El primer restaurant vegetarià de Barcelona

L’edifici del Portal de la Pau, que ha recuperat aquest agost una de les seves façanes icòniques, va acollir a principis del segle XX un luxós restaurant, el Mundial Palace, i al seu menjador es va constituir la Lliga Vegetariana de Catalunya i es va servir el primer menú a Barcelona sense carn ni peix.

El primer restaurant vegetarià de Barcelona
2
Es llegeix en minuts
DAVID MARTÍNEZ HERRADA

Després de la retirada de les bastides, l’antiga seu del Port de Barcelona torna a lluir la seva millor cara un cop completada la primera fase de restauració. El que poca gent sap és que aquest edifici, abans de convertir-se en les oficines de la Junta d’Obres del Port, va acollir un dels restaurants més luxosos de la ciutat, el Mundial Palace.

L’edifici, obra de l’enginyer Julio Valdés, va ser construït originalment com un embarcador del Moll de Drassanes. Inaugurat el 1907, les seves instal·lacions oferien tota mena de comoditats per als viatgers, com sales de repòs, telefonia, enllustrador i perruqueria. El pis superior de la terminal marítima va ser destinat a la cafeteria i el restaurant. L’establiment, batejat com a Mundial Palace, va obrir les portes l’1 de febrer de 1908.

L’elegància del local feia honor al seu nom. Disposava d’un immens saló decorat luxosament que podia acollir fins a mig miler de comensals. Els àpats anaven acompanyats amb música d’orquestra en directe. Els divendres, el xef Josep Serra servia el seu bouillabaisse, un plat que va adquirir gran popularitat. En poc temps, el Mundial Palace es va convertir en un dels restaurants preferits de la burgesia barcelonina i fins i tot va ser visitat pel rei Alfons XIII.

El març de 1908, un mes després de la inauguració, es va constituir la Lliga Vegetariana de Catalunya, la primera associació d’aquestes característiques al país. Entre els promotors, a més del xef Josep Serra,hi havia molts metges. I és que els primers vegetarians barcelonins no ho eren per consciència animalista, sinó per motius de salut. Seguien els corrents higienistes, ja que atribuïen molts mals dels obrers al consum de carn, alcohol i cafè.

La fundació de la Lliga es va celebrar amb un banquet vegetarià, el primer de Barcelona. L’àpat, que va aixecar gran expectació, va tenir lloc el 29 de març de 1908 al Mundial Palace. Van assistir-hi 250 comensals, bona representació de les classes acomodades barcelonines. Els plats del menú d’aquell dia tenien noms tan singulars com Entretenimentos Brahma, Arroz Pitágoras i Tortilla Tolstói, en homenatge als defensors del vegetarianisme de diferents èpoques.

No s’hi va servir carn, ni peix, però sí formatge i truita. Tampoc hi va haver alcohol. El vi es va substituir per suc de raïm i el cafè, per malta. L’acte va acabar amb els comensals entonant La Farigola, poema de Mossèn Cinto Verdaguer que es va convertir en el primitiu himne dels vegetarians catalans.

Notícies relacionades

Després del banquet fundacional de la Lliga, Josep Serra va instaurar un menú vegetarià que se servia els dissabtes per 3,50 pessetes. Els plats incloïen protosa i nuttosa, dos substituts de la carn inventats pel doctor Kellogg, famós pels seus cereals. D’aquesta manera, el Mundial Palace es va convertir en el primer restaurant amb menú vegetarià de Barcelona.

La iniciativa va durar nou anys. El 1917, la Junta d’Obres del Port va decidir no renovar el contracte del restaurant i va destinar l’edifici a les seves oficines, que posteriorment van ser-ho de l’Autoritat Portuària.