Prova en auge

L’empresa propietària del Tour i la seva exsòcia pugnen per la marató de Barcelona

De les tres firmes que concursen, l’organitzadora actual de la prova, RPM, surt amb avantatge al sumar millor puntuació en l’apartat tècnic que les altres dues.

La licitació aposta per una sortida al passeig de Gràcia i la meta a l’Arc de Triomf

L’empresa propietària del Tour i la seva exsòcia pugnen per la marató de Barcelona
2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tres empreses es disputen gestionar la marató i la mitja marató de Barcelona durant els tres pròxims anys. La concessionària que gestiona les proves des del 2006, RPM Racing, competeix per mantenir el contracte davant dos aspirants més que han presentat la seva oferta en el concurs obert per l’Ajuntament. Són la catalana EMP Sports Events i la francesa Amaury Sport Organisation (ASO), coneguda per ser la propietària de grans cites esportives, com el Tour de França, la Vuelta a Espanya, la Volta a Catalunya, el Dakar i les maratons de Manchester i París, aquestA últim LA més multitudinària del món, amb 56.950 corredors que van completar el recorregut en la seva última edició.

ASO no és una nouvinguda a Barcelona. De fet, la firma francesa va unir forces amb RPM en la gestió de la marató de Barcelona a partir del 2009 i fins que van trencar fa pocs anys. Les dues societats van formar una unió temporal d’empreses (UTE) que va administrar la prova durant més d’una dècada. A més, van guanyar juntes l’última adjudicació de la marató i la mitja marató concedida fins ara, just el contracte que venç ara.

Barcelona és una plaça cobejada i el running es troba en auge a la ciutat. Prova d’això és que la marató (amb 27.000 inscrits) i la mitja marató (amb 30.000) han batut els seus respectius rècords de participació aquest 2025.

Tres pretendents

L’Institut Barcelona Esports (IBE) va fer públic ahir els noms dels tres aspirants a aconseguir el contracte, pel qual l’Ajuntament està disposat a pagar com a màxim 10,41 milions d’euros per les tres pròximes edicions de la marató i la mitja marató. L’IBE va revelar les puntuacions dels apartats que s’han sotmès a la valoració del jurat del concurs, com l’avituallament, l’ambientació de la sortida, millores en les dimensions esportiva, ambiental i social.

Notícies relacionades

En aquest capítol, RPM Racing s’imposa amb avantatge sobre els seus contrincants. L’actual contractista de la marató de Barcelona ha obtingut 46 punts sobre 53 de possibles en l’apartat tècnic. Per darrere, EMP Sports Events s’ha anotat 31,5 punts i ASO, 27. En el sobre econòmic, els tres licitadors ofereixen pagar 80.000 euros més per contractar atletes d’elit en la mitja marató i 350.000 euros més en la marató. La licitació aposta per mantenir el cèntric recorregut que es va estrenar el 2024 –amb sortida de passeig de Gràcia amb Gran Via i meta a Arc de Triomf– i potenciar-lo al seu torn, introduint-hi algunes millores sobre una base ja ben consolidada.

RMP ha gestionat fins avui la marató i la mitja marató de Barcelona i també organitza la marató de Sant Sebastià i compta amb la direcció tècnica de la Cursa El Corte Inglés en les seves dues últimes edicions. EMP Sports Events és una organitzadora d’esdeveniments esportius establerta a Tarragona i especialitzada en triatlons, el de Barcelona entre aquests.