inversió de 15 milions
L’Aquàrium de BCN celebra els 30 anys amb una gran renovació
Una imponent sala immersiva amb una projecció en 360º i l’estalvi energètic marquen les novetats de la instal·lació marina.

Patrici Bultó treballa a l’Aquàrium de Barcelona, segons ell mateix, "des que es va col·locar la primera pedra", fa ara tres dècades. És el director tècnic de l’emblemàtica instal·lació del Port Vell i va ser l’encarregat d’ensenyar ahir a la premsa els resultats de la gran renovació que ha experimentat el centre marí, que aquest 2025 celebra els seus 30 anys de vida. El grup Aspro, propietari del centre, ha desemborsat més de 15 milions d’euros per donar un aspecte més modern a l’Aquàrium i consolidar-se com una de les instal·lacions més importants del món especialitzades en els sistemes marins del Mediterrani.
No fa falta endinsar-se gaire en el recorregut per veure els resultats de la inversió. La primera parada de la ruta que segueixen ara tots els visitants és una llarga rampa que transcorre sobre la pantalla digital de terra més gran d’Europa. És tan llarga que s’hi poden reproduir imatges a mida real de catxalots. "Encara avui sabem molt poc sobre ells", explica Bultó, que recorda a la comitiva de periodistes que els experts creuen que només es coneixen el 10% de les espècies que fan vida sota el mar. "Sabem més de la superfície de la Lluna que del fons marí", recalca Bultó, just abans d’entrar en una altra de les grans apostes de la renovació.
Es tracta de la sala immersiva on l’Aquàrium projecta en 360º Viatge a les profunditats, un vídeo que submergeix els visitants fins al fons marí. A més d’admirar la bellesa dels paisatges i animals marins, els que entren a la sala i pugen a bord del SubAqua Explorer es troben plàstics, xarxes i llaunes que pretenen conscienciar el visitant de l’impacte humà sobre els sistemes oceànics. La visita també passa pel túnel submarí més llarg d’Europa.
A més de la incorporació de noves tecnologies, la divulgació científica i la conscienciació ambiental és un altre dels eixos que ha marcat la transformació de l’Aquàrium. Amb aquesta filosofia, el centre marí també ha renovat pràcticament tots els seus espais i ha omplert l’edifici de petites pantalles interactives amb jocs i preguntes per consolidar aprenentatges de manera amena. A més, per als més petits, també ha creat espais com Aqua Protectors, que permeten que els nens guanyin punts recollint restes d’escombraries que floten a l’oceà. Al final del recorregut, s’ha habilitat l’espai SOS Oceans, amb diversos jocs que informen de l’estat precari dels mars.
Sostenibilitat
Un altre eix que ha marcat la transformació d’aquest espai és la sostenibilitat. I és que ja fa anys que l’Aquàrium està il·luminat al complet per llums de led, fet que li ha permès un estalvi energètic del 70%, i ara, a més, han instal·lat plaques fotovoltaiques a la coberta, han implementat sistemes d’aerotèrmia i han optimitzat el flux de l’aigua de les instal·lacions. Tot això ha permès que, en conjunt, el centre estalviï un 21% de l’energia que consumia fins ara.
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- ACCELERANT PER AL GAMPER El Barça presumeix del nou Camp Nou, "la vuitena meravella del món"
- Conflicte al Pròxim Orient Netanyahu anuncia la mort del líder de Hamàs a Gaza durant un bombardeig
- Drets Socials La DGAIA no va informar els consellers Campuzano i Cervera del cas de la nena agredida sota la seva guarda
- Mobilitat sostenible Una quinzena de grans ciutats encara no multen els vehicles vetats
- Un registre ‘online’ permetrà a les ciutats multar a les ZBE
- CONTEXT Ja no hi ha excuses
- Prèvia de la cita a Barcelona Govern i autonomies topen abans de la Conferència de Presidents
- Viatge al Japó i Corea del Sud Illa desafia els barons del PP a parlar "seriosament" sobre finançament