Litoral en transformació

Compte enrere per al Balcó Gastronòmic

Els 12 operadors seleccionats ultimen els seus interiorismes

Els dos locales disponibles sortiran a concurs a la tardor

 A poques setmanes de l’estrena culinària del nou Port Olímpic, a partir de finals d’agost, els operadors de restaurants i botigues gastronòmiques estan submergits en una espiral d’obres. 

Compte enrere per al Balcó Gastronòmic
8
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El nou Port Olímpic de Barcelona que ja ha començat a aixecar el teló té poc a veure amb el dels Jocs Olímpics: només comparteix les vistes al port esportiu, el Mediterrani de fons o la possibilitat de menjar-se un arròs de cara al mar i amb la sensació d’estar gairebé de vacances. Però la resta de l’escenari ha canviat perquè el recinte mariner està ara molt més obert a la ciutat, ha esborrat el seu búnquer de discoteques decadents, ha propulsat l’anomenada economia blava i s’ha inventat un Balcó Gastronòmic que aspira a ser referent local, a anys llum de la versió de 1992. Acabat d’inaugurar l’espai ciutadà, i a poques setmanes de la seva estrena culinària, a partir de finals d’agost, els operadors de restaurants i botigues gastronòmiques estan submergits en una espiral d’obres que EL PERIÓDICO ha pogut visitar per conèixer els detalls del qual serà un imant per a centenars de milers de comensals i curiosos cada any.

El recinte, que en la nova etapa gestiona l’ajuntament a través de l’empresa municipal BSM, va esborrar del mapa la seva oferta nocturna al moll de Mestral, i ha redissenyat l’oferta del de Gregal amb una inversió de 20 milions d’euros per desplegar el repertori de sabors. El renaixement ha despertat gran expectació ciutadana perquè és un salt qualitatiu bestial, després que els de l’anterior etapa haguessin anat quedant passats. Els nous establiments en format verge van ser entregats al maig als operadors que van guanyar el concurs públic per a la seva adjudicació, a fi que cadascun porti a terme el seu propi interiorisme.

Etapa assossegada

El denominador comú és que tot i que l’horari de restauració permet a Barcelona obrir fins a les 2.30 o 3.00 hores de la matinada segons el dia, en la majoria de casos les cuines es tancaran entre les 23.00 i les 00.00 hores, amb marge per a tertúlia i alguna copa, però sense més ni més banda sonora que el fil musical de cadascun. La zona obre una etapa assossegada i eminentment diürna. Per dinamitzar-la, més enllà de la Copa Amèrica, el consistori ha programat una bateria d’activitats lúdiques i culturals.

En plena canícula, centenars d’operaris treballen aquests dies per donar forma a cada proposta. Un dels empresaris més il·lusionats és Toni Herrero, del Crangrejo Loco, una marca veterana de l’etapa anterior, que no ha dubtat a repetir aventura, malgrat la forta inversió que suposa formar part del Balcó. "Vam estar des del principi fins al 2023, i tornem ara per continuar amb la nostra cuina tradicional marinera, introduint algun plat més contemporani", explica a aquest diari el fill del fundador en visita d’obres.

L’empresa familiar no s’ha creuat de braços en aquest parèntesi, quan van traslladar la seva plantilla al seu nou local de l’Eixample (a Aribau, 115 on antany va estar La Camarga). Ara mantindran les dues opcions, tot i que la del Port Olímpic suposa posar tota la carn a la graella, després de la crisi de la pandèmia, el tancament per renovació de la zona, i el nou projecte. El seu establiment és dels més grans (de 737 metres quadrats en total) i un dels quatre de la planta a nivell de carrer, situat al fons del moll. Des de la seva terrassa el comensal se sentirà gairebé en un creuer, com a part d’un horitzó blau, amb vistes també a l’escola de vela. Arrencaran la tercera setmana de setembre, calculen.

Tenint en compte la gran dimensió de la sala (per a 174 comensals, més 80 a l’exterior) compartimentaran el seu espai per donar-li més sensació d’intimitat. El restaurant s’encapçalarà amb un gran expositor de marisc, i destacarà per l’espectacular sostre voltat que han aconseguit construir amb pladur i revestiment personalitzats, trencant la fredor del motllo original. També amb els seus terres de fusta. Herrero no oculta que el tiquet mitjà serà una mica més alt en aquesta seu marinera, per l’entorn, els costos i serveis prèmium que ofereix el Balcó, on fins i tot a l’ombra hi ha plaques fotovoltaiques d’última generació.

Obertures esglaonades

Fonts de BSM indiquen que cada operador podrà obrir al seu ritme en les pròximes setmanes. Però tots els adjudicats estaran actius quan arribi la final de la Copa Amèrica, a l’octubre. Només dos espais ◘–que havien sigut atorgats per concurs públic als també veterans La Fonda del Salamanca i La Barca del Salamanca, que finalment van baixar del muntatge– queden temporalment disponibles en la planta inferior. L’empresa municipal no tornarà a obrir nou concurs fins passada la competició de vela, per no afectar l’activitat i deixar que els futurs operadors portin a terme les seves obres durant l’hivern.

