Mobilitat

Barcelona multa centenars de bicis compartides mal aparcades i farà fora les empreses que incompleixin el contracte

Els set operadors ja han desplegat les prop de 3.500 bicis previstes, que hauran de complir la normativa per no perdre la llicència

Barcelona perd 500 bicis d’ús compartit després de la caiguda d’una vuitena empresa aspirant

Barcelona s’omple de bicicletes d’ús compartit mal aparcades

Bicicleta que durante más de un mes estivo estacionada en Consell de Cent

Bicicleta que durante más de un mes estivo estacionada en Consell de Cent / Carles Cols

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A la plaça de Rovira i Trias, a l’eix verd de Consell de Cent, a Pla de Palau, a Glòries, en una vorera diminuta del Raval... Les bicicletes d’ús compartites desperten mal aparcades a qualsevol racó de Barcelona, i no són pocs els casos en què es passen dies, sinó setmanes, en un mateix lloc sense que ningú les agafi. Ja estan desplegades les 3.478 unitats que el desembre passat van quedar en mans de set empreses que han adquirit el compromís de complir i fer complir tant les bases del concurs públic com l’ordenança de circulació de vianants i vehicles, que detalla on es poden estacionar i on no.

Col·locat el tauler de joc, el consistori avisa: no li tremolarà el pols si han de retirar llicències als operadors que entorpeixin la convivència a la via pública. Desenes de bicis han sigutretirades i les multes van que volen: en els primers dos mesos del 2025 van ser un total de 673 denúncies. Difícil tasca per a les adjudicatàries, tenint en compte que els seus principal client és, sobretot, el sempre imprevisible turista.

En l’anterior licitació no hi va haver retirada de credencials per part del govern local, però sí que van anar caient empreses per l’excessiva atomització de l’oferta. Perquè puguin comparar, només hi ha un operador de bici pública: el Bicing. Eren també set companyies diferents, però només en van acabar quatre (Ride, Cooltra, Donkey Republic i Bolt) i amb la meitat de bicis que van arrencar el maig del 2020 (la mateixa que ara), quan es va fer la primera convocatòria pública per posar ordre en un negoci que abans ja funcionava de manera alegal.

Una bici compartida, en una vorera raquítica de Gràcia /

J. O.

Adrià Gomila, director dels serveis de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, explica a aquest diari que ja està activada la nova aplicació que permet al consistori tenir geolocalitzades totes les bicicletes. És una eina d’ús intern que no existia en l’anterior licitació i que ha de permetre fiscalitzar el compliment del contracte, ja que, entre altres coses, els operadors no poden tenir més del 50% de la flota a la zona centre de la ciutat, la que més demanda genera.

«Ara ja hem començat a fer requeriments a les empreses que incompleixen les normes. També hem començat a sancionar i a retirar bicicletes. Els que ho facin bé, perfecte. Però els que no, poden quedar-se sense llicències. El mateix plec de condicions del contracte contempla la rescissió en cas d’incompliment», afirma Gomila.

Paperera a pedals

En aquest primer semestre s’han produït casos surrealistes. Com la bicicleta, detectada per Carles Cols, que durant més d’un mes s’ha mantingut estacionada a Consell de Cent, entre el passeig de Gràcia i Pau Claris. Sempre la mateixa, sense estar espatllada, al costat d’un arbre i molt a prop de la terrassa d’un bar. O la que durant dies va estar en un carrer de Gràcia tallant el pas sense que ningú se l’emportés. O la que a rambla de Catalunya es va convertir, al cap d’uns dies d’estada, en una improvisada paperera, amb la seva cistelleta plena de llaunes i gots de plàstic.

Bicicletes de Bolt mal aparcades al parc de la Ciutadella /

Marc Asensio Clupés

El 23 de desembre, el consistori informava de l’adjudicació de les llicències a set empreses. Serien 3.478 llicències, amb 500 més que estaven en suspens perquè a un vuitè aspirant, Hello Bike, li faltava emplenar part de la documentació. Aquesta multinacional xinesa va acabar per caure, i l’ajuntament va decidir no repartir les seves credencials entre la resta a l’espera de veure com respon el repartiment que sí que estava aprovat. De moment, regular. Si més no, millorable.

Pròrroga tecnològica

Notícies relacionades

En aquella notificació de finals del 2024 es detallava que les adjudicatàries disposaven «d’un període d’un mes per desplegar les flotes a l’espai públic». «L’incompliment dels requisits i/o desplegament de les flotes –prosseguia el consistori en la seva nota de premsa– comportarà la retirada de les llicències a aquelles empreses que no compleixin». Però hi va haver un problema amb la plataforma tecnològica que ara ja les té totes geolocalitzades, amb la qual cosa es va donar certa màniga ampla perquè les bicis anessin arribant.

Ara ha arribat el moment de la fiscalització diària. El consistori, de fet, tot i que no vol donar noms, ja té clar quines empreses estan funcionant bé i quines tenen molt a millorar. Difícil endevinar com avançarà l’invent, però fa la sensació que la bici compartida es dirigeix cap a un nou escenari de selecció natural, com en l’anterior licitació, en la qual només sobreviuran les que millor mariden el model de negoci amb el bon ús de les seves bicis.