EUROBASKET 2019

Espanya aconsegueix el ple contra Letònia i salta als quarts de final (56-59)

La selecció de Mondelo acaba líder de grup, esquiva els vuitens i s'acosta al Preolímpic

L'amfitriona va tenir un triple per empatar a 20 segons del final malgrat començar el quart perdent per 16

zentauroepp48875925 riga  latvia   30 06 2019   cristina ouvina  c  of spain in 190630193034

zentauroepp48875925 riga latvia 30 06 2019 cristina ouvina c of spain in 190630193034 / Toms Kalnins

2
José María Expósito

Espanya continua complint objectius al’Eurobàsquet femení. La selecció va tancar aquest diumenge la fase de grups amb un ple de victòries que li brinda el lideratge de grup, premiat amb el passi directe a quarts de final. Durant 30 minuts Letònia no va ser rival per a l’equip de Lucas Mondelo, però en l’últim quart es va animar i va posar en seriosos conflictes el triomf espanyol. Malgrat començar el parcial perdent per 16, l’amfitriona va llançar un triple per empatar a 20 segons del final. No va entrar i Espanya va sumar un triomf (56-59) que a més li acosta al Preolímpic, al qual accediran les sis millors d’aquest torneig.

A partir de dijous, Espanya no es podrà permetre patinades com la d’ahir, que també va patir contra la Gran Bretanya. També haurà de millorar l’encert davant de rivals de més exigència. Espanya va llançar malament de 3 (només 3 de 10, el 30%), però de 2 ho va fer encara pitjor (el 25%).

La defensa, clau

La clau del triomf va estar en la defensa. L’equip espanyol (15 robatoris) va asfixiar l’amfitriona, on només va destacar Elina Dikaioulaku (19 punts). El seu altre pilar, la pivot Zenta Melnika, es va quedar en 8, i és que la batalla de la pintura se la van anotar una Astou Ndour un altre cop excel·lent i amb dobles figures (16 punts i 12 rebots), i l’aguerrida Laura Nicholls, que s’hi va atansar (8 i 10).

Després d’un primer quart igualat (17-17) el partit es va trencar en el segon amb un parcial de 0-9 amb Ndour com a far. Set d’aquests 9 punts van ser seus, en uns minuts en què va sumar rebots i taps per portar Espanya als vestuaris amb un avantatge clar (25-35).

Ouviña, una altra vegada decisiva

Les penetracionsd’Anna Cruz van donar una alternativa ofensiva més a Espanya, que va desenganxar en el tercer quart amb una Cristina Ouviña estel·lar. L’aragonesa no és titular, però es posa l’equip a l’esquena quan és necessari. Divendres va avortar la remuntada britànica amb un triple clau i ahir va donar un recital de robatori (4 només en el tercer quart) i contraatac gràcies al qual Espanya es va posar 16 punts a dalt (35-51, m. 33).

Les espanyoles van donar per fet el triomf, però (aquest diumenge sí) l’atapeït Arena Riga ha fet creure la seva selecció. Dikaioulaku va llançar el triple per empatar a 20 segons del final, però a més de fallar-lo va trepitjar la línia lateral. Laura Domínguez va sentenciar des de la línia de personal.

►Letònia, 56 - Espanya, 59

Letònia (17+8+10 +21): Brumermane (10), Dikaioulaku (19), Pilabere, Pulvere y P. Strautmane (4) –equip inicial–, Ikstena (2), Jakobsone (2), Kreslina (5), Melnika (8), Septe (4) i D. Strautmane (2).

Espanya (17+18+14 +10): Palau (5), Cruz (9), Xargay (7), Nicholls (8) y Ndour (16) –equip inicial– Ouviña (6), Domínguez (5), Abalde (1), Pina (2), Casas i Laura Gil.