Un cop de timó als xiringuitos de BCN

Les llicències dels locals s’acaben aquest estiu i, de cara al 2026, el sector i els grups de l’oposició a l’Ajuntament defensen un canvi de model que faci prevaler la qualitat de l’oferta i no l’aportació econòmica, que consideren una "subhasta" milionària.

Un cop de timó als xiringuitos de BCN

JORDI OTIX / EPC

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Les 11 llicències dels xiringuitos de les platges de Barcelona més tres parades només de lloguer d’hamaques s’acabaran aquest estiu mateix, cosa que implica un nou concurs públic per a les concessions a partir del 2026. A falta que l’Ajuntament es pronunciï sobre la futura etapa, tant els operadors com la majoria de grups de l’oposició del consistori clamen per un canvi de model. Demanen acabar amb el que consideren una "subhasta" que propicia preus estratosfèrics en alguns trams del litoral. L’exemple més clar d’això és la freqüentada platja de Sant Miquel de la Barceloneta, on en l’última contractació es van arribar als 835.000 euros per temporada, una xifra que repercuteix en les factures que paguen els clients.

La primera ocasió per obrir el debat públic arriba avui, quan el grup municipal de Junts presentarà una proposta en el plenari per promoure un canvi en les regles del joc. Es votarà i comptarà previsiblement amb el suport de la resta de partits. Tot i que no serà vinculant, el govern socialista de Jaume Collboni podria igualment recollir el guant per donar un cop de timó, després de molts anys de queixes. Com ja van reivindicar el 2022, quan es va obrir l’últim concurs per a un període inicial de 2+1+1 anys de contracte (dos anys assegurats i dues breus pròrrogues que depenen de la voluntat de l’Ajuntament), les empreses de restauració defensen un model de selecció d’operadors més basat en la qualitat i els serveis. Suggereixen que un tribunal mixt valori els diversos aspectes. L’àrea municipal de Parcs i Jardins ja té en compte uns quants elements (oferta, disseny, creació d’ocupació) a l’hora de classificar les ofertes, però a la pràctica la proposta econòmica té el pes definitiu.

Arguments per al canvi

L’última etapa va començar marcada per la polèmica, perquè diversos operadors havien deixat les seves posicions al finalitzar les bonificacions que havia implantat l’Ajuntament després de la pandèmia. El concurs va atraure més de 80 ofertes per al conjunt d’espais, si bé després de les adjudicacions alguns van desistir per inviabilitat del negoci. A més, una demanda del Gremi de Restauració de Barcelona va suposar una investigació sobre presumptes irregularitats en l’anterior concessió.

Amb aquests precedents, Junts ja va registrar un prec al juny que no va ser acceptat pel govern municipal respecte al canvi de model en aquestes concessions. Avui portarà al ple una proposició per instar el consistori a donar per acabat "el sistema d’adjudicacions de llicències dels xiringuitos bar centrat en criteris econòmics i de facto basat en exclusiva en la proposta d’increment de la taxa". També proposen crear una comissió de treball mixta entre els grups i el sector per "consensuar els principis d’un nou sistema d’adjudicació", així com "prioritzar la proposta gastronòmica, la sostenibilitat ambiental, la qualitat del servei i la creació d’ocupació de qualitat com a factors determinants per potenciar l’economia local i millorar l’experiència dels usuaris de les platges".

Notícies relacionades

La proposta, que podria obtenir suport majoritari, també s’argumenta en la històrica "falta de diàleg entre el sector i el govern". Segons l’opinió de Junts, l’actual model "basat essencialment en la subhasta" perjudica "el teixit econòmic i social", a més de comportar "ofertes temeràries" i renúncies dels que no poden rendibilitzar-ho.

El Gremi de Restauració, que representa alguns dels actuals operadors, reclama el canvi de model des de fa anys.