Les platges de BCN s’omplen de festa i revetlla

La multitud es va acostar a la sorra del mar hores abans del capvespre, mentre que els xiringuitos van tornar a lamentar haver de tancar de matinada per la pèrdua de facturació.

Les platges de BCN s’omplen de festa i revetlla

alba casanovas torre

3
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

La tradició dicta que la revetlla de Sant Joan comença quan l’ocàs inunda de foscor del cel, però la festa per celebrar el solstici d’estiu fa temps que decreta les seves pròpies normes a Barcelona. Perquè celebrar una de les cites més importants del calendari en la nit més curta de l’any (encara que fos simbòlicament, ja que la real va ser un dia abans) bé podria ser un oxímoron. Així, desenes de milers de persones van començar la gresca molt abans del capvespre. Ho van fer abraonant-se sobre les platges, tot i que després les fogueres i els petards es van repartir per tota la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona no va fer pública la previsió de quanta gent s’amuntegaria a les platges de la ciutat perquè la realitat, any rere any, empetiteix aquesta estimació. Tot i així, el llistó no va baixar de les 60.000 persones. Per això, el consistori va activar un ampli dispositiu especial, tant de seguretat, civisme i convivència com de neteja.

El consistori tampoc no va comunicar si, igual com en l’última celebració de Sant Joan, la Guàrdia Urbana de Barcelona va mobilitzar 400 agents per al dispositiu especial de la revetlla. Tot i així, l’operatiu va ser el mateix. A més de patrullar pel front marítim, van canalitzar la multitud perquè desemboqués a la platja de la Barceloneta pels extrems del barri i, d’aquesta manera, blindar el descans dels veïns. Tot i que no ho van aconseguir del tot, ja que les aglomeracions es van accentuar a partir de les deu de la nit i la gent va buscar i va aconseguir trobar vies de fugida.

En canvi, la gentada ansiosa i amb ganes de divertiment va passar més desapercebuda en l’accés a platges veïnes. Amb tot, trobar un buit lliure per estendre la tovallola i disfrutar de la nit més màgica de l’any va ser complicat, encara que el sol no s’havia post. El mateix passava amb les estones de silenci davant tants petards, focs artificials i música. Per contra, el mar esperava en calma que la multitud s’hi endinsés, potser perquè el ritual de banyar-se a la mitjanit sí que continua intacte a la capital catalana.

Xiringuitos ofuscats

Un any més, i ja en van tres de consecutius, als xiringuitos els va fer mal que els vetessin organitzar festes i que haguessin d’abaixar la persiana a dos quarts de quatre de la matinada. Alguns d’aquests locals situats en la Barceloneta i al Somorrostro van afirmar que durant la revetlla podrien facturar fins a un 30% més si els aixequessin el veto.

A més, van criticar que la mesura dona ales a la venda il·legal de productes. En aquest sentit, van abundar els venedors ambulants que repetien incansablement la paraula barat. Més enllà d’oferir refrescos i cerveses, els turistes, molts d’ells encara amb la ressaca dels concerts de Bruce Springsteen i del Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1, perquè així ho delatava la indumentària, se sorprenien de veure com treien de les neveres tota mena de còctels ja preparats.

Respecte a les fogueres, tot i que en van cremar una vintena que estaven autoritzades per l’Ajuntament repartides pels barris, un número més alt que l’any passat, només quatre ho van fer amb més de 250 quilos de fusta i trastos, dues menys que el 2023. D’altra banda, es van celebrar una cinquantena d’activitats i revetlles auspiciades per associacions de veïns i comunitats.

Notícies relacionades

Exèrcit d’operaris

A l’hora de tancar la present edició no s’havien produït enlloc de la ciutat contratemps de consideració. La festa havia d’arribar al final a les sis del matí, quan els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana tenien ordres de desallotjar totes les platges perquè un exèrcit reforçat d’operaris de neteja de l’Ajuntament de Barcelona les deixés en unes condicions optimes per als banyistes.