la pandèmia i el bàsquet

L'ACB planeja una gran final a 12 en seu única

El bàsquet espanyol determina que no hi haurà descensos i es dona de termini fins al 31 de maig per posar en marxa una fase final per decidir el campió

segea52576263 graf9545  barcelona  01 03 2020   el alero h ngaro del fc ba200420163920

segea52576263 graf9545 barcelona 01 03 2020 el alero h ngaro del fc ba200420163920 / Quique Garcia

3
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

Enmig de la incertesa regnant en totes les indústries, amb la incògnita de quan podrà recuperar l’esport una mica la normalitat, els clubs del bàsquet professional espanyol han acordat aquest dilluns una ruta a seguir, amb dues alternatives davant els possibles escenaris que ofereixi la pandèmia de coronavirus que fueteja Espanya: La suspensió total o una fase final entre 12 equips són les opcions, i el 31 de maig, la data límit perquè la maquinària es posi en marxa o perquè aquesta temporada quedi en la història, com les de les guerres, com una lliga sense campió. 

De moment, la decisió que ja ha pres l’ACB és les de suspendre de manera definitiva el terç de lliga regular que faltava per disputar-se, així com que aquesta temporada no hi haurà descensos. El Montakit Fuenlabrada i el Movistar Estudiantes, que anaven últims en la classificació, no hauran de jugar el pròxim any en LEB Or i, en qualsevol circumstància, ja han acabat la seva temporada i, com el Baxi Manresa, el Monbus Obradoiro, el Coosur R. Betis i l’UCAM Múrcia, estan fora de la fase final pel títol.  

Els terminis de la decisió

La complexitat de la situació no permet prendre decisions definitives, però l’ACB ha marcat amb claredat meridiana els terminis a seguir per decidir si es pot posar en marxa el pla alternatiu per designar el campió 2019-20 o s’ha de donar per acabada la temporada i deixar el títol desert. 

 

El límit per acabar el curs que s’ha marcat l’ACB és el 10 de juliol i, com a mínim, els equips haurien d’entrenar tres setmanes abans de poder tornar a jugar. Amb una previsió de dues setmanes per a la resolució del campió amb la nova proposta, l’últim dia del mes de maig serà la data clau per decidir quin camí s’ha de prendre. «La competició només es reprendrà si existeixen totes les garanties sanitàries per a jugadors, entrenadors, àrbitres i altres participants. Si això no és possible, donarem per finalitzada la temporada», ha remarcat el president de l’ACB, Antonio Martín. 

A la recerca de campió

El gran objectiu del bàsquet espanyol és posar en marxa l’atractiu pla alternatiu per trobar campió, tot i que hagi de ser a marxes forçades i amb el mínim risc de contagi. La solució, a més d’un cert caràcter d’emergència, té l’atractiu dels tornejos curts i reduïts, amb reminiscències de la Copa i tot l’atractiu d’uns ‘play-offs’ a l’ús per a l’aficionat. 

Notícies relacionades

El pla és que el títol es decideixi en una fase final en una seu única (les Canàries i Andorra semblen ben col·locades), que disputaran els 12 primers classificats dividits en dos grups de cinc entre els quals, després d’una lligueta, sortiran els quatre semifinalistes, que, a partit únic, jugaran el que seria una final a quatre habitual en l’Eurolliga. 

El grup A estaria format pel Barcelona, l’Iberostar Tenerife, el Retabet Bilbao, el Kirolbet Baskonia, l’Unicaja de Màlaga i el Joventut de Badalona. El grup B estaria conformat pel Reial Madrid, el Casademont Saragosa, el MoraBanc Andorra, el València Bàsquet, San Pablo Burgos i Herbalife Gran Canària. Els dos primers de cada grup, creuats, disputarien les semifinals.