El centenari Can Lluís ressuscita amb nous propietaris

Una família russa establerta al Maresme ha recuperat al detall l’estètica del restaurant per preservar la seva història i la seva cuina catalana. Obrirà a mitjans de mes.

El centenari Can Lluís ressuscita amb nous propietaris
2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

¿Pot un restaurant centenari al cor de Barcelona ressuscitar quatre anys després del seu tancament i escriure una etapa 2.0? L’hostaleria local està acostumada als relleus empresarials. I la tendència recent és l’arqueologia estètica, patrimonial i emocional per tornar a la vida establiments que van marcar èpoques a la ciutat, com han fet alguns grups del sector amb Casa Leopoldo, el Cafè del Centre o més recentment, entre d’altres, el Mundial Bar. Les particularitats del cas de Can Lluís, al Raval, són que el seu tancament el 2021 va ser traumàtic i que els nous rescatadors de l’activitat són una família russa que va arribar fa 10 anys a la capital catalana, havia sigut clienta i es va atrevir a adquirir-lo el 2024. Des d’aleshores han dedicat 18 mesos a rehabilitar-lo seguint al detall les empremtes del passat. EL PERIÓDICO ha visitat en exclusiva el resultat, que ja està gairebé a punt per obrir al públic el 17 de desembre.

Mentre mostren com ha quedat el nou Can Lluís, nombroses persones que passen pel carrer de la Cera s’aturen a comprovar si ja està obert, i veuen les seves impol·lutes estovalles i els serveis ja desplegats. Però no. Aquests dies són de petites proves, de posada al punt. Per a Denis M., cap de família, que a Rússia va treballar en un càrrec directiu en el sector de la cultura, i la seva dona, l’Olga, que era professora, la nova missió era "preservar aquest patrimoni de la ciutat de la manera més fidel possible i oferir el mateix estil de gastronomia al barri", resumeixen.

Mantenir-lo era obligatori, però el procés s’ha convertit per a ells en una addicció. El restaurant té categoria 3 –pels seus elements d’interès paisatgístic– en el catàleg local d’establiments emblemàtics del 2016. Però, més enllà del valor material, suma la força del que s’ha viscut entre les seves quatre parets. Dels orígens com a Can Mosques a la gran celebració dels seus 90 anys, passant pel flagell de la Guerra Civil, l’alegria rumbera de Peret (íntim de la família fundadora) i la comunitat gitana de la zona, la posterior aposta per la cultura catalana, i el seu enorme poder de convocatòria: de Vázquez Montalbán menjant cargols a Serrat, Sara Montiel, Vittorio Gassman o el mateix Leo Messi, que va descobrir els seus plats als 14 anys.

Notícies relacionades

Ressorgiment i reptes

Fundat el 1929, el restaurant va viure un final trist el 2021 amb un "desnonament no anunciat", que va impedir consolidar la quarta generació de la saga dels Rodríguez al capdavant del negoci, com va relatar llavors aquest diari. Aleshores, Ferran Rodríguez i Júlia Ferrer havien viscut un llarg procés per renegociar el seu contracte de lloguer, després d’haver intentat fins i tot comprar l’immoble, que finalment va adquirir un fons d’inversió israeliana. Però, a més, l’espai necessitava fortes inversions de manteniment que la propietat no havia assumit, i finalment la pandèmia va paralitzar l’activitat, en un procés que va acabar amb el desnonament i una pugna judicial. La sèrie Ravalear (HBO Max) relatarà la història el 2026.