Setge als clubs cannàbics

Barcelona ordena el tancament de 30 locals i prepara la clausura dels 182 restants. Diverses inspeccions de l’ajuntament i de la Guàrdia Urbana han acreditat nombrosos incompliments.

Setge als clubs cannàbics
4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Ofensiva de Barcelona contra els clubs cannàbics de la ciutat. L’ajuntament va iniciar la setmana passada els procediments sancionadors contra 30 associacions cannàbiques, cosa que n’implica el tancament entre sis mesos i dos anys, tal com estableix la normativa. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, diverses inspeccions de tècnics dels 10 districtes de la ciutat i agents de la Guàrdia Urbana han aconseguit indicis contra aquests clubs per considerar que són "els més conflictius", ja que generen queixes dels veïns o s’ha pogut acreditar consum i possible venda in situ.

Actualment, Barcelona té 212 clubs cannàbics regularitzats. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 2019 suspenia el pla especial urbanístic per a l’ordenació del 2016 de clubs i associacions de consumidors de cànnabis a la ciutat, al considerar que envaïa una competència estatal en matèria de legislació penal. El 2021, el Tribunal Suprem (TS) va inadmetre el recurs del consistori i la decisió judicial va ser ferma.

A partir de llavors, l’ajuntament va iniciar el procediment per ajustar a la norma actual el funcionament d’aquests clubs cannàbics, ja que no poden, seguint la legislació, promoure, consumir o cultivar aquest tipus de substàncies. Per determinar els 30 expedients de tancament, el consistori ha tingut en compte "els antecedents" de cada local, com explica a aquest diari Yolanda Hernández gerent de les Corts i coordinadora del projecte d’inspecció d’associacions cannàbiques de la gerència territorial de l’Ajuntament de Barcelona.

Més que la sanció econòmica

D’aquesta manera s’han tingut en compte les inspeccions realitzades anteriorment, les queixes rebudes o les multes imposades per incomplir l’activitat. L’expedient de tancament és un pas més que la sanció econòmica i desemboca en el precinte del local com a màxim fins als 24 mesos. Les notificacions de clausura d’aquests 30 clubs han acabat aquesta setmana i ara s’obre el termini d’al·legacions dels afectats, que l’ajuntament haurà de respondre.

El tinent d’alcalde de Prevenció, Seguretat, Convivència i Règim Interior de Barcelona, Albert Batlle, remarca en declaracions a aquest diari que els clubs cannàbics "no tenen lloc" a la ciutat, ja que han de complir la normativa actual. A més, diu que aquests locals "formen part de la problemàtica que envolta el consum de droga, així com de la distribució i del comerç". "És un problema que volem pressionar i els tècnics i els agents de la Guàrdia Urbana han de vetllar pel compliment estricte de la llicència que tenen", afirma.

Malgrat els recursos que es puguin interposar, el consistori afirma que en tres mesos se n’ordenarà el tancament, tret que algun local ho decideixi fer abans pel seu compte de manera voluntària. La intenció municipal és seguir amb la mateixa política en els 182 clubs que quedaran i ordenar-ne la clausura si s’incompleix la normativa que impedeix consum o promoció. Un terç dels 30 locals que han d’abaixar la persiana estan entre Ciutat Vella i l’Eixample.

Tècnics municipals i agents de la Guàrdia Urbana van realitzar durant els últims mesos una inspecció de 57 clubs cannàbics que ha portat aquests 30 procediments sancionadors de tancament d’obligat compliment per via administrativa. Hernández recorda que després de la sentència del TSJC es va enviar una carta als clubs perquè complissin la normativa i en la qual se’ls advertia de possibles multes en cas de no fer-ho. Entre els obstacles amb què ha lidiat el consistori hi ha per exemple que alguns clubs estan habilitats com a domicilis i, per tant, entrar-hi requereix una ordre judicial.

Contra els promotors

L’intendent Pedro Jiménez, subcap de la Divisió Territorial de la Guàrdia Urbana de Barcelona, explica que una de les pràctiques que han enfortit els expedients de tancament és descobrir captadors, persones que en la via pública s’encarregaven de promocionar els clubs cannàbics principalment entre turistes i acompanyar-los fins als locals. "La captació és una il·legalitat, ja que no es permet la promoció per al consum", destaca l’intendent.

Notícies relacionades

A més, aquests clubs estan inscrits en el registre com a associacions i la normativa impedeix inscriure no residents a la ciutat com a socis, per la qual cosa la presència de turistes, que s’ha constatat, és il·legal. La seva estada a la ciutat és temporal, així que no poden considerar-se veïns de cap manera. "Hi havia clubs amb milers de socis a Ciutat Vella", assenyala el consistori.

A més, Barcelona té uns 30 clubs cannàbics il·legals, el tancament dels quals és més ràpid perquè no tenen llicència. Habitualment les queixes veïnals per soroll o olor de droga permet detectar-los, assenyalen els responsables municipals. El 2022, la Guàrdia Urbana va realitzar 223 inspeccions, però només va poder entrar en 159, ja que 48 no els van deixar accedir i 13 estaven tancats. Dels 159 que van poder inspeccionar, uns 85 incomplien la normativa totalment.