Gràcia, sense actes de cultura popular

Cinc dels vuit grups de la coordinadora de colles rebutgen l’acord per salvar les divergències amb la Vella de Gràcia, i l’ajuntament retira el permís a una desena d’activitats, com els correfocs, tabalers i grallers.

Gràcia, sense actes de cultura popular
4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cal remetre’s a anys tràgics per trobar els precedents d’una festa major sense els signes d’identitat que Gràcia ha conservat durant més de dos segles. En tres ocasions al segle XIX –al declarar-se brots de pesta a l’antiga localitat independent de Barcelona–, durant la Guerra Civil i el 2020, amb la covid, la Vila es va quedar sense celebracions i, en conseqüència, òrfena de les seves tradicions seculars. Aquest estiu hi haurà festa, però el desacord irresoluble entre les colles i la negativa del districte a autoritzar les desfilades pirotècniques dels diables si no es deposaven les divergències provocaran que el gros de les activitats de cultura popular no se celebri. Són les més arrelades a la vida veïnal d’un barri que sent la gentrificació i la pressió turística com a amenaces.

Les negociacions d’última hora per salvar la integritat del programa van naufragar ahir. La conseqüència és que el barri es queda sense els correfocs i una llista notable d’actes en què s’exhibeixen trabucaires, gegants, tabalers i grallers, entre d’altres. El malestar va empènyer les colles a irrompre ahir davant la seu del districte, una mitja hora abans del pregó que dona inici a les celebracions. Van protagonitzar una manifestació sorollosa, dirigida contra els partits del districte i la Fundació Festa Major de Gràcia. "Sense cultura, no hi ha festa", era el clam a la plaça de la Vila.

Les hores prèvies al pregó van ser realment vertiginoses, també deslluïdes, al suspendre’s el preludi de la festa, sense cercaviles, acte de lluïment ni Ball de l’Àguila mentre els caps de les colles dirimien diferències. La Coordinadora de Colles de la Vila de Gràcia i el grup històric de diables del barri, la Vella de Gràcia, es van reunir sota mediació del districte per intentar tancar un acord que segellés, si més no, una treva agostenca per aïllar les celebracions populars de les desavinences, que estan gestant-se des de l’edició de l’any passat. Si les discrepàncies persistien, havien de quedar aparcades fins al mes de setembre, quan s’espera que una empresa especialitzada en mediacions de conflictes intervingui per ordre del districte de Gràcia per procurar posar pau.

Decorats protegits

Amb els carrers del barri ja engalanats i els seus decorats protegits pel temor que el cel plomís descarregués un ruixat, es va arribar a un principi d’acord quan només faltava una hora per al pregó de la festa. El compromís es va sotmetre a votació de cada una de les vuit colles del barri integrades a la coordinadora, de la qual la Vella de Gràcia es va desvincular uns mesos enrere pel conflicte obert.

Segons fonts dels grups de cultura popular, cinc grups van rebutjar firmar l’entesa, mentre que les altres tres van aprovar les condicions per reconciliar-se amb la Vella. "Serà un any passat per aigua. Uns pocs s’han petat la festa", censurava un membre de les colles, descontent per la divisió que va sembrar desconcert en l’inici d’una cita gran al calendari de Barcelona.

Al fracassar els compromisos que es forjaven fins a escassos minuts abans d’iniciar-se els actes, l’ajuntament va anunciar a quins actes nega el permís, que cauen del programa si no es fa un gir de guió per ara improbable. A part dels actes anul·lats abans del pregó, aquest dijous no hi haurà les matinades de gralles i tabalers ni es recorrerà el seguici ni hi haurà el Matí de Festa Major, que congrega les diferents colles.

En canvi, les dues cercaviles d’avui sí que compten amb llicència de l’ajuntament per celebrar-se, al ser organitzades per la Fundació Festa Major de Gràcia. Malgrat tot, hi ha debat entre les colles sobre si participar o no després de la decisió de l’ajuntament, que titllen de "prohibició", de manera que podria ser que al final també caiguessin del programa. El que és segur és que diumenge no hi haurà tabalada infernal ni pica-pica de versots. I dimecres vinent cauen dues cites ineludibles, tant el correfoc infantil com el gran recorregut de foc de la nit, que prologa el punt final de les celebracions.

L’ambient enrarit que va dominar ahir a la plaça de la Vila va alterar la posada de llarg de la festa major. Una forta esbroncada va rebre la sortida de les autoritats al balcó. "No hi ha festa completa sense les colles", va vociferar la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López, apaivagada pels xiulets. Minuts abans, López va lamentar la tensió i la incertesa que es va apoderar d’una festa que tem veure’s adulterada i rebaixada sense part de les seves senyes. "És una situació inèdita", va advertir.

Dos dels gegants fills de la Vila, el Torradet i la Gresca, van ser els pregoners elegits per a l’ocasió. En el seu discurs, van confessar que els corquen els dubtes que planen sobre els dies grans de Gràcia. "No sabem si aquest any podrem participar de les festes", van reconèixer.

Notícies relacionades

El costum

"Nosaltres, que no tenim res a veure amb els diables, tampoc podrem sortir. És una ficada de pota dels polítics", es va queixar un membre de la colla dels gegants de Gràcia. Al seu torn, va carregar contra la Vella de Gràcia pel fet que va originar la ruptura, ara fa un any, quan la coordinadora la va sancionar per llançar petards enmig d’un acte en què no estaven previstos. Ells, al seu torn, van defensar que es van cenyir al que havia sigut costum. "Van causar un ensurt terrible a la plaça. Hi va haver una allau de xavals, cada un escapant per un costat... Per sort, no va passar res", va recordar.