Els ‘millors del món’ en cultura, oci i gastronomia propulsen Barcelona

La capital catalana suma premis mediàtics: el recent reconeixement del Disfrutar com a número 1 en The World’s Best 50 Restaurants o el de la Boqueria com a millor mercat del món són només dos exemples.

Els ‘millors del món’ en cultura, oci i gastronomia propulsen Barcelona
4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Menjar, beure o ballar a Barcelona s’ha convertit en un reclam internacional en si mateix, després que la ciutat hagi anat acumulant els millors premis en aquestes activitats. El recent reconeixement al restaurant Disfrutar com el número 1 en The World’s Best 50 Restaurants 2024 engreixa la llista de reclams hedonistes de la capital catalana i catapulta els seus protagonistes a un èxit encara més gros del que ja tenien. S’afegeixen a d’altres medalles d’or internacionals aconseguides recentment per equipaments públics locals, com la biblioteca Gabriel García Márquez, al districte de Sant Martí, o el mercat de la Boqueria.

L’alcalde Jaume Collboni difon alguns d’aquests èxits en qualsevol ocasió que se li presenti, com en el recent Congrés de Turisme de Barcelona, i dona compte així de la projecció automàtica que suposen per a la metròpolis i del que percep com a signes que torna a estar suposadament en el punt àlgid. I els representants del consorci insistien en la mateixa cita en la importància d’una nova etapa de promoció de productes específics dirigits a targets concrets i que aportin turisme de qualitat, especificant precisament la gastronomia i la cultura.

La ciutat despunta com mai ho havia fet en oferta d’oci i gastronomia. Més enllà de les 37 estrelles Michelin que sumen els seus restaurants, alçar-se com el millor del món suposa per a Disfrutar un nou trampolí que a més d’atraure la ciutadania –que ja s’ha d’esperar un any si reserva des de la seva web– és un imant per a viatgers gastrònoms.

Reserves ‘online’

Fonts del restaurant indiquen que el premi encara ha avivat més les peticions (cada dia s’obren online per al mateix dia de l’any vinent), però apunten com a consol per als interessats que la llista d’espera és molt dinàmica perquè és freqüent que hi hagi alguna cancel·lació d’última hora.

A finals del 2023, el mateix rànquing en la modalitat de bars ja havia coronat la cocteleria Sips, que va rellevar en el número 1 de l’any anterior la també barcelonina Paradiso. Anar a fer un dels millors glops del planeta al Sips creava cues molt llargues a Muntaner que feien la volta a l’illa, fins que les reserves online han facilitat la gestió d’aquest gran èxit. Actualment es pot trobar taula amb una setmana d’antelació. És a dir, no s’hi pot anar espontàniament. Els seus artífexs, Simone Caporale i Marc Álvarez, han pogut experimentar la catapulta que suposa encapçalar un podi mundial.

Álvarez explica a aquest diari que aquest premi ho "canvia tot i no canvia res, perquè et situa a l’ull de l’huracà i et dona una notorietat que es veu en les peticions de reserves i de gent que vol fer col·laboracions". És un canvi que "s’ha de saber manejar". Però assegura que ja tenien clar què volia ser el Sips i la seva trajectòria, i el guardó el que ha permès és "accelerar-ne" l’evolució. Un altre element important és com ha estimulat el seu equip per continuar treballant i mantenir a dalt de tot la seva qualitat culinària.

També assaboreixen la mel de l’èxit altres projectes barcelonins de l’àmbit de l’oci nocturn o de la festa. Per exemple, The World’s 100 Best Clubs 2023 va situar el novembre de l’any passat la discoteca restaurant Shôko com a cinquena millor del món i primera de Barcelona. Això catapulta l’afluència de clubbers que visiten Barcelona a la recerca de pistes.

Més destacat és encara el reconeixement al Row com a artífex de les millors festes de música electrònica del planeta. Fa poc van recollir l’IMS (International Music Summit) Legends Award 2024, com a part dels Beatport Awards, els més importants de la indústria. El segell que va convertir en mítiques les seves sessions de ball diürn en una sala de Viladecans (Row14), exportant les seves creatives i divertidíssimes festes primer a Eivissa i des del 2015 a la resta del món, s’ha convertit en un autèntic fenomen.

Sector resilient

Notícies relacionades

La patronal de l’oci Fecalon destaca a aquest diari la importància d’aquests triomfs en tant que el sector de la restauració i l’entreteniment nocturn han viscut anys duríssims per la pandèmia i els seus efectes, i en alguns casos han hagut de conviure amb una excessiva "pressió sancionadora" davant l’allau de normatives de difícil compliment, diuen, i per a les quals els empresaris de Barcelona han mostrat "una resiliència, superació i qualitat increïbles". El seu secretari general, Fernando Martínez, reivindica que les administracions "posin en valor" els sectors que són "referent de la capitalitat de Barcelona", amb exemples com el del projecte Barcelona Bar Show.

També han portat la ciutat a molts titulars recents el reconeixement al mercat de la Boqueria com a millor mercat del món en els premis Global Tastemakers del 2024 de la revista Food & Wine. I el de la García Márquez com la millor biblioteca del món, segons assenyala la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries.