Bàsquet

Un tap de Saiz segella el triomf d’Espanya davant Ucraïna

Toms Kalni / Efe

4

La selecció espanyola de bàsquet va reaccionar a temps i es va emportar el triomf davant Ucraïna per 76-77 gràcies a un tap de Sebas Saiz que va evitar la cistella guanyadora dels ucraïnesos després d’un tir lliure fonamental de Xabi López-Aróstegui; un triomf amb el qual els de Sergio Scariolo passen a la següent ronda amb tres triomfs importants que el col·loquen en la baralla directa pels llocs que donen dret a jugar el Mundial el 2023.

Va ser un partit irregular, amb nombrosos errors, però que Espanya va redreçar en els minuts finals gràcies al seu talent i sang freda davant un combinat ucraïnès molt motivat que va plantar cara durant els 40 minuts.

Espanya va començar amb les idees clares, però no va aconseguir contenir defensivament els ucraïnesos, que van capgirar el partit a base de paciència i encert exterior amb un parcial de 10-0 que va trencar Xabi López-Aróstegui amb un triple.

Ucraïna va jugar amb més gràcia els minuts inicials, va imprimir més velocitat en els seus atacs i van trobar llançaments alliberats que van castigar els de Sergio Scariolo, que va canviar tot el quintet en només vuit minuts. En la recta final del període inicial i després d’una aturada provocada pel tècnic italià, Espanya va reaccionar amb tres triples consecutius que van capgirar el marcador i van tancar l’acte amb un 19-20.

Els d’Ainars Bagatskis no trobaven la seva referència en la pintura, Artem Pustovyi, que treia avantatge cada vegada que rebia una pilota, tot i que ho feia amb comptagotes. Tanmateix, era Sviatoslav Mikhailiuk, jugador dels Raptors de l’NBA, el que intentava estirar el carro ucraïnès amb la major part dels tirs a les seves mans.

Equip petit

Scariolo va plantejar el partit amb un quintet més petit de l’habitual i li va funcionar. La intensitat de Sebas Saiz va donar més seguretat defensiva als espanyols que, tanmateix, no van aconseguir aprofitar les seves opcions per obrir un buit important.

Un triple d’Ivan Tkatxenko, un dels més destacats del duel, va igualar de nou el xoc (31-31) a quatre minuts del descans, mentre Artem Pustovyi s’associava amb els seus companys amb més assiduïtat perquè els ucraïnesos recuperessin la iniciativa en el moment en què Sebas Saiz es va asseure a la banqueta.

Malgrat tot, Espanya va aguantar per davant en el descans amb un 39-40 que va deixar patent els problemes per imposar el seu ritme i superar una motivada Ucraïna, que es recolzava en el seu rebot per mantenir-se a prop de la Roja.

Un triple de Quino Colom va obrir una segona part amb més ritme i més activitat defensiva a les dues zones, però els errors es van succeir i cap dels dos conjunts va aconseguir superar el rival amb claredat.

Els tirs lliures van impedir als espanyols prendre un avantatge important i va ser Ucraïna la que va aprofitar els errors dels de Scariolo per estrènyer un xoc al qual li va faltar continuïtat.

La quarta falta de Mykhailiuk no va trastocar els plans d’Ainars Bagatskis, encarregat de mantenir en suspens els seus perquè mosseguessin a cada acció de la selecció espanyola, que va entrar en l’últim assalt per darrere al marcador, 60-57.

Antiesportiva a Saiz

Una falta antiesportiva assenyalada a Joel Parra i una tècnica a Sergio Scariolo van marcar l’arrencada del quart període i Ucraïna va aconseguir una renda de 6 punts que va retallar Jaime Pradilla després d’anotar la cistella del partit travessant el camp.

Els grocs van tenir paciència i van jugar amb l’ansietat del combinat espanyol que no trobava solucions en els seus intents per retallar l’electrònic i es va bolcar en una defensa mixta amb quatre homes en zona i un cara a cara amb Mykhailiuk, que va acabar sent clau.

A dos minuts del final, Espanya va aconseguir una jugada de sis punts amb una cistella amb falta antiesportiva sobre Sebas Saiz i un triple de Jaime Fernández que van tombar l’electrònic, 73-74.

Xabi López-Aróstegui va posar el 76-77 a l’anotar un tir lliure a set segons del final després que els de Scariolo erressin tres llançaments consecutius des del 4,60 i un tap de Sebas Saiz va rubricar el triomf d’Espanya.