Activitat econòmica
La reforma de les terminals reduirà la capacitat per a creuers en un 16%
El Port de Barcelona farà caure tres de les set instal·lacions actuals per construir-ne una de nova d’última generació i caràcter públic, amb capacitat per operar amb 7.000 passatgers alhora. Les obres s’acabaran el 2030.
Les mesures per millorar la gestió arribaran als 185 milions d’euros d’inversió

No tantes terminals de creuers, però més bon servei als creueristes i, sobretot, "límit" al seu creixement, ja que el port perdrà un 16% de capacitat d’oferta. El Port de Barcelona i l’Ajuntament han firmat un nou protocol per reordenar fins al 2030 l’activitat de creuers, que reduirà a cinc les terminals del moll Adossat respecte a les set actuals (sis d’operatives i una en construcció). El pacte es basa a fer caure les velles A, B i C i construir una nova macroterminal C d’última generació amb capacitat per operar amb 7.000 passatgers alhora, que serà parcialment operativa el 2028. Aquesta nova edificació serà pública i prioritzarà als vaixells que facin port base (inici o final de ruta a Barcelona) i els petits de luxe o prèmium, per a menys de mil passatgers, que ja representen una quarta part del total.
En cas de no haver-se pres la nova mesura, d’aquí a dos anys el port hauria arribat a una capacitat màxima de 37.000 potencials creueristes simultanis, ja que llavors s’estrenarà la terminal G de l’Adossat, operada pel grup Royal Caribbean. Amb el reajustament, s’eliminaran l’A (per a 4.500 passatgers), la B (4.500 més) i la C (3.800), mentre que la nova C en sumarà 7.000 i podrà acollir uns quants vaixells alhora. D’aquesta manera, el 2030 el nou escenari serà d’un màxim de 31.000 passatgers. És a dir, situa un sostre per a l’activitat, enfront de l’acord del 2018, que es va centrar en el nombre i ubicació de les terminals, oblidant la capacitat.
Segons va explicar ahir el president del Port, José Alberto Carbonell, s’opta per serveis de més qualitat i millora del servei. Les mesures projectades per millorar la gestió dels creuers assoliran els 185 milions d’euros d’inversió publicoprivada i inclouran intervencions per afavorir la mobilitat, com ara desdoblar el pont Porta d’Europa que condueix a l’Adossat perquè els accessos siguin més fluids (90 milions) i construir un corredor urbà al front litoral destinat a transport públic, taxis, VTCs, bicis i vianants.
"Inflexionar" l’activitat
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va agrair a Carbonell l’"empatia" i facilitats per "inflexionar" l’activitat, de manera que no creixi més. "Ha entès que el creixement econòmic ha d’arribar per altres vies" però fixant "límits" al turisme i, en concret, als creuers, va dir. L’alcalde va emfatitzar que els efectes "no seran immediats" però que al reduir la capacitat s’estableix un límit a l’augment. Confia en una progressiva i natural "reducció" de creueristes, però demana "prudència amb les xifres", ja que també depenen de com vagin de plens o no els vaixells.
L’important era alentir la "corba ascendent", que des del 2018 havia crescut un 20% en creueristes. "Cal parar aquest ascens", sobretot dels que només fan escala i no són tan rendibles per a la ciutat, va insistir. D’entrada, el 2026 encara tancarà amb possibles augments, però creuen que després hi haurà una frenada, perquè també es treballarà amb la demanda. És a dir, redistribuint escales i prioritzant les més positives per a la capital catalana.
Els moviments en aquests cinc anys firmats en el protocol seran continus. El 2026 es tancarà la sud del WTC i s’enderrocarà la C a finals d’any. El 2027 s’iniciarà la construcció de la nova C, de titularitat pública, i s’estudiarà la mobilitat de tot l’Adossat. A més, s’obrirà la G i s’iniciaran les feines de desdoblament del Pont d’Europa. Un any més tard entrarà en funcionament la C, tot i que amb un sol atracador, mentre segueixen les obres de la resta de la construcció; també s’enderrocaran l’A i B el segon semestre. I començarà la rehabilitació integral del tram de l’Adossat on s’ubicaven aquestes terminals, amb instal·lació de sistema OPS per a la connexió elèctrica dels vaixells.
El 2029 entrarà en servei el corredor que connectarà la plaça de les Drassanes amb la Marina del Prat Vermell i la Zona Franca. D’altra banda, el 2030 la terminal C ja estarà plenament operativa per a 7.000 passatgers.
Les negociacions per a l’acord bilateral han anat ràpides, tenint en compte que al febrer es va anunciar que l’Ajuntament havia demanat formalment al Port reduir a només cinc les terminals de creuers. La iniciativa era urgent perquè formava part del compliment dels acords amb Barcelona en Comú per aprovar els pressupostos. El consistori considerava que la ciutat havia tocat sostre, després dels resultats del 2024, quan es va arribar al nou rècord de 3,65 milions de moviments de passatgers, que equival a 2,79 milions de creueristes (amb un augment de l’1%), ja que els que comencen i acaben ruta a la ciutat es comptabilitzen dues vegades.
Amb la nova demanda municipal, l’estratègia del port local va passar a ser qualitativa, en tant que van posar sobre la taula la necessitat de comptar, també, amb un espai que prioritzés els creuers petits de més categoria, per cuidar aquest segment.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Museu La vida de Prat de la Riba vista a la seva casa natal
- Amagatalls d’artistes El punt més perfecte de la Torre d’Oristà, segons la gran promesa del folk Ferran Orriols
- Ruta Retorn a la infantesa
- Cata Mayor La gran cuina viatja en carro (de plata)
- Experiències en altura Els millors terrats de BCN per a les tardes d’estiu