Repte climàtic
El municipi més gran de Catalunya amb una comunitat energètica pròpia
L’Ajuntament aspira a reduir costos impulsant una nova societat mixta per produir la seva pròpia energia solar
CONTEXT | Catalunya només disposa del 20 % de l’energia verda necessària per al 2030

Sabadell (Vallès Occidental) s’ha proposat produir i compartir la seva pròpia energia. L’Ajuntament ha anunciat aquest divendres la creació d’una comunitat energètica local, una fórmula encara poc implantada a Catalunya però que comença a cobrar força com a resposta municipal davant la crisi energètica global. «La ciutat es converteix així en la més gran de Catalunya a apostar per aquest model», asseguren des del consistori.
La iniciativa, encara en fase inicial, busca implicar ciutadans, empreses i administracions en la producció d’electricitat renovable, principalment a través de plaques solars instal·lades en edificis públics i privats.
La idea no és nova, però sí poc habitual a gran escala. A Catalunya ja hi ha experiències similars, com Energia del Prat, recentment constituïda al Prat de Llobregat. Allà, el projecte ha arrencat amb un enfocament fortament ciutadà, amb l’objectiu de generar una energia «neta, més econòmica i democràtica», segons expliquen els seus promotors.
A Sabadell, l’esquema és una mica més complex: una societat mixta on l’Ajuntament tindrà el 40 % del capital, acompanyat d’inversors locals (30%) i associacions de consumidors i empresaris (15 % cada una).
Una transició en construcció
La comunitat energètica de Sabadell, expliquen fonts municipals, neix amb «voluntat transformadora», però el seu impacte real està encara per definir. L’expedient administratiu s’obrirà previsiblement a finals d’aquest any i serà llavors quan es concreti la forma jurídica, les regles de participació i el pla d’expansió.
De moment, la ciutat compta amb 12 equipaments municipals dotats d’instal·lacions fotovoltaiques que produeixen una mica més de 210.000 kWh anuals. Una xifra modesta si es compara amb els més de 600 GWh que consumeix Sabadell a l’any, dels quals només un 10 % prové de fonts renovables, segons dades de l’Ajuntament. No obstant, es preveuen noves inversions: fins a 2 milions d’euros per ampliar instal·lacions en escoles, mercats i equipaments públics durant aquest mandat.
La participació ciutadana serà un dels reptes clau. Els propietaris d’edificis podran cedir les seves teulades per a la instal·lació de plaques, a canvi d’energia a preu reduït. També es contempla l’opció d’invertir individualment en la infraestructura o adherir-se com a consumidors a través d’associacions específiques. En aquest sentit, el model aspira a ser inclusiu, tot i que queden per resoldre detalls logístics, jurídics i econòmics que determinaran fins a quin punt s’aconsegueix.
Energia de proximitat com a estratègia
A més de l’impacte immediat, el projecte respon a una necessitat estructural. «La pandèmia, la guerra a Ucraïna i la volatilitat dels mercats internacionals han evidenciat la fragilitat del model energètic tradicional», remarquen des de l’Ajuntament. Produir energia localment –i compartir-la– es presenta com una via per guanyar sobirania i estabilitat.
Des de l’Ajuntament es remarca el paral·lelisme amb la gestió de l’aigua. Ja és un referent en la reutilització del recurs hídric, gràcies a instal·lacions com la depuradora de Sant Pau de Riu-sec o la nova potabilitzadora de Serra d’en Camaró. La comunitat energètica busca aplicar aquesta mateixa lògica d’aprofitament local a l’àmbit elèctric.
Els càlculs inicials apunten a possibles estalvis del 25 % al rebut de la llum per a llars que participin en el projecte, del 50 % per a empreses del sector terciari i del 25 % per a edificis municipals. Uns percentatges que, tot i que ambiciosos, dependran en gran manera del ritme de desplegament i del grau d’implicació ciutadana i empresarial.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Criança El pediatre Carlos González explica la teoria de l'àvia: "És normal que alguns pares sentin gelosia o frustració..."
- Res passa, tot queda
- Reposició a Antena 3 Torna ‘Atrapa un millón’
- Mundial de natació L’època daurada de la ‘sincro’
- La ronda francesa Pogacar exerceix d’Induráin al cim de La Plagne