Una nova conquesta a l’esport d’elit
Liz Mills, de voluntària a pionera al bàsquet africà
L’entrenadora australiana és la responsable de classificar la selecció de Kènia per a l’Afrobàsquet 28 anys després
Mills es converteix en la primera dona en fer passar un equip masculí a un campionat FIBA
«Al principi alguns em miraven com dient, ¿què dimonis passa aquí? Però la situació es va normalitzar molt ràpid i em vaig sentir molt ben acollida» , explica a EL PERIÓDICO
A punt de sonar la botzina del pavelló de Yaoundé, Kènia tenia en suspens tots els seus aficionats dissabte passat. 28 anys després tenien opcions d’estar a l’Afrobàsquet. Des del 1993, quan Kènia va organitzar el campionat, que els «Guerreros» («The Morans») no participaven al torneig continental. L’oponent a batre era Angola, una de les millors seleccions africanes, que ja estava classificada per a la pròxima edició, i que mai abans havien derrotat. Al marcador, 72-73 a baix. Corria l’última possessió del partit i el tir forçat de Tylor Ongwae va fer aixecar els pocs aficionats que havien pogut entrar al recinte. Dins.
Explosió d’alegria a la banqueta de Liz Mills, que alçava els punys conscient de la seva històrica gesta. De la seva mà, Kènia havia certificat la classificació per a Ruanda 2021. La ‘coach’ dels kenians havia parat el partit minuts abans: «Estem a cinc minuts de fer història, està a les vostres mans». Els jugadors es van posar la granota i van seguir amb el guió de partit per portar la seva entrenadora dalt de tot, ja que amb aquesta victòria es va erigir com la primera dona en classificar una selecció masculina per a un campionat continental de la FIBA.
No és nou que Liz tracti amb l’Àfrica i els seus equips masculins. L’australiana va començar la seva carrera com a jugadora al seu país però ràpidament es va posar a entrenar diferents equips d’homes. Llicenciada el 2008 per la Universitat de Sydney en Ciències i Gestió de l’Esport, es va disposar a viatjar al continent africà per ajudar de manera voluntària al desenvolupament del bàsquet. Va arribar a Zàmbia i allà va experimentar les seves primeres aventures de preparadora de força i condicionament als equips sub-20.
Això i la seva col·laboració a diversos projectes li van valer perquè, quatre anys més tard, fos nomenada gerent de l’acadèmia esportiva a l’Olympic Youth Development Center. Liz es va enlluernar amb el país, però volia continuar amb la seva formació i va fer un viatge exprés a Austràlia per acabar el màster en ‘coaching’ i poder continuar professionalitzant les banquetes africanes.
Tornada a l’Àfrica
Al finalitzar els seus estudis va tornar a l’Àfrica, aquesta vegada per quedar-se. La Liz es va capbussar al bàsquet zambià, tot i que també d’altres països com Namíbia i Sud-àfrica. Al costat de la seva germana bessona Vik Mills, van organitzar un torneig nadalenc amb l’objectiu d’expandir-lo a altres zones i fomentar l’esport, el lideratge i les habilitats empresarials del continent.
Al seu torn, va ser contractada com a assistent al Camerun i entrenadora principal d’un equip de Ruanda, a qui va portar als campionats nacionals. Aquest últim èxit la va impulsar a dirigir la selecció masculina absoluta de Kènia.
A 13.500 km de casa, la seva dilatada experiència li ha facilitat la gestió dels seus equips, i ara la Liz ha decidit avançar en el desenvolupament d’aquest esport. A l’actualitat és una de les persones que més treballen el bàsquet africà, ja que es dedica a elaborar informes d’estadístiques avançades i analitzar els vídeos de molts conjunts africans. També ha treballat dins dels programes de Basketball Without Borders a Johannesburg, impulsats per la lliga dels seus somnis, l’NBA. Segons apunten mitjans locals, l’’aussie’ té com a referent Becky Hammon, l’entrenadora ajudanta de Gregg Popovich als San Antonio Spurs, que ja he exercit aquest any una vegada com a entrenadora en cap.
«m’encanta la mentalitat de Kènia i el recolzament que els aficionats tenen per aquest equip. Prometo que continuarem fent-los sentir orgullosos», va anunciar a unes declaracions recents, en què també destacava l’hospitalitat rebuda i l’agraïment a la federació que li ha confiat aquesta gesta històrica. Si bé és cert que durant la seva carrera s’ha trobat amb alguns favoritismes de gènere, la Liz apunta que a l’Àfrica tenen una mentalitat més oberta.
«Al principi alguns em miraven com dient, ¿què dimonis passa aquí? Però la situació es va normalitzar molt ràpid i em vaig sentir molt ben acollida. Sense ells no estaria aquí», destaca a una conversa amb EL PERIÓDICO respecte a la primera impressió de la plantilla keniana.
El seu somni és servir d’inspiració per a altres persones: «El més important és aplanar el camí per a la pròxima generació d’entrenadores. És important que les federacions i els clubs confiïn en les dones, perquè podem demostrar que som capaços de fer-ho bé», exposa Mills després de l’emocionant partit de dissabte. Fa temps que ella ho demostra. La seva gran feina ha portat els ‘Morans’ als bombos del sorteig d’un Afrobàsquet que tindrà el seu inici el 24 d’agost a Ruanda.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- LLIGA F (1-8) El Barça torna a lluir-se contra el Madrid CFF en un duel amb polèmica
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- PREMIER LEAGUE El City guanya i l’afició demana a Guardiola en català que segueixi
- El repte de la dependència Les filles carreguen més amb la cura dels avis