Solidaritat. Acció col·lectiva

L’ACNUR i la Fundació "la Caixa" celebren el Dia Mundial del Refugiat

RESULTATS

El projecte MOM ha arribat a 1,5 milions de persones a Etiòpia

L’ACNUR i la Fundació "la Caixa" celebren  el Dia Mundial del Refugiat

Acnur

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Oficina a Espanya de l’ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats, juntament amb Fundació "la Caixa" i el Comitè espanyol de l’ACNUR van commemorar el Dia Mundial del Refugiat, en un any que torna a registrar xifres rècord en desplaçament forçat, amb 120 milions de persones obligades a fugir arreu del món. En un context marcat per nous conflictes, crisis enquistades i l’efecte multiplicador del canvi climàtic, l’esdeveniment va destacar la importància de la solidaritat amb les persones refugiades i desplaçades, i la recerca de solucions que els permetin reconstruir les seves vides i els tornin l’esperança.

El Dia Mundial del Refugiat va comptar amb una dimensió participativa i lúdica, a través dels murals interactius del col·lectiu artístic Boa Mistura, instal·lats davant el Museu de la Ciència CosmoCaixa a Barcelona i a CaixaForum Madrid i CaixaForum València. Els tres espais van celebrar actes simultanis amb la presència de persones refugiades i representants de les entitats organitzadores, en els que es va convidar el públic i visitants a participar en la pintura del mural. A través d’aquesta acció col·lectiva, les paraules CONFLICTE, SEQUERA i DESIGUALTAT, algunes de les principals causes que hi ha darrere del desplaçament forçat, es van anar transformant i van deixar pas a la paraula REFUGIATS, que és la conseqüència de moltes d’elles. En aquesta acció de sensibilització es va posar en relleu com la solidaritat, expressada a través de l’art, pot transformar les societats i mobilitzar l’esforç col·lectiu per millorar la vida de les persones refugiades i desplaçades.

Notícies relacionades

L’ACNUR i la Fundació "la Caixa" sumen forces des de fa 22 anys per millorar la vida de les persones refugiades i desplaçades. Més concretament, entre les experiències internacionals positives hi ha el projecte MOM, impulsat per la Fundació "la Caixa" i que té per objectiu lluitar contra la desnutrició infantil en camps de refugiats a Etiòpia. Des de 2017, aquest projecte ha arribat a més d’un milió i mig de persones, 920.000 d’elles nens i nenes, ajudant a reduir en un 18% la mortalitat infantil i en un 58% la taxa de desnutrició severa.

Així mateix, el testimoni d’una refugiada siriana ha permès conèixer l’impacte de les accions impulsades arran del Fòrum el 2023. Es tracta d’iniciatives nascudes de compromisos adoptats per diferents actors en el Fòrum, i que permeten la reunificació de famílies separades, que faciliten l’accés a formació, a mentors i a coach que orienten i assessoren, oportunitats d’ocupació.