LLUITA ALS EUA

Califòrnia desafia el gegant de l'esport universitari

L'estat daurat s'enfronta a un negoci que es lucra amb el rendiment físic dels estudiants per més de mil milions de dòlars a l'any

aguasch50149424 file photo  sep 28  2019  tucson  az  usa  ucla bruins quart191004141758

aguasch50149424 file photo sep 28 2019 tucson az usa ucla bruins quart191004141758 / USA TODAY USPW

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

«Això marcarà un punt d’inflexió al món de l’esport universitari». Daniel Manfred té 26 anys. Estudiava a la Universitat Dominicana de Califòrnia i jugava al seu equip de futbol. Ara és testimoni del gran canvi: l’estat daurat intenta liderar la revolució en l’esport nord-americà després d’aprovar dilluns una llei que permet als estudiants esportistes rebre patrocinis. L’Associació Nacional Esportiva Universitària (NCAA, per les seves sigles en anglès) ha descrit la mesura com a «inconstitucional» i ha amenaçat Califòrnia de no deixar participar les seves universitats en competicions nacionals. 

«Ser estudiant esportista és molt exigent; comences a entrenar les cinc del matí i a les vuit has d’anar a classe, i per tant et perds l’hora de l’esmorzar», explica Manfred, que ara treballa com a biòleg per a l’estat californià. «El teu cos acaba esgotat». Els universitaris atletes, com se’ls coneix als Estats Units, alimenten els negocis milionaris de les lligues estudiantils de futbol americà, bàsquet o gimnàstica. Però de forma amateur. Els estudiants accedeixen a beques pel seu talent esportiu que, alhora, els exigeixen un rendiment impecable tant acadèmic com físic. 

El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, va jugar a beisbol a la Universitat de Santa Clara i lidera la pugna contra la NCAA. «Cada estudiant a la universitat pot comercialitzar el seu nom i imatge; poden obtenir un canal de YouTube i monetitzar-lo», defensava el de San Francisco. «L’únic grup que no pot són els atletes; ¿per què?». La legislatura de Califòrnia va aprovar la iniciativa per unanimitat, que entrarà en vigor el 2023 per donar temps a les negociacions amb la NCAA. A més, molts consideren que aviat s’hi sumaran altres estats amb lleis similars. 

Pèrdua de puresa

«En aquest moment, gairebé mig milió d’estudiants atletes en els 50 estats competeixen sota les mateixes regles», advertia una carta enviada per la NCAA mentre es discutia la legislació. «Aquest projecte de llei eliminaria aquest element essencial d’equitat i igualtat de tracte que forma la base dels esports universitaris», concloïa una organització que factura més de mil milions de dòlars a l’any. Les universitats també s’oposen a la mesura de Califòrnia, ja que les preocupa no poder participar en certes competicions nacionals que les beneficien amb gairebé 100 milions de dòlars anuals. 

Moltes de les crítiques fan referència a la pèrdua de la «puresa» i l’«autenticitat» de l’esport universitari amateur, com recriminava el quarterback Tim Tebow. Newsom considera que el sistema perpetua un «cicle de desigualtat mentre exploten els estudiants al màxim i, quan es graduen, venen els següents». El govern de Califòrnia defensa que aquesta possibilitat ajudarà estudiants d’entorns pobres o grups minoritaris que es dediquen en cos i ànima al seu equip, de vegades sense recursos per menjar. És l’única opció que els queda en un sistema universitari car per a la joventut nord-americana.

Enfocament d’equip

«En aquella etapa de la vida encara t’estàs desenvolupant; encara ets un xaval i posar-te en aquesta enorme plataforma pot no ser bo per a la teva salut mental», diu Manfred. El futbolista recorda amb tendresa els seus companys de Dominican i tem que aquesta mesura faci perdre «l’enfocament d’equip». «Quan estàs en un equip et sents com en família però això pot fer que hi hagi un fill preferit i que es creï cert ressentiment entre els altres jugadors», explica preocupat. 

Notícies relacionades

El debat està obert. Newsom va firmar la llei durant el programa ‘The Shop’ conduït pel jugador de l’NBA, Lebron James, i l’acompanyaven diversos esportistes. La gimnasta Katelyn Ohashi va recordar que convertir-se en un fenomen viral només li va portar fama i zero compensació econòmica. «Estic molt agraïda a la meva incomparable experiència a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles, però com moltes altres dones i atletes olímpiques jo no tinc una lliga professional on anar», afirmava en el seu compte d’Instagram. 

La legislació proposada prohibeix que la NCAA veti una universitat en una competició si els atletes són compensats econòmicament pel seu treball. James va ser un dels primers a aplaudir la mesura per haver viscut aquesta història a la seva pell. «Vaig haver d’anar a l’NBA per treure a la meva mare de la situació en què es trobava», diu en el vídeo. «M’hauria encantat ficar-me en un equip de bàsquet universitari, però no m’ho podia permetre».

Temes:

LeBron James