Tot i que aquests dos estaven destinats als apartats de cuina catalana i mediterrània (les bases preveien que hi hagués varietat per evitar un overbooking de paelles o peixos, atès l’enclavament), BSM preveu obrir els criteris de selecció. La màxima continua sent "oferta gastronòmica diversa, de qualitat i amb caràcter barceloní", assenyalen.

Al tram superior, la resta de locals també destaquen pels seus protagonistes o conceptes. El primer i més visible, a peu de passeig, serà la nova aventura de Sagardi, amb el nom de Kresala (significa salnitre en eusquera) bascos al foc per Gregorio Tolosa (artífex d’una de les millors graelles d’Espanya en el Bidea2, a Navarra). D’aquesta aliança neix un dels espais més destacats, ja que tot i que compta amb menys metres quadrats (un total de 476) perquè resulti més manejable i conforme a la seva cuina, estarà presidit per una nova graella Josper de gairebé cinc metres, que a més es convertirà en un nou model comercial.

Es visualitzarà des dels seus finestrals, temptant el comensal fins als seus peixos i mariscos, il·lustra al peu del canó l’empresari Iñaki López de Viñaspre. "El fonament són la graella i el producte del mar, que serà un espectacle", relata, tot i que mantindran el comodí de la seva "costella" per als carnívors. El seu espai, amb gran expositor del gènere, cava de vins i moltes vistes al Mediterrani, elegeix un interiorisme fresc i protagonitzat per 5.700 rajoles artesanals de diferents tons del terra al negre, passant per un mar de blaus i verds que els paletes col·loquen amb cura seguint un pla detallat com si fos un tetris.

Evocació a Gaudí

A continuació se situa una de les sorpreses del Balcó, El Tribut, també de 737 metres quadrats i auspiciat per diversos socis, alguns del sector i altres que no han dubtat a apostar per aquest singular homenatge a Gaudí, en què ni el seu nom ni la seva obra s’esmenten explícitament, però tot evoca el cèlebre arquitecte i sobretot als seus "valors", assenyala el cap visible de l’espai, David Carbó.

El seu disseny serà el més sorprenent, en tant que recrea columnes, formes i evocacions a l’obra de l’artista. Ho han concebut sota les premisses del natural i orgànic en la seva arquitectura i interiorisme, la connexió amb el territori català i el Mediterrani, la creativitat i l’hospitalitat, detalla. Mentre que la seva cuina apunta a la reivindicació del receptari català, mariner i amb plats icònics, avança. Serà una oferta per a uns 200 comensals pel que fa a l’aforament, i per un tiquet mitjà d’uns 55 euros, preveuen, amb idea d’obrir també durant la tercera setmana de setembre.

L’oferta a nivell de carrer es completarà amb Eldelmar, dels germans Torres de la mà del grup de restauració Pantea Group, i que també té per davant uns dos mesos més d’obres. Els xefs, amb tres estrelles Michelin, ho defineixen com "un viatge multisensorial en el qual assaborir la riquesa gastronòmica del Mediterrani, amb una cuina basada en producte autòcton i de proximitat". Han avançat que serà un "concepte gastronòmic únic i ple de personalitat", emmarcat en "una avantguarda tranquil·la de sabors amables". I menys elitista que el seu restaurant premiat, atesa la dimensió de l’enorme local Port Olímpic, que corona una balconada de gairebé 200 metres quadrats sobre la platja com a la resta de locals del tram superior.

Notícies relacionades

Per sota, hi ha set restaurants més (amb locals una mica menors, però més terrassa, que ronden els 700 metres totals) i tres botigues gastronòmiques intercalades (el local de menjar saludable Faborit, la gelateria Esferic i la marca d’empanades Les Muns). En aquest nivell s’encadenen el Superlocal (també de grup Pantea) com a opció flexiteriana (molta oferta vegetariana, però també carns i peixos) i producte d’un radi de proximitat de menys de 100 quilòmetres, que també es reflecteix en la seva decoració. Tindrà un espai de cocteleria d’autor i un lloc de pizza artesanal take away per portar a casa o a la platja.

Al costat, hi ha els dos locals vacants. Els segueixen el Vraba (que fusiona cuina catalana i japonesa, del Grup Restauració Aventura); l’establiment de cuina del mar del grup Família Nuri (de Ca la Nuri) que encara no ha concretat el seu nom perquè van ser els últims en afegir-se al Balcó, després de la marxa de La Taberna Gallega de Marcos, com va informar aquest diari; Platets (tapes, a càrrec d’un grup entre els socis de les quals figuren els responsables de Red Fish) i la cantina Casa Carmen, que per contracte –i amb una renda més continguda– haurà d’oferir menús de migdia amb què BSM ha volgut assegurar que hi hagi una oferta assequible per a treballadors de la zona, tot i que a la nit tindrà la seva pròpia carta.