EUROBASKET 2019

Espanya s'exhibeix davant de França i conquista l'Europeu

Xargay brilla en la sensacional victòria de la selecció, que suma el seu quart títol, el segon consecutiu (86-66)

zentauroepp48983245 spain s team players pose for pictures as they celebrate wit190707232754

zentauroepp48983245 spain s team players pose for pictures as they celebrate wit190707232754 / ANDREJ ISAKOVIC

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola

El lema amb què van iniciar el camí cap al’Eurobàsquet ('En volem més’) no era només una declaració d’intencions. Era una prova de l’ambició i el caràcter que destil·la la selecció femenina de bàsquet. Ara és una promesa complerta. Espanya va tornar a donar mostres de l’enorme talent que atresora i va vèncerFrança  a la final de l’Europeu (86-66). Igual que fa dos anys a la República Txeca. I davant el mateix rival, per a qui les jugadores de Lucas Mondelo es convertiran en el pitjor dels seus malsons. 

Cap equip havia sigut capaç de repetir un títol des de la llegendària URSS el 1991, l’equip que va dominar de forma hegemònica el bàsquet continental durant dècades. Fins ara. A aquest nivell es troba la selecció espanyola, que continua engegantint el seu nom, fent créixer la seva pròpia llegenda, escrivint registres que perduraran en el temps. És el seu segon títol continental seguit, el quart de la història, la setena medalla consecutiva en cites internacionals. Els mèrits d’aquest equip engrandeixen la seva gesta, més encara sent capaços de repetir el títol sense la seva figura més destacada, la mallorquina Alba Torrens.

Silvia Domínguez vola per donar una assistència davant de Bankolee. / ANDREJ ISAKOVIC (AFP)

Marta Xargay, amb 23 punts, una impecable sèrie de 5 de 8 en triples, i 28 de valoració, va ser la que es va apropiar del títol de jugadora de la final. Però l’escorta gironina va estar molt ben acompanyada. Laia Palau (12 punts, 3 rebots, 3 assistències), amb les seves 12 medalles individuals, convertida ja en la plusmarquista del bàsquet espanyola, i Silvia Domínguez (13 punts, 4 rebots, 2 assistències) van reservar el millor del seu repertori per a la final. Enganxades al seu encert, la imatge col·lectiva d’Espanya va tornar a situar-se a nivells d’enorme brillantor per esborrar de la pista l’equip francès.

Bona posada en escena

La posada en escena de la selecció va ser modèlica ja des de la primera part, portant les diferències fins als 17 punts (46-29), mentre que les jugadores franceses no trobaven una resposta efectiva. A partir d’un esplèndid treball en defensa, de forçar pèrdues en el seu rival i d’un clar domini del rebot, que li va donar segones opcions en atac, el grup de Mondelo va escriure el guió que més li convenia després de deixar la màxima anotació de la seva història en el primer quart (32-21). Tres triples d’inici de Xargay, inclosa en el quintet del torneig junt amb Ndour (l’MVP final), van obrir pas a minuts esplèndids de la selecció a les dues zones de la pista, amb Silvia Domínguez assumint també un paper protagonista, i aparicions puntuals de totes les jugadores en atac.

Marta Xargay lluita per un rebot en la final / Ap / darko vojinovic

Espanya va anar guanyant en confiança sobretot per la seva enorme solvència en defensa, anticipant accions i tallant línies de pas, cosa que va fer que les diferències s’anessin augmentant i comencessin a créixer els dubtes a l’equip francès (61-48, m. 35). Si França va mantenir el pols va ser gràcies al talent de Hartley i les accions interiors de Gruda, però el quadro gal va ser incapaç de canviar la dinàmica i va acabar totalment entregat en un últim quart que va ser una exhibició total de la selecció espanyola.

Fitxa tècnica

Espanya: Palau (12), Cruz (6), Xargay (23), Nicholls (6) i Ndour (4) –equip inicial–, Vilaró (-), Ouviña (9), Silvia Domínguez (13), Abalde, Pina (2), Casas (2) i Laura Gil (9).

9 de 23 triples (Xargay, 5). 39 rebots, 12 d’ofensius (Gil, 10). 20 assistències (Xargay i Cruz, 4).

França: Epoupa (4), Johannes (7), Ayayi (7), Miyem (11)  Gruda (18) -equip inicial-, Badiane (-), Bankole (-), Chartereau (-), Chevaugeon (2), Fauthoux (-), Hartley (17) i Rupert (-).

Notícies relacionades

4 de 15 triples. 27 rebots, 7 d’ofensius (Gruda, 6). 18 assistències (Hartley, Gruda i Epoupa, 4).

Parcials: 32-21; 18-15; 20-20; 16-10.