Polèmica a Badalona per l’ús del castellà en la Cavalcada
ERC considera que arraconar el català en un tram de la rua "segrega per primera vegada" la població. El consistori treu ferro a la qüestió.

Imagen de una de las carrozas de la cabalgata de Reyes 2025 en Badalona /
Milers de persones van sortir als carrers de Badalona diumenge passat per disfrutar de la Cavalcada de Reis, que va recórrer bona part de la ciutat des de les sis de la tarda, després de l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar en helicòpter un parell d’hores abans. Malgrat un "problema tècnic en l’eix del remolc" de la carrossa del rei Melcior, que va obligar a parar la comitiva uns minuts, la Cavalcada es va desenvolupar sense més sobresalts i, a diferència de l’any passat, la pluja no va fer acte de presència.
No obstant, la polèmica no ha esquivat aquest any l’esdeveniment, i ha estat el bilingüisme el germen de la controvèrsia. En un comunicat, el grup local d’ERC va lamentar ahir que "l’equip d’Albiol" introduís "els discursos, proclames i comunicacions en castellà en un tram de la Cavalcada", concretament durant la part inicial de la rua, que va transcórrer pel populós barri de Llefià. "ERC considera que aquest fet segrega per primera vegada la població de Badalona i no promou la cohesió social". D’acord amb els republicans, l’Ajuntament va incórrer en una "vulneració" del Reglament d’Usos Lingüístics de Badalona.
"Normalitat"
Al respecte d’això, fonts municipals treuen ferro a l’assumpte: "Hi ha moments en què es combinen els dos idiomes per part dels speakers amb absoluta normalitat, com creiem que ha de ser". Tampoc considera el Govern local que el bilingüisme en la Cavalcada sigui cap novetat: "Es va fer el mateix que l’any passat, que el 2021 quan governàvem i que en el mandat 2011-2015", asseguren.
Per al president del grup municipal d’ERC, Àlex Montornès, "no té cap sentit incloure el castellà en el recorregut, tret que l’objectiu sigui la involució de la llengua i la cultura catalanes", ja que "gràcies al model d’immersió lingüística, els nens i nenes entenen i parlen el català".
Un altre dels punts de desacord dels republicans amb el Govern local és la manera en què els Reis d’Orient són rebuts a la ciutat. Si bé fins fa dos anys Ses Majestats arribaven amb vaixell a la platja, ara ho fan per via aèria, en un helicòpter que aterra a l’estadi municipal: "Badalona, com a ciutat de mar, té un passat mariner que forma part de la seva història i cultura –sosté ERC en el seu comunicat–. Privar els nens d’aquesta experiència és desconnectar-los de la nostra essència i del vincle que ens uneix amb el nostre patrimoni".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables