Cultura popular
Les festes de Gràcia tornen a tenir 23 carrers decorats
Les comissions veïnals repeteixen l’aposta per retardar l’entrega de premis i poder celebrar una ‘nit tranquil·la’ conjunta.

Cartell festa major de Gràcia 2025 /
Les festes de Gràcia celebren una nova edició del 15 al 21 d’agost amb l’esperança de repetir les apostes encertades de l’edició passada i mirar de deixar enrere per complet el conflicte entre colles de diables que va portar a cancel·lar els principals actes de cultura popular. El barri barceloní tornarà a comptar amb els mateixos 23 carrers engalanats per comissions veïnals, que programen també activitats per a tots els públics durant una setmana sencera. El pregó donarà el tret de sortida el dia 14 a la tarda, com marca la tradició. L’honor el tindrà aquest any la historiadora de l’art i escriptora Maria Garganté. El cartell és obra de la dissenyadora Manuela Serrat.
L’organització va anunciar ahir que repetirà les dues mesures implantades per frenar la massificació, ja que "valora molt positivament" les proves pilot del 2024. D’una banda, retarda l’entrega de premis al dimarts 19 d’agost a les 18 hores, ja en la recta final de les celebracions, perquè les tres propostes guanyadores no se saturin de visitants. I d’altra banda, consolida la nit tranquil·la conjunta el dilluns 18 d’agost. En aquesta vetllada no hi haurà música amplificada, és a dir, no hi haurà grans concerts. Sí que poden celebrar-se sopars comunitaris o sessions de cine a la fresca, activitats més relaxades per donar un respir als veïns quant a molèsties per soroll i afluències desbordants.
La programació completa es donarà a conèixer el 8 d’agost, dia en què es posa a la venda el programa de mà a un preu simbòlic i s’activa l’aplicació digital de les festes. Dos carrers més rebran aquest estiu un reconeixement a la seva "trajectòria centenària". Després de rebre’l l’any passat Puigmartí i Progrés, serà el torn del carrer Fraternitat i la plaça de la Vila, la participació de la qual està documentada des del primer terç del segle XX.
Un any "especial"
Laia Bonet, primera tinenta d’alcaldia de Barcelona, va participar en la presentació del programa ahir i va agrair l’esforç darrere d’"una agenda tan plena d’actes". Quant al cisma de l’any passat, va celebrar que "la cultura popular tornarà a ser protagonista". "Recuperarà el seu paper, estem molt contents", va avançar, sense entrar en detalls. Com va explicar EL PERIÓDICO, aquest juny els grups enfrontats van compartir un correfoc al districte que dona pistes de l’acostament. Va lloar en especial la diada castellera: la colla local convida aquest any els Castellers de Vilafranca i els Xiquets de Reus, dos pesos pesants del sector. "¡Promet! I ho dic jo, que soc de Valls", va fer broma Bonet, amb referència a la rivalitat entre les poblacions més castelleres de Catalunya. Finalment, va recordar que aquest any "serà especial" perquè se celebra el 175è aniversari de la independència de Gràcia, "una fita que serà present a la festa major".
Lina López, la presidenta de la Fundació Festa Major, va explicar que l’entitat tornarà a oferir una programació d’actes pròpia a dos emplaçaments complementaris. La plaça Manuel Torrente tornarà a estar dedicada a la gastronomia amb la cita TastaGràcia, mentre que la plaça Joanic estarà centrada en les arts escèniques i allotjarà un acte multiconfessional.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança