30% MENYS DE PRESSUPOST
De l’adeu de Mirotic i Jasikevicius a un projecte de casa: La reinvenció del Barça de Grimau
Acord del Barça amb Kevin Punter
El Barça de les sis lligues: tisorada després de l’èxit
Roger Grimau substituirà Jasikevicius a la banqueta del Palau
«Vaig dir que sí abans que Juan Carlos acabés la frase», confessa Grimau
El Barça perdrà les dues cares visibles de l’equip de bàsquet per a la temporada vinent. L’anunci de la sortida de Niko Mirotic, primer, i de Sarunas Jasikevicius, en les últimes 24 hores, ha sigut un cop emocionalment dur que ha sacsejat l’entorn barcelonista. Les raons econòmiques han pesat i molt en les dues sortides, tot i que no són els únics arguments.
Però el club no ha trigat a reaccionar, obligat a reinventar-se. L’acord pràcticament tancat amb l’escorta Kevin Punter, una de les estrelles de la Eurolliga passada, a qui es rifaven diversos clubs de primera línia a Europa, és la prova que el Barça vol mantenir un bon equip malgrat la forta retallada econòmica. «Tindrem un equip competitiu igual i no renunciem a res», expliquen des del club, confiats en l’aposta que ha fet per Roger Grimau.
Una rebaixa final del 30%
La reducció que aplicarà el Barça a la secció superarà el 20-25% en què s’havia xifrat i arribarà fins al 30%. És a dir, els prop de 40 milions en massa salarial se n’hauran de rebaixar uns 12, per quedar finalment sobre els 28 en total. «No tenim dret moral a queixar-nos tenint aquest pressupost», revelen fonts del bàsquet blaugrana. Aquesta reducció no respon a un tema del ‘fair play’ financer de l’Eurolliga ni tampoc de l’ACB. És qüestió, únicament i exclusivament, de la Lliga de Futbol Professional (LFP), que exigeix que el club compleixi amb el pla de viabilitat.
Però els responsables del bàsquet consideren que hi ha prou marge per construir una plantilla de 14 jugadors, la mateixa xifra que aquesta temporada, que pugui competir amb garanties tant a la Lliga ACB com a l’Eurolliga. L’equip compta amb l’estructura de l’equip que ha quedat campió de Lliga i només necessita alguns retocs. El primer, no ha trigat a produir-se: l’arribada de Kevin Punter.
El cas Mirotic, camí del jutjat
El tema econòmic és l’argument principal de la sortida de Mirotic i també de Jasikevicius. «La situació és la que és», va admetre el president Laporta quan es va filtrar la sortida de l’hispanomontenegrí. Des del club admeten que si la situació no estigués tan malament, tots dos haurien continuat amb tota seguretat. Però hi ha altres raons que han tingut també molt pes en el desenllaç.
En una entrevista al Mundo Deportivo, Mirotic va assegurar abans del primer partit de la final de Lliga que el Barça no li havia dit ni una sola vegada que es rebaixés el sou en tot aquest temps. La directiva assegura que han sigut més de mig centenar d’ocasions i la resposta sempre ha sigut negativa.
La negociació entre la directiva i el representant del jugador s’ha encallat i, en cas de no resoldre’s abans del 30 de juny, el cas podria judicialitzar-se. En aquesta situació, amb el Barça rescindint l’acord de dos anys de forma unilateral, serien els jutjats els que dictarien sentència. Però això també obligaria el club a proveir les xifres del contracte de Mirotic en el pròxim pressupost, condicionant tots els fitxatges.
Discrepància amb Jasikevicius, que van determinar la sortida
Després de guanyar amb molta autoritat la Lliga ACB, el futur del Barça i de Jasikevicius semblaven situar-se en la mateixa direcció. Però s’han vist diferències entre l’exigència econòmica del tècnic per renovar i continuar en el projecte i les xifres que oferia l’entitat, molt més conformes amb els actuals preus de mercat. Són discrepàncies que han sigut claus en la falta d’acord. Les comparacions expliquen millor que res les diferències.
Jasikevicius, que encara no ha donat la seva versió de l’adeu, era l’entrenador més ben pagat de l’Eurolliga: uns 3,5 milions d’euros bruts, sense haver aconseguit el títol europeu, quan el sou amb què va arribar Bartzokas al Palau en el seu moment, després de guanyar l’Eurolliga, no va passar de 400.000 euros anuals. Una bretxa considerable.
Des del club també han detectat una pèrdua d’il·lusió i el desgast d’aquests tres anys (l’exigència del tècnic als jugadors en temporades tan llargues també ha pesat) fins a considerar que era millor separar els camins. Els responsables del bàsquet blaugrana, tot i així, estan molt agraïts a Saras, que consideren una llegenda, perquè va arribar en un moment complicat de la secció, després d’una època de falta de resultats, i les dues Lligues i dues Copes, i la tornada de públic al Palau, han tornat la secció a la bona línia.
Grimau i mínims retocs per continuar sent competitius
El Barça no tenia un pla b per a la banqueta. L’aposta inicial i final era Jasikevicius. I una vegada exhaurida aquesta via, el club considera que la millor solució estava a casa amb Roger Grimau, tècnic del filial, Barça Atlètic. Els responsables del bàsquet blaugrana consideren que està totalment preparat per fer el salt i que, a més, la seva arribada ve a integrar-se dins del projecte de club amb aposta interna.
En aquest sentit, l’equip mantindrà bona part de l’estructura de la temporada passada i es faran tres o quatre incorporacions per potenciar el grup. Grimau vol que continuï el pivot Sertac Sanli, de 32 anys, que acaba contracte, mentre està pràcticament descartada la continuïtat de Tobey i Kuric. En canvi, el club creu que James Nnaji seguirà l’any vinent, malgrat ser elegit al lloc 31 del ‘draft’ pels Hornets, i recuperarà, entre d’altres, Michael Caicedo, que aquesta temporada ha jugat cedit al Granada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Estrena cinematogràfica ‘La virgen roja’ o la dona perfecta
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- El Girona es derrota a si mateix
- L’Ineos Britannia, a un triomf de lluitar per la Copa Amèrica
- El desencant dels menjadors de pipes