. «La prevenció d’aquesta patologia oral és un problema global. Per aquesta raó, és necessari educar la població en aquest àmbit i contemplar mesures preventives i didàctiques des de la infància. Saber com prevenir les càries pot ajudar que els nens d’avui tinguin una millor salut bucodental demà», afirma el president del Consell General de Dentistes, Óscar Castro Reino.

A Espanya, el 31 per cent dels nens menors de 6 anys tenen càries. És a dir, 7 milions de dents de llet estan afectades. A més, entre el 80 i el 90 per cent de les càries no han rebut el tractament necessari. «És recomanable portar el nen al dentista a partir del primer any de vida per així detectar i prevenir patologies, càries precoces i altres anomalies. En les revisions, el dentista decidirà si convé aplicar segelladors de resina a les fissures d’alguns molars per evitar l’aparició del 70-80 per cent de les càries. Aquests segelladors converteixen la fissura en una superfície llisa, cosa que en facilita la neteja i dificulta que hi creixin els bacteris», assegura Castro.

Notícies relacionades

Per prevenir la càries és essencial evitar determinats productes ,com els sucs amb alta concentració de sucre, refrescos amb gas, brioixeria industrial o llaminadures. Un factor clau en l’aparició de la càries és mantenir una bona higiene oral, raspallar-se les dents utilitzant la tècnica adequada i fer servir altres accessoris, com el fil dental i el col·lutori, en el cas que ho indiqui el dentista, asseguren una neteja bucodental òptima.

S’aconsella acudir, almenys, una vegada a l’any al dentista, excepte en pacients amb alguna patologia, per portar a terme una revisió de l’estat de la cavitat oral del pacient i realitzar una neteja oral professional.