Urbanisme

La nova Gran Via 'verda' a Glòries es deixa veure amb la retirada de les primeres tanques

Les obres del costat muntanya van començar fa un any i mig i deixen una rambla per a vianants amb profusió de bancs i paviment mixt

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L'entorn de la plaça de les Glòries de Barcelona estrena un nou espai públic, que no arriba a ser una ampliació del parc però fa una mica més de verd i amable el seu perímetre. Es tracta de la reurbanització del tram de Gran Via que va de la plaça fins a la Rambla del Poblenou, sobre els túnels viaris i davant del centre comercial. Un total de 70.000 m².

Aquesta frontissa entre l'Eixample i Sant Martí, abans caracteritzada per vuit carrils de trànsit en superfície, reneix com a rambla amb prioritat per al vianant a la meitat muntanya. El nou disseny alterna retalls de vegetació amb bancs, cadires i fins i tot taules per prendre la fresca, tot això col·locat sobre un paviment mixt de pedra clara i terra.

Fa pocs dies es van retirar gran part de les tanques que impedien el pas i aquest cap de setmana els veïns i usuaris de la zona ja prenien possessió de facto dels espais de descans. Encara no estan llestos tots els detalls, com la zona de cal·listènia per fer exercici gratis, que roman tancada. També es poden veure tubs que surten de molts escocells, pendents de rematar.

Dels 'renders' al carrer

Encara que l'acollida ciutadana per ara és positiva, el nou aspecte no acaba de respondre a l'expectativa que generaven les recreacions virtuals –els 'renders', en argot urbanístic– difoses en anunciar-se el projecte el 2023. Les obres van començar al gener de 2024 i han comptat amb un pressupost d'11,41 milions d'euros.

La principal promesa era comptar amb un passeig verd de 21 metres d'ample, que en dur-se a terme queda menys connectat amb la vorera del que insinuaven les imatges. L'espai per a vianants està separat de la línia de façanes per un carril en plataforma única, destinat al trànsit veïnal, bicis i vehicles de serveis. Cal creuar-lo per enllaçar amb el parc del Clot, per exemple. En algun tram aquesta calçada sense asfalt va a més acompanyada d'una filera d'aparcament i contenidors, que impedeix la continuïtat visual.

Imatge virtual de l'aspecte previst després de la urbanizació de tot el tramo de Gran Via a Glòries /

BIMSA

La vegetació, de forma inevitable, s'estrena menys frondosa del que pot arribar a ser. Els arbres ofereixen encara poca ombra i els exemplars joves d'arbustos i flors no arriben a cobrir el substrat. No s'albirà cap gespa longitudinal que separi el nou passeig de la calçada, com la que mostraven les imatges del projecte fa dos anys.

Recreació del nou passeig verd a la Gran Via fins el de les Glòries. /

AJUNTAMENT DE BARCELONA

El costat mar, el 2027

Finalitzada la renovació del costat muntanya, tocarà el torn al complex costat mar, on se situen els carrils de circulació de bus i trànsit que han quedat operatius i el tramvia. La intervenció es va licitar al maig per 31 milions d'euros i amb l'estiu de 2027 com a nou horitzó de finalització, un any més tard del inicialment previst.

Notícies relacionades

Com va explicar aquest diari, aquesta obra allumirarà el primer carril compartit entre autobusos i tramvies de Barcelona. El Trambesòs tindrà dues vies en comptes d'una, duplicació que exigirà tallar les línies T4, T5 i T6 durant més de mig any. A més, l'encaix de la nova Gran Via amb Badajoz serà un pas de vianants gegant, que oposita a convertir-se en el més gran de la ciutat.

Aquesta reforma urbanística és fruit d'un concurs convocat pel segon govern d'Ada Colau per consolidar una pacificació iniciada amb urbanisme tàctic. Es va fer mediàtica per una gran tirolina que generava queixes veïnals. La proposta guanyadora portava per lema 'Arrelats al passeig' i la seva concreció va quedar en mans dels serveis tècnics municipals i la coordinació amb l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM).