L’Hospitalet vol reduir els 1.000 habitatges previstos a Can Rigalt
Quirós redibuixa el desenvolupament residencial a l’incloure la zona als estatuts del nou consorci que impulsarà el campus del Clínic. "Necessitem pisos, però no tants", afirma l’alcalde.

El nord de l’Hospitalet de Llobregat està abocat a la convulsió urbanística els pròxims anys. A la reforma integral dels barris del Samontà, en la qual ha posat el focus l’alcalde David Quirós (PSC), s’hi afegeix la del sector Can Rigalt, sobre el qual plana una metamorfosi en relació amb el que s’ha projectat fins a la data davant l’aterratge del nou Hospital Clínic als pròxims terrenys esportius de la Universitat de Barcelona (UB). La singularitat de Can Rigalt redunda en el fet que els seus terrenys de 156.000 metres quadrats són una llaminadura urbanística per a promotores i administracions: són pròxims a la Diagonal i s’ubiquen a la intersecció entre Barcelona i l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat.
El tomb urbanístic a Can Rigalt l’avança Quirós després que el sector s’inclogués a finals de maig als estatuts del nou consorci que impulsarà el campus del Clínic. "Aquest nou marc ens permet repensar el projecte i valorar el seu impacte", explica Quirós, que deixa patent que l’Hospitalet no està per la feina que es construeixin a Can Rigalt els 1.080 habitatges projectats des de fa dues dècades.
Davant la inclusió del sector en l’operació Clínic, "el pla anterior queda sense efecte i els habitatges seran menys dels 1.000 previstos: necessitem pisos, però no tants", emfatitza Quirós. Des de la seva arribada a l’alcaldia hospitalenca, el regidor ha posat en l’agenda el lema ‘menys urbanisme i més humanisme’, amb el qual dibuixa perfil propi i mira de desmarcar-se de la gestió que el precedeix.
La reformulació dels plans locals entorn de Can Rigalt hauran de lidiar amb els propietaris del terreny, entre els quals es troba el Barça i la promotora immobiliària Metropolitan House, que a principis d’any va comprar a Endesa i Sacresa terrenys per valor de 19 milions d’euros. Sobre aquests propietaris, Quirós assegura que "en cap cas perdran els seus drets i ningú els expropiarà". No obstant, el regidor puntualitza que la segona ciutat de Catalunya s’ha de fer valer per "no rebre un impacte negatiu", ja que el seu terme municipal estarà en joc amb el Clínic.
Component social
Amb el rebuig d’"aquest impacte negatiu", Quirós aplica un discurs similar al que utilitza respecte a la Fira de Barcelona: l’Hospitalet no només pot assumir els costos dels grans projectes que aterren a la ciutat, defensa. Conseqüentment, l’alcalde pretén que Can Rigalt acabi acollint serveis per als veïns amb un component social, com per exemple habitatge protegit o reallotjaments dels afectats. En aquest últim cas, per les demolicions puntuals vinculades a la regeneració del Samontà, que l’Ajuntament de l’Hospitalet ja ha assumit com a necessària.
El nou consorci per al desenvolupament del campus del Clínic haurà de lidiar amb dos esculls més vinculats al nord de l’Hospitalet: la reserva de terreny per a un futur hospital general de la ciutat, que aquest diari ja va avançar que corre perill, i una aparatosa subestació elèctrica propietat d’Endesa, el trasllat de la qual està previst abans de l’any 2027 en l’actual Pla de Red Eléctrica aprovat pel Ministeri per a la Transició Ecològica.
Quant a la reserva de terreny de l’hospital general, fonts municipals del consistori hospitalenc es limiten a considerar que "pot canviar amb la nova ordenació". L’hospital és una de les grans reivindicacions històriques de la ciutat, sobretot dels veïns dels barris nord, que encara avui es veuen obligats a desplaçar-se a l’Hospital Moisès Broggi, a Sant Joan Despí, per rebre atenció mèdica. L’Ajuntament i el Departament de Salut treballen ara en una regió única d’atenció sanitària per a tota la ciutat que ha de suposar que tots els veïns siguin atesos al mateix municipi. No obstant, els detalls d’aquest nou mapa sanitari no s’explicitaran fins a l’any vinent, de manera que encara no està clar quin paper tindran els diferents centres disponibles i projectats a l’Hospitalet.
Subestació elèctrica
I la cosa es complica encara més en relació amb la infraestructura elèctrica: el seu desplaçament costa la barbaritat de 60 milions d’euros, que hauran de sufragar els propietaris del terreny, entre els quals hi ha l’Ajuntament, la promotora Metropolitan House i el Barça. Un dels condicionants de l’operació passarà per estudiar com afecta el Clínic a la subestació. El consistori hospitalenc sospesa que l’estructura pugui requerir que es dupliqui la capacitat ara projectada, amb l’objectiu d’atendre les exigents necessitats del futur campus hospitalari. "L’Hospitalet no pot assumir tant la cessió de terrenys com el cost del trasllat de l’operació", conclou Quirós.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Dos morts en un incendi agrícola a la Segarra
- Universitat Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Sense telèfon, sense diners, sense llit fix
- Cel·lulitis: Tot el que cal saber sobre la “pell de taronja”... i consells per desfer-se’n
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Nou permís El Barça podrà mantenir les obres 24h al Camp Nou en el compte enrere per a l'estrena
- Patrimoni artístic El MNAC presentarà un segon escrit al jutjat per reiterar la «incapacitat tècnica» del trasllat de la pintures de Sixena