EMERGÈNCIA

Com s'ha d'actuar davant un ictus

L'ictus és una de les malalties amb més incidència en l'actualitat

Segons la Fundació Espanyola del Cor (FEC) és la segona causa de mort a Espanya i la primera en el cas de les dones

actuarictus

actuarictus

2
Es llegeix en minuts

Es tracta d’un accident cerebrovascular (ACV) que, per norma general, no avisa de la seva arribada. De forma més col·loquial es pot explicar com un infart, que en lloc de tenir lloc al cor ho fa al cervell.

¿Per què ocorre un ictus?

Entre els motius pels quals una persona pot patir un ictus se’n troben dos, principalment. D’una banda, pot deure’s a la ruptura d’un vas sanguini del cervell, que rep el nom d’‘hemorràgic’. D’altra banda, pot estar provocat per l’obstrucció d’aquests mateixos vasos. En aquest cas es tractaria d’un ‘trombe’, originat al cor i que rep el nom d’‘isquèmic’.

¿Com detectar-ho?

No es tracta d’una malaltia que avisi, però sí que es produeixen certs símptomes que precedeixen l’accident. Amb la informació i els coneixements necessaris poden ser reconeguts per, d’aquesta manera, actuar en conseqüència i disminuir les seves seqüeles.

Parlem de símptomes que s’exterioritzen i que es manifesten a través d’una pèrdua brusca de la força o de la sensibilitat, sobretot, en la meitat del cos. De vegades, pot ser que no es noti en el conjunt del cos, i es percep únicament com a debilitat en un costat de la cara, o en alguna de les extremitats.

En ocasions, aquests símptomes van acompanyats de la dificultat sobtada per parlar, la pèrdua de la visió total o parcial d’algun dels dos ulls, o un mal de cap intens.

¿Què es pot fer?

Davant la possibilitat d’estar patint un ictus, el més important és actuar amb rapidesa. El temps és vital, ja que com més temps s’estiguin patint aquests símptomes, pitjors seran les conseqüències. Segons la Federació Espanyola d’Ictus (FEI), els casos tractats des del primer moment es recuperen gairebé per complet.

Per fer-ho, és fonamental contactar amb el servei d’emergències, a través d’una trucada al 112. Mentre l’equip d’urgències arriba, resulta necessari seguir una sèrie de passos bàsics que són determinants. Afluixar la roba de la persona que l’està patint és important perquè no hi hagi res que impedeixi una correcta respiració.

A més, SEM-Protecció Civil recomana tombar la persona de manera que el cap i les espatlles quedin lleugerament aixecats i recolzats en un coixí, per exemple, tot i que també pot servir una jaqueta doblegada. És convenient que, en la mesura possible, l’ambient sigui relaxat i que no hi hagi sorolls durant l’espera dels serveis d’emergències.

En contra del que es pot pensar, no és recomanable donar a la persona ni menjar ni beure, ni tan sols un simple vas d’aigua. Tampoc se l’ha de forçar a parlar ni a moure’s, i haurà de ser la persona acompanyant la que expliqui al detall als serveis d’emergències quan han començat els símptomes i com s’han anat succeint.

Notícies relacionades

Tampoc és aconsellable optar pel trasllat propi a un centre de salut, és preferible deixar que els serveis mèdics d’urgència se n’encarreguin, ja que comptaran amb els coneixements necessaris per fer-ho degudament, sense ocasionar danys a la persona que pateix l’ictus.

Cal recordar que el temps és vital i que el 90% dels casos es poden prevenir si s’actua amb rapidesa i traça. Cada 29 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Ictus, per recordar-nos de què es tracta i com es pot actuar davant la seva aparició.